Főoldal Filmek Kicsoda Unicron, a pusztító, a Transformers: A fenevadak kora főellensége?
Filmek

Kicsoda Unicron, a pusztító, a Transformers: A fenevadak kora főellensége?

Bemutatjuk a Transformers: A fenevadak kora főgonoszát.

922
Transformers: A fenevadak kora
Forrás: Paramount Pictures

Már kevesebb mint két hét és érkezik a Transformers: A fenevadak kora, mely már a hetedik élőszereplős fejezet lesz az alakváltók történetében. Az alkotók már az eddigi filmek során is szabadon emeltek át elemeket a franchise – egyébként elég szerteágazó és érdekes – világából, hogy aztán kedvük szerint tálalják azokat, most pedig úgy tűnik végre Unicront is megkapjuk teljes valójában. De mit kell tudni róla?

Azok akik egy kicsit is otthonosabban mozognak a transzformerek világában joggal ujjongtak a második előzetes közben, akik viszont eddig csak a filmeket követték, most okkal tehetik fel a kérdést, hogy mi is történik pontosan, hiszen a Transformers: Az utolsó lovagban elvileg már láthattuk Unicront, és egyébként is mit takar az, hogy bolygókat eszik. Ez így kimondva tényleg egy olcsó és ötlettelen fenyegetésnek tűnhet (mintha az alkotóknak elfogyott volna minden puskapora), de Unicron bizony tényleg ezt csinálja már lényegében 37 éve – gyakorlatilag ő a franchise elemi gonosza, akit olyan nevekkel illettek már, mint a Bolygófaló, a Pusztító vagy a Káoszhozó. Ráadásul mivel az alakváltók története nem egységes, hanem sok kontinuitásból áll, így neki is több verziója létezik, melyek közül alább megpróbáltam összeszedni a legfontosabb mozgóképes megjelenéseit.

Teremtmény vagy teremtő?

Unicron eredetileg az 1986-os The Transformers című mozifilmben tűnt fel, mely az ugyanezen a címen futó sorozat második évada után került a mozikba. A 2005-ben játszódó történet elején a magát planétának álcázó Unicron azonnal bekebelezi a Lithone nevű bolygót és annak majdnem minden lakosát is (csupán egy hajó menekül el), majd felcsendül a főcímdal melyben a Lion meg is énekelte mi vár arra, aki az útjába keveredik:

Something evil’s watching over you
Coming from the sky above
And there’s nothing you can do
Prepare to strike, there’ll be no place to run
When you’re caught within the grip
Of the evil Unicron.

fra6nldhlrc91

Eközben a fenyegetésről mit sem sejtő Autobotok épp készülnek visszafoglalni az álcák által elfoglalt otthonukat, a Kibertront. Optimus erősítést kér a Földről, azonban a hajót eltérítik Megatronék, megölik rajta a legénységet és behatolnak vele a földi Autobot City-be. Optimus még épp időben érkezik, hogy mentse a menthetőt, de ő és Megatron is életveszélyesen megsérülnek miközben egymás szikráját igyekeznek kioltani. Az Álcák vezérük bukásával menekülőre fogják, Optimus pedig később életét veszti, de előtte még átadja a Vezetés Mátrixát társainak.

Starscream, Megatron balkeze, aki általában minden verziójaként az ő pozíciójára pályázik, szokásához híven elárulja mesterét, és kidobja más sérült társaival a világűrbe. A tehetetlenül sodródó Megatron a mélyűrben találkozik Unicronnal, aki új testet ajánl fel neki, cserébe megparancsolja, hogy pusztítsa el a Vezetés Mátrixát, ugyanis az az egyetlen erő ami végezhet vele. Megatron némi zsarolás után kénytelen elfogadni az ajánlatát, és innentől kezdve egy új néven ismerhetjük: ő lesz Galvatron (akit láthattunk a Transformers: A kihalás korában). A többi sérült álcát is átalakítja Unicron, így születik meg például Scourge is, aki szintén szerepelni fog ugye a Transformers: A fenevadak korában.

