Főoldal BREAKING A brit versenyhivatal jóváhagyta a Microsoftnak az Activision Blizzard felvásárlását
BREAKINGJátékok

A brit versenyhivatal jóváhagyta a Microsoftnak az Activision Blizzard felvásárlását

A CMA döntésével az utolsó akadály is elhárult, hogy az Activision Blizzard az Xbox-hoz kerüljön.

265
Microsoft Activision Blizzard

Szeptember 22-én közölte sajtóközleményében a brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (Competition and Markets Authority, CMA), hogy a korábbi aggályaik elhárultak az Activision Blizzard felvásárlásával kapcsolatban. A brit versenyhivatal még júliusban blokkolta a Microsoftnál az ügyletet.

A Microsoft közben az amerikai versenyhivatallal is csatározott a szövetségi bíróságon, amely az FTC vs Microsoft ügy néven híresült el. Ezt a pert végül a Microsoft nyerte meg, így már csak a CMA-val kellett megegyezniük mielőtt lejár a szerződéskötés határideje az Activisionnel október 18-án. A CMA részletezi sajtóközleményében, hogy a legfőbb aggályaik az ügylettel kapcsolatban a felhőalapú játékstreaming jogok miatt volt az Egyesült Királyságban. A Microsoft az Activision felvásárlásával túlzott piaci előnyre tett volna szert.

A Microsoft ezért külön megállapodást kötött a Ubisofttal, amelynek értelmében átadják az Activision Blizzard játékok streaming jogait a francia játékkiadónak az Egyesült Királyságban. Korábban nagyon hasonló megállapodást kötöttek az Európai Unióval, ahol az uniós állampolgárok bármelyik konkurens streaming szolgáltatásból elérhetik az Activision játékait. A CMA szerint az új megállapodással a Microsoft nem tudná kisajátítani az Activision címeit a saját Xbox Cloud szolgáltatásába, a Ubisoft viszont ezzel szemben szabadon kínálhatja a brit fogyasztók számára a játékokat. A CMA hozzáteszi, hogy „a Ubisofttal kötött megállapodás azt is előírja a Microsoft számára, hogy az Activision játékait a Windowson kívüli operációs rendszerekre is portolja, és kérésre támogassa a játékemulátorokat, ami a korábbi jogorvoslati csomag másik fő hiányosságát orvosolja.”

A versenyhivatal döntése az eredeti ügylettől jelentősen eltér, azonban a legtöbb aggályt lényegében eloszlatja. A fennmaradó apróbb aggályokra a Microsoft már fel is ajánlott jogorvoslati lehetőségeket. Colin Raftery, a CMA egyesülésekért felelős igazgatója hozzá tette:


Ez egy új és lényegesen eltérő megállapodás, amely ezeknek a fontos játékoknak a felhőalapú terjesztését egy erős, független szolgáltató, a Ubisoft kezében tartja, nem pedig a Microsoft ellenőrzése alatt.

A megállapodás megfelelő végrehajtását biztosító további védelmekkel ez fenntartja a piac szerkezetét, lehetővé téve, hogy a nyílt verseny a következő években is alakítsa a felhőalapú játékok fejlődését és lehetőséget biztosítva az Egyesült Királyság játékosainak, hogy az Activision játékaihoz sokféle módon, többek között felhőalapú, többjátékos előfizetéses szolgáltatásokon keresztül is hozzáférjenek.

Colin Raftery, CMA

Sarah Cardell, a CMA vezérigazgatója szerint „a versenyhivatal álláspontja mindvégig következetes volt, az ügylet csak akkor valósulhat meg, ha a verseny, az innováció és a választék megmarad a felhőalapú játékstreaming terén.” A felhívásukra a Microsoft jelentősen átalakította az ügyletet és megtették a szükséges lépéseket az aggályaik elhárítására. Azt is hozzá tette, hogy jobb lett volna, ha a Microsoft már elejétől kezdve előterjesztett volna ezeket a módosításokat.

A döntést már üdvözölte is Brad Smith, a Microsoft társelnöke posztjában. Smith szerint olyan megoldásokat mutattak a versenyhivatal felé, amelyek eloszlatták az aggályaikat és továbbra is azon dolgoznak majd, hogy a határidó előtt megszerezzék az ügylet lezáráshoz szükséges engedélyeket.

A Microsoft még 2022. január 18-án jelentette be, hogy rekordméretű 68,7 milliárd dollárért felvásárolják az Activision Blizzard játékkiadót, amely olyan rendkívül népszerű videójátékokért felel, mint pl.: a Call of Duty, a World of Warcraft, a Diablo, az Overwatch vagy a Candy Crush. Az ügylet jócskán elhúzódott, hiszen a különböző versenyhivataloknál mind jó kellett hagyniuk. Az FTC után már csak a CMA jóváhagyására volt szüksége a redmondi vállalatnak, hogy az Activision Blizzard végérvényesen is az Xbox-család tagja lehessen. A Microsoft közben már számos engedményt is tett a konkurencia felé, illetve külön megállapodást kötöttek a Sonyval, hogy a Call of Duty még legalább tíz évig megjelenjen PlayStation konzolokra is. Hogy utána milyen sors vár az Activision játékaira az jó kérdés. A Microsoft már Xbox-exkluzívvá tette a Bethesda játékait, miután megvették a ZeniMax Mediát.

Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Xbox Game Pass
Játékok

PlayStation és Nintendo konzolokra is jöhet a Game Pass?

A Microsoft minden elérhető képernyőre, eszközre eljuttatná az Xbox Game Pass szolgáltatását.

Xbox Inworld AI
Játékok

Mesterséges intelligenciával könnyítené az Xbox a játékfejlesztést

A Microsoft új partneri megállapodásával új mesterséges intelligencia eszközöket használhatnak az Xbox...

Metal Gear Solid Delta Snake Eater
BREAKINGJátékok

Mozgás közben is látható végre a Metal Gear Solid Delta: Snake Eater

A Metal Gear Solid 3 remake változatából végre gameplayt is láthattunk.

Transformers EarthSpark
Játékok

Transformers: EarthSpark – Expedition teszt

A múlt héten megérkezett a legújabb Transformers-játék, vagyis a Transformers: EarthSpark –...