Főoldal Játékok Új PlayStation 5 modellek jönnek karácsonyra
Játékok

Új PlayStation 5 modellek jönnek karácsonyra

Vékonyabb, nagyobb tárhellyel és cserélhető lemezmeghajtóval érkeznek az új kiadások.

321
PlayStation 5 2023

Október 10-én erősítette meg hivatalosan a Sony Interactive Entertainment, hogy még idén karácsonykor piacra dobják az új PlayStation 5 konzolokat. Még júliusban röppent fel a pletyka arról, hogy már idén jöhet a PS5 Slim modell, amely úgy tűnik nagyon is igaz volt.

A PlayStation.Blog oldalán közzétett cikkben a Sony nem nevezi PS5 Slimnek az új modelleket, de jelentősen csökkentettek a korábbi méreteken. Mind a lemezmeghajtós PS5 és a lemez nélküli PS5 Digital Edition kisebb méretű házat kap, közel 20-30%-al csökkentették a konzol méretét. Külsőleg meghagyták a korábbi dizájnt, azzal a különbséggel, hogy a 4K Blu-ray lemezmeghajtó panelje mostantól elválik és lecsatolható mindkét modellen. Így, aki a lemezest veszi meg, annak meg van a lehetősége, hogy leszerelje a meghajtót, amennyiben nincs rá szüksége. Aki pedig a digitális kiadást veszi meg, az külön 119,9 euróért (kb. bruttó 58.800 Ft) megvásárolhatja a Blu-ray meghajtót. A Sony ezzel megadja a választás lehetőségét mindkét konzol birtokosának a lemezmeghajtót tekintve. Ez mindképp nagy előrelépés, korábban is voltak arról pletykák, hogy a konzolgyártók végleg leszámolhatnak a fizikai lemezzel, a Sony egyelőre ezt még nem tette meg.

PlayStation 5 blu-ray

A másik nagy változás, hogy az eddigi 825 GB-os NVMe SSD-t egy nagyobb 1 TB-osra cserélik, amellyel több tárhelyet kap a konzol. Szintén fontos változás, hogy a PS5 ezentúl csak vízszintes támasztékot kap, ha függőlegesen szeretnénk használni, akkor az ehhez szükséges állványt is külön kell megvásárolnunk 29,9 euróért (kb. bruttó 14.600 Ft). Ezenkívül a konzol hardveresen ugyanaz marad, mint az eddigi, vagyis 8 magos AMD Ryzen Zen 2 processzor, AMD RDNA 2 (10.3 terraflops) videókártya ray tracing támogatással és 16 GB RAM-mal. Európában az alap PS5 ára 549,9 euró (kb. bruttó 269 ezer Ft), míg a digitális PS5 449,9 euró (kb. bruttó 220 ezer Ft), amely megegyezik a korábbi modellek megjelenési áraival.

Az előrendelés novemberben indul az Egyesült Államokban, a világ többi régiójába valamikor december elején érkezik. A pontos magyarországi megjelenésről még nincs információnk. Az új PS5 konzolok színes borítókat is kapnak, amelyek valamikor 2024-ben várhatók matt fekete, vulkán vörös, kobaltkék és ezüst színekben. A konzolra pedig olyan új játékok kaphatóak, mint a Baldur’s Gate 3, az EA Sports FC 24, az Assassin’s Creed Mirage, vagy a hamarosan megjelenő Alan Wake 2, Call of Duty: Modern Warfare III és a Marvel’s Spider-Man 2.

PlayStation 5 2023 edition
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

The Last of Us Part II
BREAKINGJátékok

A Sony bejelentette a The Last of Us Part II remastered kiadását PlayStation 5-re

Új játszható karakterekkel, új játékmódokkal és extra tartalmakkal érkezik a The Last...

Call of Duty: Modern Warfare III
Játékok

Call of Duty: Modern Warfare III teszt

Tesztünk az újragondolt Call of Duty: Modern Warfare trilógia harmadik részéről.

Marvel's Spider-Man 2
Játékok

Marvel’s Spider-Man 2 teszt

Ezúttal két Pókemberrel szállhatunk harcba a gonosztevőkkel szemben.

Sony PlayStation
Játékok

Sorra bocsájtják el a Sony PlayStation vezetőit és fejlesztőit

Több magas beosztású vezetőt és számos fejlesztőt elbocsájtották a PlayStationtől.