Főoldal Játékok PlayStation Kiderült, hogy miért nem kaphat folytatást a Days Gone
PlayStation

Kiderült, hogy miért nem kaphat folytatást a Days Gone

A Sony sosem rajongott igazán a zombis játékért.

371
Days Gone

A PlayStation alá tartozó Bend Studio 2019-ben adta ki a Days Gone című nyitott világú zombis akció-kalandjátékát. A PS4-re és PC-re megjelent játék akkor a kritikusok felől vegyes fogadtatásban részesült, de a játékosok nagyon szerették. A Sony azonban nem volt megelégedve a játék teljesítményével. Évek óta keringenek a pletykák arról, hogy mi lesz a folytatás sorsa, amellyel kapcsolatban most a játékrendező oszlatta el a kételyeket.

Eléggé mostohagyerekké vált a PlayStation számára a Days Gone. A kritikusok nem voltak tőle elragadtatva, holott egyáltalán nem volt egy rossz játék. A posztapokaliptikus zombijátékban, egy Deacon nevű főhőst irányíthattunk, aki motorjával szelte Oregont és közben a szembe jövő zombikat irtotta. Egy hangulatos külső nézetes akciójáték volt, amelyet a The Walking Dead, a Kemény motorosok (Sons of Anarchy) és a Z világháború sorozatok vagy filmek ihlettek.

A játék 2019-ben PS4-re jelent meg, majd 2021-ben PC-re is. A rajongók azóta könyörögnek a Sonynak egy folytatásért, még petíciók is indultak, amelyet több mint 200 ezren írtak alá. 2019-ben a Bloomberg szerzője, Jason Schreier még arról pletykált, hogy a Bend Studio megcsinálhatja a folytatást, a játékrendező Jeff Ross is beszélt erről akkoriban. A másik rendező David Jaffe szerint, amikor 2019 szeptemberében kilépett Shawn Layden, a Sony Interactive Entertainment stúdióiért felelős vezetője, a kiadó véleménye megváltozott a Days Gone 2-vel kapcsolatban. Utána már senki nem akarta elkészíteni a folytatást, hiába küzdöttek érte a fejlesztők. Ross pedig az X-en reagált a pletykákra május 30-án a Sony legújabb State of Play showja napján.

Még mindig sokan kérdezik tőlem, hogy lesz-e valaha Days Gone folytatás, ezért ezt a plakátot bizonyítékként benyújtom, hogy ez soha nem fog megtörténni. A Sony felsőbb vezetői, mint Hermen, sosem voltak rajongók, így a PlayStation State of Play-en sem ma, sem soha nem fogsz hallani róla.

Jeff Ross

A játékrendező szavai tiszta vizet öntöttek a pohárba és világossá teszik, hogy a Sony nem akarja többé elkészíteni a Days Gone 2-t. Ross felelősként nevezi meg Hermen Hulst társ-vezérigazgatót a Sony Interactive Entertainmentnél, aki jelenleg a PlayStation stúdiókért és a játékfejlesztésért felel a vállaltnál. A Bend Studio következő játéka valamilyen online multiplayer, live service cím lesz, de biztosan nem a Days Gone 2. Azonban filmes adaptációról még szó lehet, amelyet 2022-ben pletykáltak még, azóta sem tudni, hogy hol tart ez a projekt.

Szomorú hír ez a rajongóknak, tekintve, hogy a játék egyáltalán nem állt rosszul az eladásokban. Az Insomniac Gamest ért hackertámadás miatt kiszivárgott anyagok szerint a Days Gone-ból összesen 7,3 millió példány kelt el, amely több, mint amit a Death Strandingből adtak el és abból már hivatalosan is jön a folytatás 2025-ben. A pletykák szerint a Days Gone-nal hasonló léptékű PlayStation exkluzív nyitott világú akciójáték, a szamurájos Ghost of Tsushima eladásait vették alapul, amely bőven 8 millió eladott példány felett teljesített a konzolon. A Days Gone kritikái sem voltak olyan rosszak, a Metacritic-en 71 ponton áll a kritikusok vegyes véleménye miatt, azonban a játékosok 8,5 pontot adtak rá, amely nagyon jó visszajelzésnek számít. A Sonynak nem ez az egyedüli zombis játéka, hiszen a The Last of Us első és második része óriási siker volt, ahogy a belőle készül TV sorozathoz is készül már a második évad. Sajnálatos, hogy a Days Gone nem tetszett a kiadónak szemben a többi PlayStation exkluzív játékkal. A Sony idén nem ad ki semmilyen belső fejlesztésű AAA játékot PS5-re, talán majd jövőre.

Days Gone
Forrás: PlayStation
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

9 Hozzászólások

Közelgő események

Még több a témában...

Stellar Blade
PlayStation

Várakozáson felül teljesített a Stellar Blade, tervben van a PC-s változat

A Shift Up új PS5 exkluzív játéka hangos siker lett, folytatások is...

Stellar Blade
Játéktesztek

Stellar Blade teszt

A nagy port kavart Stellar Blade tényleg olyan jó lett?

Helldivers 2
Játékok

A Helldivers 2 továbbra sem érhető el 177 országban, a fejlesztő próbálja megoldani a helyzetet

Hiába lépett vissza a Sony, a játék továbbra sem játszható a világ...