x
Filmek

TRAILERELEMZÉS: Mi minden derült ki a Star Wars: Skywalker kora legújabb előzeteséből

A D23 Expón bemutatón új Star Wars: Skywalker kora képsorai között vizsgálódtunk, hogy mi minden derült ki a történet végéről.

TRAILERELEMZÉS: Mi minden derült ki a Star Wars: Skywalker kora legújabb előzeteséből
  • Publishedaugusztus 31, 2019

A D23 Expón bemutatón új Star Wars: Skywalker kora képsorai között vizsgálódtunk, hogy mi minden derült ki a történet végéről.

A IX. rész bemutatója sebesen közelít, amit mi sem bizonyít jobban, hogy egyre több mindenre derül fény a Skywalker-saga befejező részéről. Múlt hétvégén a D23 Expón a Lucasfilm bemutatott egy előzetest a Star Wars: Skywalker korából, majd hétfőn mindenki számára elérhető lett, melyben Rey átállt a Sötét oldalra – legalábbis ezt láttuk. Mondanunk sem kell, hogy a jelenet után mennyi elmélet született, hogy mit jelenthet a Rey új Sötét oldala, esetleg egy újabb víziót láttunk, vagy Reyt Palpatine szállta meg?

Nézzük, hogy mi mindent tudtunk meg a Star Wars: Skywalker kora legújabb előzeteséből.

Ahogy azt J.J. Abrams korábban már elárulta, a filmben ismét egymásra talál a három barát, Rey, Finn és Poe Dameron, akiket Rian Johnson, a Star Wars: Az utolsó Jedik rendezője elválasztott egymásról. A trilógia utolsó részében közös kalandra indulnak, hogy megállítsák Kylo Rent. A jelenetben még feltűnik Chewbacca és C-3PO is a háttérben, azonban nyoma sincs R2-D2 és BB-8 droidoknak, de az is lehet, hogy őket éppen kitakarják a főszereplők. Talán nem véletlen az sem, hogy a korábbi részekkel ellentétben jelentősen kevesebbet szerepelt eddig képernyőn BB-8. És bár a helyszín kísértetiesen hasonlít a Tatuinra vagy a Jakkura, alighanem a Pasaana idegen bolygón járunk, melynek őslakosai az Aki-Aki névre hallgatnak.

Star Wars: Skywalker kora

Az Ellenállók revansra készülnek, miután egy maroknyi csapat túlélte az Első Rend támadását Az utolsó Jedikben. Sőt, időközben seregük megerősödött, további zendülőkre leltek a messzi-messzi galaxisban. Természetesen ebből a filmből sem hiányozhatnak az olyan klasszikus repülőgépek, mint az A-, B-, X- és Y-Wingek, sőt, a Star Wars: IV. rész – Egy új reményből ismerős lehet CR-90 Corvette is feltűnik a filmben, és már csak a Millennium Falcon hiányzik a képről.

Star Wars: Skywalker kora

A Csillagrombók visszatérnek az eredeti Star Wars-trilógiából, a kérdés már csak az, hogy eddig miért rejtegették ezeket a hajókat? Ha jobban megnézzük a rombolókat, akkor vörös matricát is kiszúrhatunk az oldalukon, talán a Sith Trooperek hajóiról lenne szó? Még az is elképzelhető, hogy Palpatine visszatérésével a Birodalom megmaradt hajóit látjuk összetűzésbe kerülni az Első Rend flottájával.

Star Wars: Skywalker kora

Mindig is tudtuk, hogy C-3PO a Sith sötét nagyúr. Az új előzetes azt jósolja, hogy C-3PO időközben átáll a rosszak oldalára, hiszen a jelenetben a robot szeme pirosan világít. Valószínűleg csak megtévesztésről van szó, s szó sincs arról, hogy a droid az Ellenállók ellen fordul, pusztán olyan megvilágítást használtak, hogy azt a látszatot keltsék. Egy korábban kiszivárgott képen Chewbacca mordályával ábrázolták a karaktert, ami azt jelenti, hogy C-3PO mindent belead az utolsó részben.

