Főoldal Sorozatok Minden, amit Az akolitus előtt tudni érdemes
Sorozatok

Minden, amit Az akolitus előtt tudni érdemes

Összeszedtük azokat a legfontosabb infókat, amik segítenek képbe kerülni a legújabb Star Wars sorozat, Az akolitus kapcsán.

570
Az akolitus

Hamarosan megérkezik a következő élőszereplős Star Wars-sorozat, Az akolitus, mely egy élőszereplős formában korábban nem látott korszakba, a Köztársaság fénykorába kalauzolja el a nézőket. De mit is jelent ez pontosan? Hol járunk időben a filmekhez képest? Miről szól ez a sorozat? Írásunkban ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni.

A Köztársaság fénykora

A 2019-es chicagói Star Wars Celebration utolsó napján jelentette be a Lucasfilm, hogy egy kiadókon átívelő, nagyszabású publikációs projektbe készül belevágni a fejszéjét, mely Project Luminous kódnéven futott. 2020 januárjában világelsőként számolt be a Ziro.hu Star Wars hír- és véleményportál arról, hogy a projekt The High Republic címre hallgat majd, és az előzményfilmeket megelőző néhány évszázad eseményeit mutatja majd be. Bő egy hónappal később, 2020 februárjában a Lucasfilm hivatalosan is leleplezte a történetmesélés új korszakát, mely magyarul A Köztársaság fénykora nevet kapta, és első körben könyvekben és képregényekben kezdték el felépíteni.

A Köztársaság fénykora legfontosabb karakterei: a jedik.
Forrás: Star Wars News Net

A korszak írott tartalmai főként 200 évvel a Baljós árnyak előtt veszik fel a fonalat, és a Köztársaság egy rejtélyes, de igencsak veszélyes bűnszervezet, a Nihil ellen folytatott harcát mesélik el. Ebben a korszakban a jedik ténylegesen a béke őreiként lépnek fel, az utolsó pillanatig igyekeznek békés megoldást választani, a harc mindig csak akkor jöhet szóba, ha teljes mértékig elkerülhetetlen. A Nihil számos ponton ki is használja a jedik ilyen irányú viselkedését, egy biológiai fegyver révén pedig ellenük fordítja legnagyobb szövetségesüket: az Erőt.

The High Republic és The Old Republic, mi a különbség?

Gyakori tévhit a Köztársaság fénykorával kapcsolatban, hogy a Lucasfilm ezt a korszakot az Old Republic, avagy a Régi Köztársaság helyettesítésére hozta létre, ez azonban nem igaz.

A Régi Köztársaság kora a yavini csata, tehát az Egy új remény eseményei előtt kb. 25 ezer évvel vették kezdetüket, a korszak vége pedig a Köztársaság politikai rendszerének átalakulásával ér véget, mely a yavini csata előtt 1032-re datálható. A Köztársaság fénykora csak bőven ezután veszi kezdetét.

A The Old Republic című játék eredeti borítóképe.
Forrás: IDCGames

Nem véletlen a megnevezése sem, hiszen ebben a korban a Köztársaság nem vív háborút semmilyen más, galaktikus uralomra törő államszervezet ellen, és a sithek is már csak a háttérben tevékenykedve várják az alkalmat a hatalomátvételre.

Ekkoriban már él a Darth Bane által megalkotott Kettő Szabálya is, tehát egyszerre mindig csak két sith létezik, egy mester és egy tanítvány, ellentétben a Régi Köztársasággal, ahol sithek százai viaskodtak a Jedi Rend erőivel.

Hogyan kapcsolódik ide Az akolitus?

Az akolitus a Köztársaság fénykora „végnapjaiba” enged majd betekintést, ami egészen pontosan azt jelenti, kereken egy évszázaddal a Baljós árnyak eseményei előtt veszi fel a fonalat. Ez azt is jelenti, hogy a másik irányba az írott történetektől is eltávolodik 100 évet, ami által szinte teljesen függetleníthető az ottani eseményektől. A sorozat showrunnere, Leslye Headland több ízben beszélt arról, hogy a szériát igyekeztek úgy megalkotni az írógárdával, hogy azon nézők számára is érthető legyen, akik alapesetben semmilyen más Star Wars-tartalommal nem találkoztak még.

