Wide Screen
Image default
Filmek

Nehéz volt Carrie Fisher jeleneteit elkészíteni a Skywalker korában, de amennyire tudták, kerülték a CGI-t

A legendás Skywalker sorozat nem érhetett volna véget Leia hercegnő nélkül.

A legendás Skywalker sorozat nem érhetett volna véget Leia hercegnő nélkül.

Carrie Fisher még 2016. december 27-én hunyt el, de halála után a Lucasfilm megerősítette, hogy Organa tábornok szerepelni fog a Skywalker korában, amihez eddig fel nem használt jelenteket használnak majd Az ébredő Erő és Az utolsó Jedik forgatásáról. A IX. rész bemutatója után a kérdés csak az, hogy mennyiben kellett manipulálni a felvételeket, hogy azok hitelesek legyenek.

A Vanity Fair készített interjút J.J. Abrams rendezővel. Elárulta, hogy nem akarta újracastingolni a szerepet, vagy hogy Leia azonnal eggyé váljon az Erővel, ezen kívül pedig kerülni szerették volna a CGI-t, aminek segítségével Leia hercegnő visszatért a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történetben.

Abrams rájött, hogy miként hozhatják vissza mindenki hercegnőjét: a VII. rész fel nem használt jeleneteiből támasztják fel Organa tábornokot, majd a történetet és a párbeszédeket ehhez alakítják. A felvételek összeillesztése nagy kihívást jelentett, de a készítők gond nélkül teljesítették a feladatot.

Ez olyan volt, mint egy tucat puzzle darab, amit más darabokkal kellett volna helyettesíteni, és egy összefüggő képet festeni ezekből a különálló darabokból.
J.J. Abrams

Chris Terrio, a film társírója még annyival egészítette ki a rendező szavait:

Képesek voltunk megtalálni azokat a pillanatokat, amiket valódinak éreztünk Az ébredő Erőben, ugyanakkor a Skywalker korában sok volt az átfedés az ő szomorúságával is. [Még mindig] ő az Ellenállók vezetője, az ő vállát terheli ez az óriási felelősség; ami történt fiával, ő hordja. Megpróbáltunk hűek maradni Carrie szándékaihoz a jelenetekben.
Chris Terrio
A fenti kép a Skywalker korából, míg az alsó Az ébredő Erőből származik.

A következő lépés az volt, hogy a megmaradt jeleneteket hogyan tudják beépíteni a Skywalker korába. Erre Abrams a következőket mondta:

Elkezdtük megnézni a megmaradt jeleneteket, elkezdtünk jeleneteket írni a megmaradt részek köré, teljesen új kontextusokat, új helyszíneket, új szituációkat. Egy dolgot mondok, hogy amikor Carrie-t látjuk, teljes egészében felépítettük, a megvilágítást, és a jeleneteket az eredeti részek köré alakítottuk ki.
J.J. Abrams

Miközben a készítők változatlanul hagyták Fisher kifejezéseit, a vizuális effektek csapatának vezetője, Roger Guyett elárulta, hogy míg Fisher mimikájához nem nyúltak, addig a színész testét alaposan átszabták, hogy az illeszkedjen a film jeleneteihez.

Nem akartuk, hogy úgy tűnjön, mintha egy másik filmből vett jeleneteket használtunk volna. Azt akartuk, hogy úgy nézzen ki, mintha valóban a film része lenne.
Roger Guyett

Az interjú során azt is megtudtuk, hogy a stáb gyakran ugyanazokat a jeleneteket használta a felvételek alatt, amíg nem találták meg a megfelelő pillanatot az adott részhez.

Például abban a jelenetben, amikor azt mondja, hogy „Tegyél meg nekem egy szívességet, légy optimista”, különféle felvételek voltak Carrieről, voltak köztük egy kicsit komolyabbak és egy kicsit viccesebbek. Carrie bármelyik előadásában, amit Leia szerepében töltött, az őszintéség, a lelkesedés és a lágyság sugárzik, de vezetőként kemény oldala van, és humorának is van egyfajta harapós oldala. A rendelkezésre álló korlátozott lehetőségekből mindent kihoztunk.
Chris Terrio

A rendező nem először fejezte már ki elismerését a trilógia női főszereplője iránt. Abrams szavai szerint Daisy Ridley, aki Reyt alakította a filmsorozatban, azonnal megtalálták a közös nevezőt Fisherrel.

A Leiával készített jelenetekben, a forgatáson a kamerák oldaláról néztem őt, ahogy a második oldalon a jelenetet forgattuk. Ott volt ő, és ahogy színészkedett Carrie-val, elhittem neki, miközben a monitort néztem. És arra gondoltam, hogy ha le tudjuk cserélni ezt – tudtam, hogy ezekkel az emberekkel ez lehetséges -, Daisy volt az egyetlen, aki eladta ezt, és ami valójában reményt adott nekem a forgatáson.
J.J. Abrams
Rey Star Wars: Skywalker kora

Egy másik váratlan meglepetésre is sor került a filmben, amit Carrie Fisher lánya szállított, hiszen néhány jelenetben Billie Lourd, anyja oldalán vállalt szerepet a Skywalker korában.

Amikor először írtuk a forgatókönyvet, azok a jelenetek nem szerepeltek benne. Mindenki azt hitte, hogy nem szeretne szerepelni a jelenetekben, de mikor elolvasta a szkriptet, azt mondta: „Kérlek, ha tudtok, akkor néhány közös jelenetbe tegyetek bele engem is.” Tehát egy érzelmes részt is hozzáadtunk, ami nagyon szép és kedves volt.
J.J. Abrams
Billie olyan bátor volt, amikor Carrie eltávozott. A lánya volt az a személy, aki segítséget nyújtott abban az utolsó felvételben, amit láttunk [Leia] halálát megelőzően. Minden alkalommal, amikor látom azt a jelenetet, csak Billie bátorságára gondolok, hogy ezt az anyja érdekében tette.
Chris Terrio

A történtek után a lehető legszebb búcsúztatást kapta Carrie Fisher a filmben, nehezen tudunk vitatkozni a jeleneten.

Még több a témában...

A Skywalker kora egy fontos része kaszát kapott Rey új fénykardjával kapcsolatban

Kévés Bence Mihály

A Skywalker kora eredetileg megmutatta volna, ahogy Kylo Ren rátalál Palpatine uralkodóra Curuscant romjain

Kévés Bence Mihály

Akár így is kinézhetett volna a Skywalker kora közkedvelt karaktere, Babu Frik

Kévés Bence Mihály

Úgy tűnik, hogy Adblock kiegészítőt használsz, blokkolod a hirdetéseket.

Segítsd a munkánkat azzal, hogy engedélyezed a weboldalon megjelenő hirdetéseket.

Zárd be, ha nem szeretnél támogatni minket | Segítség? Kapcsolat