Főoldal Játékok Már idén piacra kerülhet a PlayStation 5 Slim és 2028-ban jöhet az új konzolgeneráció?
JátékokBREAKING

Már idén piacra kerülhet a PlayStation 5 Slim és 2028-ban jöhet az új konzolgeneráció?

A Microsoft úgy véli, hogy a Sony még 2023 folyamán kiadja az olcsóbb PS5 Slim konzolt, a következő konzolgeneráció pedig 2028-ban várható.

390

Az elmúlt két hétben sokat hallottunk a játékipar nagyjairól, köszönhetően a még zajló FTC vs Microsoft pernek. Az ügy azután jött létre, hogy az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) blokkolta az Activision Blizzard felvásárlását a Microsoftnál. A bírósági tanúvallomások már lezárultak, most várunk Corley bíró ítéletére.

Nemrég újabb érdekes információk láttak napvilágot abból a több oldalas dokumentumból, amelyet a Microsoft juttatott el a bíróságnak. A dokumentum többek között kitér arra, hogy a Microsoft úgy véli (vagy hallotta), hogy a Sony még 2023 folyamán piacra dobhatja az olcsóbb és kisebb PS5 Slim konzolt, amelyet 399,99 dolláros áron fognak értékesíteni. Így a félgenerációs váltás már hamarabb érkezhet, mint reméltük.

A PlayStation szintén árul egy olcsóbb Digital Editiont 399,99 dollárért, és várhatóan még ebben az évben kiadja a PlayStation 5 Slimet is, ugyanezen a csökkentett áron.

– írta a Microsoft.

Még 2022 szeptemberében szellőztette meg a pletykát az Insider Gaming, hogy a Sonynál tervben van egy kisebb és olcsóbb PS5 konzol, amely leszerelhető lemezmeghajtóval érkezik 2023 szeptemberében. A konzolt önmagában fogják árulni lemezmeghajtó és bundle (hozzácsomagolt játék) nélkül. A pletykák már ekkor egy új PS5 Slim konzolt sejtettek és a Microsoft dokumentuma szerint úgy tűnik igaz volt. A 399 dolláros ár (kb. 178000 Ft) jelenleg a PS5 Digital Editionnek felel meg, amely szintén egy olcsóbb konzol verzió lemezmeghajtó nélkül. A Sony így az eddigi Digital Edition helyett adná ki a PS5 Slimet, amelynek a gyártása is feltehetően olcsóbb lesz. A Microsoft úgy véli, hogy a Slim mellé egy drágább és erősebb PS5 Pro konzol is érkezik majd, hasonlóan a PS4 félgenerációs váltásához. A Sony egyelőre nem erősítette meg ezeket az információkat hivatalosan.

De más is kiderült a Microsoft dokumentumából. A szövegben szó van arról, hogy a Microsoft még 2022. december 23-án elküldte a Sonynak az Activisionnel kötött megállapodás tervezetét, továbbá a Microsoft tíz éves időtartamra kötelezettséget is vállalt a Sony felé, hogy biztosítsák az Activision Blizzard játékainak kiadását PlayStationre. A dokumentum szerint ez az időtartam túlmutat a következő konzolgeneráció várható, 2028-as megjelenésén, így pl.: a Call of Duty még a következő generációban is elérhető lesz PS6-ra.

Tehát a Microsoft szerint, a következő konzolgeneráció megjelenése öt év múlva esedékes.

Korábban kiderült a tárgyaláson, hogy a Sony nem fogja megosztani a Microsofttal a PS6 terveit, illetve Phil Spencer, az Xbox vezérigazgatója pedig eskü alatt vallotta, hogy a Call of Duty később is elérhető lesz PlayStationön.

Microsoft Xbox Activision Blizzard

Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Elden Ring Shadow of the Erdtree
Játékok

Bemutatkozott az Elden Ring első nagy kiegészítője

Idén nyáron érkezik a Shadow of the Erdtree című kiegészítő.

Microsoft Xbox
Játékok

Ez a négy Xbox-játék érkezik PlayStationre és Nintendo Switch-re

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy mely Xbox-játékok jönnek a rivális konzolokra.

Xbox Games
Xbox

[Hivatalos] Xbox játékok érkeznek PlayStationre és Nintendo Switch-re

Négy megnem nevezett Xbox-játék érkezik a rivális konzolokra.