Galvatron ezek után elpusztítja Starscreamet és visszaszerzi az Álcák irányítását, majd elindul felkutatni az Autobotokat, Unicron pedig mindeközben kezdetnek máris bekebelezi a Kibertron holdjait. Később két Autobot találkozik a Lithon egyetlen túlélőjével, aki figyelmezteti őket a Unicron jelentette fenyegetésre. Galvatron végül megszerzi a Mátrixot, de ahelyett, hogy elpusztítaná, saját hasznára akarja fordítani azt, és elhatározza, uralma alá hajtja vele a bolygóevőt, hogy így arasson végső győzelmet a galaxis felett. A terve persze egyáltalán nem sikerül, mivel a Mátrix csupán egy arra érdemesnek adja át az erejét, viszont cserébe annyira felhergeli vele Unicront, hogy az felfedi igazi alakját. Galvatron ezek után tehetetlenül nézi, ahogy a hatalmas lény elkezdi darabokra szedni az otthonát, majd ő is a gyomrában végzi. Az Autobotok ezek után szó szerint berobbannak Unicron szemein keresztül a testébe, és egyikük, az ifjú Hot Rod, harcba száll Galvatronnal is. Az elcsigázott álcavezér ugyan megpróbálja együttműködésre bírni, de Unicron teljes irányítás alatt tartja a testét, így kénytelen harcolni a nevében. Hot Rod az utolsó pillanatban megszerzi a Mátrixot és mint arra érdemes, ő lesz a következő Prime (fővezér). Immár Rodimusként a Mátrix erejével belülről semmisíti meg Unicront, Galvatron pedig újra kilökődik a mélyűrbe. Miután az Autobotok megünneplik a Kibertron visszafoglalását, a film zárójelenetében még láthatjuk, hogy Unicron feje Kibertron körüli pályára állt.

E15 zfeVUAAyJv8?format=jpg

Ezek után folytatódott a sorozat a harmadik, illetve a negyedik évaddal, amelyek során még pár dolog azért kiderült a káosz uráról. Például megtudhattuk, hogy egy Primacron nevű apró kis tudós tervezte őt, azért, hogy felfalja az univerzumot, ami így tiszta lappal indulhat és kreálmánya belátása szerint újraalkothatja azt. Teremtménye azonban ellene fordult és irányítása alá akarta vonni az ismert világegyetemet, ezért elindult, hogy beváltsa eme elképzeléseit és végül így került útjába a Kibertron is.

Emellett Unicron a sorozat cselekményébe is bekapcsolódik, ugyanis Starscream szelleme megtalálja és újra aktiválja a sodródó fejét. A ravasz álca egy új testért cserébe alkut köt Unicronnal, aki a következő feladattal bízza meg: kösse össze a leszakadt fejét a Kibertronnal, hogy az lehessen az új teste. Persze itt Unicron van kiszolgáltatott helyzetben, amit Starscream rendesen ki is használ, és miután visszakapja testét, elárulja a bolygópusztítót. Az Autobotok is beszállnak természetesen a buliba és a csetepaté végén ismét kirobbantják Unicron fejét a világűrbe, melyet később még egyszer láthatunk. Ekkor már az álcák ébresztik fel bizonyos részecskék után kutatva, és ezen a ponton egy kisebb csata során az eredeti sorozatban végleg lezárul a története, élettelen feje pedig a végtelenségig kering a mélyűrben.

Persze ez így túl egyszerű lenne, ezért a fentiek csupán Unicron mozgóképes eredettörténetére vonatkoznak, és a sorozattal párhuzamosan futó Marvel képregényekben egészen más is szerepelt. A képregények történeteire a továbbiakban nem térnék ki, mivel annyira szerteágazó sztorikról beszélhetünk, de ezzel az eggyel muszáj kivételt tegyek, ugyanis óriási hatása volt a későbbi mozgóképes tartalmakra.

A füzetek szerint (Kings of the Wild Frontier-The Final Battle) Unicront nem építette valaki, hanem ő maga egy istenség, méghozzá a káosz ura. Van egy testvére is, Primus, aki pedig maga a rend megtestesülése. A történetük szerint miután Primus felfedezte, hogy Unicron lényegében maga az ördög, egy végtelen csatába kezdtek, mely a fizikai, illetve az asztrális síkon is egyre kiélezettebbé vált. Primus volt ugyan a gyengébb kettejük közül, ám szerencsére sokkal több ész szorult belé, így végül csapdába csalta testvérét. A terve végeredményeként mindketten aszteroidákba záródtak és szabadon sodródtak a világűrben. Unicron azonban bosszúra szomjazott és hosszú idő elteltével rájött, hogyan tudna mozogni börtönével: megteremtette magának a rajzfilmben is látott alakját. Primus, hogy megakadályozza az eljövendő káoszt egy bolygóvá változott: ő lett maga a Kibertron. Saját felszínére autonóm alakváltó robotokat teremtett, vagyis megszülettek a transzformerek. Ezután a két testvér nem sokat foglalkozott egymással egészen addig, amíg az autobotok 1990-ben fel nem fedezték Primust, vagyis a bolygójuk magját. Mivel megzavarták álmát, a rend ura felüvöltött, így Unicron tudomást szerzett a hollétéről. Ebben a történetben végül Optimus semmisítette meg őt a Vezetés Mátrixával, sőt lényegében a végkifejlet ugyanaz lett: a Káoszhozó felrobbant.