Akik olvasták a Darth Vader képregényt, tudják, hogy Triple Zero bérgyilkos protokoll droid szeme piros volt, szóval valószínűleg Threepio esetében is csak instantgyilkolás módról van szó.

Star Wars: Skywalker kora

A Star Wars: Az ébredő Erőben megsemmisítették a The Starkiller Base-t, azonban a jelek szerint az Első Rend – esetleg Palpatine uralkodó – titokban új, halálos fegyvert épített. Az előző részekben a Halálcsillag fegyvere okozott hasonló robbanást, de azon sem lepődnénk meg, ha időközben a Csillagrombolókat ruházták volna fel kyber-kristály alapú halálos fegyverrel.

Rey ott folytatja kiképzését, ahol félbeszakította Az utolsó Jedikben. A helyszín megegyezik a trailer egy korábbi jelenetével, melyben még Leia tábornokot is kiszúrhattuk, akit Az ébredő Erőben fel nem használt felvételekből támasztottak fel. A jelenetben újabb utalást szúrhatunk ki a klasszikusra, felfigyelhetünk arra a tárgyra, amivel Luke Skywalker gyakorolt a Millennium Falcon fedélzetén. De azt is láthatjuk, hogy Rey újjáépítette a fénykardot, ami megsemmisült az előző részben.

Star Wars: Skywalker kora

Palpatine uralkodót továbbra sem látjuk a filmben, mindössze narrációjában nézhetjük végig a trailer utolsó képsorait, mikor valakihez a következő szavakat intézi: „az utad… a végéhez ért”. Sajnos azonban az már nem derült ki a felvételből, hogy kihez beszélt a Sith Nagyúr, de az biztos, hogy nem egy korábbi rész dialógusát vágták be, itt valóban a visszatérő uralkodó beszél. Esetleg Reyhez, vagy Kylo Renhez intézi ezeket a szavakat?

Star Wars: Skywalker kora

Felemelő fénykard párbajra kerül sor Rey és Kylo Ren között. Rey és Kylo Ren küzd egymással a Halálcsillag roncsán, amire utalást már az első előzetes végén is láttunk, mikor megpillantottuk a megsemmisült űrállomás maradványát az eddig ismeretlen bolygó óceánjában. Valószínűleg elképesztő csatának leszünk szemtanúi, amit kontrasztba állítottak a Star Wars: III. rész – A Sith-ek bosszúja végső nagy párbajával, amit Anakin és Kenobi vívott egymással a vulkanikus Mustafaron.

Rey Star Wars: Skywalker kora

Rey átáll a Sötét oldalra? Bármennyire is spoileresnek tűnnek a képkockák, nyilvánvalóan nem erről lesz szó, hiszen akkor nem mutatták volna meg nekünk. Az egyik magyarázat az lehet, hogy Reyt egy vízióban látjuk, akárcsak mikor Luke Skywalker szembenézett sötét oldalával a Dabobahán. A háttér is ismerős lehet, ha jobban megnézzük, akkor a helyszín kísértetiesen hasonlít arra a barlangra, ahol Rey Az utolsó Jedikben találkozott azzal a látomással, hogy mi történne, ha átállna a Sötét oldalra.

A jelenet másik érdekessége a dupla pengéjű piros fénykard, amit a Jedi Templom őrei használtak a Star Wars: A klónok háborúja animációs sorozatban. A fénykard pengéje akárcsak Kylo René, itt is erősen instabil.

Ezek lettek volna a Star Wars: Skywalker kora legújabb előzetesének a legfontosabb jelenetei, de ha valamit észrevettetek volna még, akkor feltétlen írjátok meg nekünk komment formájában.

A Star Wars: Skywalker kora országos bemutatója 2019. december 19-én lesz.

Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.