Főoldal Filmek Miért pénteken mutatják be az új filmeket az észak-amerikai mozikban?
Filmek

Miért pénteken mutatják be az új filmeket az észak-amerikai mozikban?

Magyarországon már csütörtökön játsszák az új filmeket, de az USA-ban csak pénteken.

315
ETELE Cinema
Forrás: ETELE Cinema

Az új filmek bemutatásának hagyománya az Egyesült Államokban pénteki napra vezethető vissza. Ennek gyökerei a múlt század közepére nyúlnak vissza, amikor az iparágban tevékenykedő stúdiók egyhangúan úgy döntöttek, hogy a péntek a legideálisabb nap az új filmek bemutatására a filmszínházakban.

Ennek oka, hogy a hétvége kezdetén, a pénteki napon az emberek hajlamosabbak kikapcsolódni, kevesebb a munka és az iskolai elfoglaltság, így a filmek bemutatásával a stúdiók és természetesen a filmeket játszó mozik több nézőt tudnak rávenni, hogy elmenjenek és jegyet váltsanak az előadásokra. Péntek este és a szombati nap a két legforgalmasabb időszak a mozik számára, így az új filmek éppen akkor kerülnek a legnagyobb figyelem középpontjába.

Ezzel szemben Európában és más régiókban megfigyelhető, hogy egyes filmstúdiók a péntek helyett inkább a csütörtököt választják a premiereknél. Ennek több előnye is van: először is, lehetőséget teremt a stúdiók számára arra, hogy az európai nézők hamarabb élvezhessék az újdonságokat, és ezáltal a filmek előzetes népszerűsítése hatékonyabb legyen a tengerentúlon. Másodsorban, ez a stratégia lehetővé teszi a stúdióknak azt is, hogy alkalmazkodjanak a nemzetközi piacokhoz, és kihasználják a filmek globális népszerűségét.

Magyarország is a nemzetközi normához állt be, vagyis a legújabb filmeket már csütörtökön műsorra tűzik a mozik, de sokszor láttunk példát arra is, hogy már elővetítéseket tartanak, s szerdán késő este beülhetnek egy kedvenc filmre a rajongók. Ez mára teljesen bevett gyakorlatnak számít, hogy elővetítéseket tartanak, s nem ritka, hogy Amerikában is alkalmazzák ezt, ezzel is növelve a hétvégi box office adatokat.

ETELE Cinema
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

ETELE Cinema
Filmek

Minden mozirajongó kívánságát teljesíti az ETELE Cinema

Az ETELE Cinema új promóciós ajánlatokkal várja a látogatókat április közepétől.