Ezek után a készítőknek szembesülniük kellett azzal, hogy a képregényes eredete, nem csak, hogy jobban tetszik az embereknek, de több lehetőség is rejlik benne, így azóta is mindig istenségként hivatkoznak rá. 2003-ban kijelentették, hogy Unicron egy univerzális lény, akiből csupán egy van, így az összes kontinuitásban ugyanazzal a karakterrel találkozhatunk, mivel néha átjárkál közöttük. Ez azonban csupán egy elhamarkodott gondolat volt, ugyanis a folyamatosan érkező sorozatokban és képregényekben rendre feltűnt a Káoszhozó, s mivel ütötték egymást a történetek képtelenség volt, hogy mindegyik egy és ugyanaz a verzió legyen, így végül 2010 után visszavonták eme nyilatkozatot.

A Beast Wars-szériák

A Beast Wars és a Beast Machines című sorozatok elvileg a G1-es alapkontinuitásba tartoznak az eredeti sorozattal együtt, de ezekben maga Unicron nem jutott túl nagy szerephez. Csupán egy látomásban (vicces módon ebben is csupán a feje) és említések szintjén szerepel.

ws 4 230531 073838

A japán kontinuitás

Mivel a sok különböző képregényes és egyéb idővonal önmagában még nem elég bonyolult, így Japánban a legtöbb sorozatnak saját idővonala van(ez például abból is adódik, hogy a szinkronizálás során sokszor teljes történet elemeket változtatnak meg), sőt esetenként plusz (anime)sorozatok is beletartoznak az egyes korszakokba, amik egyáltalán nem léteznek az amerikai verziókban; ezek például a Beast Wars II– és a Beast Wars Neo-sorozatok. Unicron természetesen mindkettőben feltűnik. A Beast Wars II szériában az emberek felfedezik, hogy Unicron életereje kinyerhető a Földből, és megpróbálják saját céljaikra használni azt. Később a predaconok vezére Galvatron (nem Megatron) saját céljaira akarja használni, így a nyomába ered és a maximálok vezetőjének Lio-Convoy-nak kell megállítania ebben. Miután ez sikerül, a történet folytatódik a Neo szériával, ahol megtudhatjuk, hogy mielőtt célba vette a Kibetront, Unicron bekebelezett egy Dinosaur nevű bolygót is, amit az álcák laktak. Magmatron, egy másik predacon, rájön, hogy az energiát fel lehet használni Unicron felélesztésére. Az istenség vissza is tér és ebben a történetben végül egy Matrix Buster nevű fegyverrel pusztítják el, melynek jó esszenciáit már nem képes elnyelni.

BWNeo Unicron

A Unicron-trilógia kontinuitás

Unicron legközelebb mozgóképen a Unicron-trilógiában bukkant fel újra, mely alapvetően egy három sorozat köré épülő idővonal, a franchise jelenleg negyedik legkiterjedtebb története. Nevét onnan kapta, hogy a Káoszhozó talán az összes kontinuitás közül ebben a legfontosabb, sőt leegyszerűsítve ő az egésznek az alapja. Természetesen, hogy nehogy könnyű dolgunk legyen, itt is különböznek a képregényes, illetve a mozgóképes cselekmények, de mint fentebb írtam az ilyen eltérésekre már nem térnék ki az egyszerűség kedvéért.

A három sorozat közül az első az Armada (2002) névre hallgat, melyet hazánkban a Mirax és Megamax forgalmazott, így készült hozzá magyar szinkron is. A történet alapja, hogy az Autobotok és az Álcák ezúttal nem erőforrásokért, hanem az úgynevezett mini-conokért folytatják végtelen harcukat – ezeket nagyjából emberméretű robotoknak kell elképzelni, akik rácsatlakozva gazdájukra támogathatják azt a harcban, mint egyfajta erőnövelő. Rendelkeznek az átalakulás képességével, önálló tudattal és akarattal is. Az álcák azért akarnak minél többet megszerezni belőlük, hogy végső győzelmet arathassanak az Autobotok felett, míg Optimuszék a kis lények szabadságát szeretnék kivívni, illetve a segítségükkel védekezni. A kis fickók megelégelvén, hogy mindenki csak ki akarja használni őket, elszöknek a Kibertronról az Exodus nevű hajó fedélzetén. Természetesen az álcák ezt nem hagyják annyiban és megkezdődik az üldözés, melynek eredményeként a hajó megsérül, és a kis lények pedig szétszóródnak például a mi Földünkön. Az évezredek alatt átalakul a felszín, és ők mély álomban várakoznak, mígnem egy nap három gyerek miatt páran felébrednek. így a háború eléri a bolygónkat. A sorozat vége felé kiderül, hogy Unicron, aki végig a Kibertron holdjának álcázta magát, alkotta a mini-conokat azért, hogy polgárháborút robbantson ki. A folyamatos viaskodás okozta negatív energiákból elég erőt gyűjtött, hogy újra igazi testet ölthessen, mely meg is történik és a 26. résztől kezdődően a sorozat A Unikron Csaták alcímet viseli. Itt végül úgy győzik le, hogy Galvatron (Megatron) és Optimus kényszeredett békét kötnek, így a negatív energiaáramlás megszűnik, illetve a mini-conok is teremtőjük ellen fordulnak. A történet legvégén Galvatron még fel is áldozza magát, és Unicronnal együtt egy ismeretlen helyre kerülnek.

