x
Close


Közelgő események

Játékok

Lehet messzebb vagyunk a PS5 leleplezéstől, mint gondoltuk

Furcsa, de érthető közleményt tett közzé a Sony a PlayStation 5-tel kapcsolatban.

Lehet messzebb vagyunk a PS5 leleplezéstől, mint gondoltuk
  • Publishedfebruár 5, 2020

Furcsa, de érthető közleményt tett közzé a Sony a PlayStation 5-tel kapcsolatban.

Lassan már könyvet lehetne írni a Sony PlayStation 5-tel kapcsolatos igen furcsa marketingjéről. Tavaly kihagyták az E3-t (sőt: idén is így lesz), elmaradtak a PlayStation Experience rendezvények, s amit tudunk az új konzolról, azt a Wired hasábjain mondták el két egyszerű cikkben.

A történet most új fordulatot vett, ugyanis a PlayStation weboldalára fellőttek egy aloldalt az új konzolnak, pontos specifikáció és részletek helyett viszont egy kissé furcsa üzenet várja az érdeklődőket. Röviden summázva még nem állnak készen a konzol bemutatására és arra biztatják a rajongókat, hogy iratkozzanak fel a hírlevelükre, hogy a lehető leghamarabb értesülhessenek a fejleményekről.

Elemezgessük mit jelenthet mindez. Először is szerintük azt, hogy februárban szinte már biztosan nem lesz bejelentés, hiszen a szöveg ezt sugallja. Szóval szakértők ide vagy oda, valószínűleg tovább kell még várnunk (a minap is levontuk már ezt a következtetést).

A kérdés ami mindenkit foglalkoztat, hogy miért. A pontos választ alighanem csak a Sony tudja, de okot elég sokat lehet találni. A legfontosabb ezek közül jelenleg talán az ár kalkulálása, vagyis hogy mennyibe kerüljön a konzol. Erre enged következtetni egy szintén friss cikk, melyben van utalás arra, hogy figyelik a konkurenciát. Továbbá már a PS4 idején is kerek perec ki lett mondva: “Miért legyél első, amikor a riválisod a specifikációidat látva valami jobbal rukkolhat elő?”.

Miért nem mutatják meg akkor legalább a formáját, meg a játékokat? A válasz ugyanaz. Annyira összefonódik az egész témakör, hogy szinte lehetetlen úgy beszélni egy új termékről, hogy bizonyos részeiről hallgatsz, mert az üzleti érdek úgy diktálja. És fordítva is igaz. Ha más dolgokról beszélnek is, akkor óhatatlanul apró részleteket árulhatnak el, ami alapján a másik fél számára érdekes következtetéseket tehet.

Van azonban egy másik faktor, amelyről már a minap is írtunk. Igen, a koronavírus. Kínában sajnos rengeteg ember életét nehezíti meg a járvány és ez messze nem lokális probléma, hiszen az egész világra kihat mind egészségügyi, mind gazdasági szinten. Nemcsak arról van szó, hogy a gyártás késve indulhat el, de az árképzést is jelentősen befolyásolhatja egy elhúzódó betegséghullám. Arról nem is beszélve, hogy azért az emberéletek még mindig fontosabbak, mint egy játékkonzol, amely pusztán szórakoztató célokat szolgál.

Mégis meddig mehet még így mindez? Akár hónapokig is. Ha visszaemlékszünk, akkor a PS4 Pro-t mindössze 2 hónappal a megjelenés előtt mutatták be. A bibi mindössze annyi, hogy akkor nem volt nyomás, hiszen a rivális Microsoft egy évvel később jött a saját félgenerációs megoldásával. Most viszont ők már megtették az első lépést és próbálják lépésre kényszeríteni a Sonyt. A tét viszont óriási, így továbbra is egy nagyon furcsa macska-egér játéknak lehetünk majd szemtanúi. Érdemes türelemmel várni tehát, talán a tavasz és nyár fordulóján már többet tudunk majd.

Written By
Sinka Tamás

Általában egész nap játszom a munkahelyemen, ugyanis videojáték fejlesztésben dolgozom. Mellette hobbikritikusként okoskodom jó pár éve, immár szélesvásznon.