Az akolitus
Forrás: Disney

Noha a korszak írott tartalmainak ismerete nem szükséges tehát a sorozat megértéshez, két ponton mégis kapcsolódik hozzá. Az egyik a Rebecca Henderson által megformált Vernestra Rwoh karaktere, akivel a könyvekben még fiatal, kamasz jedi lovagként találkozhatunk, itt pedig már idős jedi mesterként bukkan majd fel. Ugyancsak a könyvekből átemelt részlet a Jedi Vector vadászgépek megjelenése, melyek különleges, kifejezetten a jedik részére megalkotott járművek.

Jedi Vector vadászgépek
Jedi Vector vadászgépek (Forrás: Wookieepedia)

Ugyanakkor van néhány olyan karakter is, akikkel már az előzményfilmekben is találkozhattunk, és olyan idegen faj képviselői, akik rendkívül hosszú életet élnek. Ide tartozik egyebek között Yoda mester, aki néhány esetben az éra írott tartalmaiban is tiszteletét tette, de sok más olyan mester is van, aki már ekkoriban is a Tanács részét képezte. Ilyen például Yarael Poof, vagy Oppo Rancisis, akikkel szintén találkozhattunk az előzményfilmekben. Amennyiben a széria legalább egy jelenet erejéig megmutatja nekünk a Jedi Tanácsot, akkor jó eséllyel találkozhatunk velük is.

Mi az, hogy „akolitus”?

Az acolyte, vagy magyarul akolitus szó a görög akolutheó kifejezésből eredeztethető, mely azt jelenti, kísér, szolgál. A katolikus egyházban az akolitus jellemzően gyertyahordozó oltárszolgát jelent.

A Star Wars, és különösen a sithek kontextusában viszont kissé más jelentése van. A sötét oldal hívei között jellemzően a tanítványjelölteket szokták akolitusnak nevezni. Olyan ígéretes ifjakat, akik alkalmasak lehetnek arra, hogy egyszer sith tanítvány váljon belőlük, ám rátermettségüket még bizonyítaniuk kell.

Az akolitus
Forrás: Star Wars

Az új széria története is valami hasonló lehet. A szinopszis szerint a Jedi Rend egy rejtélyes gyilkosságsorozat után nyomoz, melynek során egy sokkal nagyobb sötétség nyomaira bukkannak. A showrunner elmondása szerint annak történetét szerette volna elmesélni, hogy hogyan sikerült a sitheknek beférkőznie a politika legmagasabb szintjeire.

Valószínűnek tűnik, hogy az előzetesben látott maszkos alak, aki feltételezhetően sith, éppen tanítványt keres magának, az Amandla Stenberg által alakított Mae pedig alkalmas lenne erre a feladatra, a gyilkosságok pedig amolyan tesztként szolgálnak számára. Ugyanakkor az előzetesek alapján az sem kizárható, hogy a lányt személyes bosszú is hajtja célpontjai kiválasztásában.

Az akolitus
Forrás: Disney

Az akolitus révén tehát egy vadonatúj korszakba kalauzol el bennünket hátrahagyva a Skywalker Saga bő 60 évének lassan meglehetősen telített, lassan megfáradó korát. Mindezt ráadásul egy olyan nézőpontból, melyet mozgóképes formában nem sűrűn láthattunk ezelőtt: a sötét oldal képviselőire fókuszálva. A sorozat június 5-én, duplarésszel debütál a Disney+ felületén.

Szerző
Kelemen Richárd

Star Wars történetek, összefoglalók, toplisták, valamint könyv és képregénybemutatók heti rendszerességgel!

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Az akolitus
Sorozatok

Az akolitus hozta a Disney+ egyik legerősebb nyitányát

A 2024-es évben a Disney+ legerősebb premierjét produkálta Az akolitus.

Az akolitus
Sorozatkritikák

Az akolitus premier kritika

Az akolitusban végre a Sith-ek kapják a főszerepet, de megérte várni rá?

Az akolitus
Előzetesek

A titokzatos Sith nagyúr kap főszerepet Az akolitus új előzetesében

Az akolitus új előzetesében hallhatjuk és többet láthatunk a Sith mesterből.