A kontinuitás második szériája az Energon (2004) névre hallgat. 10 évvel Unicron látszólagos pusztulása után veszi fel a fonalat és szintén magyarul is nézhető. A történet elején a titokzatos Alpha Q (Quintesson) energiafaló terrorconokat szabadít az autobook városaira. A terrorconok feladata erőforrások begyűjtése a terveihez, az autobotok pedig védekezésre kényszerülnek emberi szövetségeseik segítségével. Q teremt például egy kardot is Galvatron szikrájából, mellyel a volt álcákat szeretné az ügye mellé csábítani. Csakhogy Galvatron feléled, és újfent Megatronként az álcák élére áll, miközben átveszi a Káoszhozó teste felett az irányítást. A célja ezután az, hogy fegyverként a saját céljaira használhassa azt. Az autobotok aktiválnak egy energonhálót a Föld köré, mely véd az álcák támadásaival szemben, így minden figyelmüket Unicronra fordíthatják. A történet folyamán Optimus szövetséget köt Q-val, aki csak ujjá akarja építeni mindazt amit Unicron lerombolt. Később az ő segítségével sikerül a Föld energontartalékait Unicronba juttatniuk. Ekkor a benne lévő negatív energon részecskék miatt azonban a testéből egy hasadék keletkezik, mely beszippantja a harcoló feleket. A túloldalán Q-nak sikerült visszaépítenie a már megsemmisült világokat, ám Megatron ezekben látja az erőforrást Unicron megjavításához. A terve lassacskán sikerül is, Unicron pedig visszaszerzi a fejét és megöli Alpha Q-t. Megatron gőgjében azt hiszi sikerült uralma alá hajtania az elemi gonoszt ám mindez persze nem igaz, sőt Unicron az aki a szolgájává teszi. Míg a két elme verekszik az irányításért Optimuszék legyőzik őket. Sajnos Unicron tudata Megatronban tovább él, aki a befolyása miatt újra Galvatronná változik, és újra megütközik Optimusszal. A fővezér kiszívja Unicron esszenciáját a testéből, a felszabadult Galvatron pedig megpróbálja elpusztítani Unicron szikráját, de az újra megszállja, és az álcák vezére végül úgy dönt saját magát pusztítja el, mintsem, hogy rabszolga maradjon.

A trilógia záró darabja a Cybertron-sorozat (2005), melyben Unicron maga nem szerepel, csupán az utána maradt űr. Szó szerint, ugyanis élettelen testéből egy fekete

lyuk keletkezik, mely a világot fenyegeti, így az Autobotoknak újra fel kell venniük a harcot.

Az Aligned-kontinuitás

2010-ben a Transformers Prime című szériával elérkeztünk egy újabb történethez, mely egyszerre építkezett a Marvel képregényes eredetsztorira és adott ahhoz új elemeket például játékokból. Ebben Unicron és Primus két istenség voltak, akik örök küzdelemre ítéltettek természetüknél fogva. Azonban itt Primus megalkotta a Tizenhármakat, vagyis a tizenhárom eredeti Prime-ot (fővezért) akik végül legyőzték Unicront, ő maga pedig a Kibertron magjává változott, majd az Örök Szikra segítségével élettel töltötte meg azt. Unicronnak nyoma veszett, egészen a sorozat első évadának végéig. Ezen a ponton ugyanis kiderül, hogy miután Unicron elsodródott az űrben, a törmelék lassan felhalmozódott körülötte és kialakult köré a Föld bolygó. Egy ősi kibertroni prófécia megjósolta a visszatérését, mely be is következik a többrészes fináléra. Mozgolódása végzetes lehet az emberiségre nézve, így Optimus ebben a történetben is összefog Megatronnal, majd leutaznak a Föld magjáig és ott Optimus a Vezetés Mátrixának segítségével újra elaltatja a Káoszhozót. A történetben még fontos szerepet kap a sötét energon, ami egy olyan üzemanyag forma a transzformerek számára, mely a nagy erő mellett hatalmat is biztosíthat mások felett. Megatron miután talál a ritka anyagból, a testébe nyomja azt. Később kiderül, hogy az nem más mint Unicron vére, így mikor Megatron a sorozat végén meghal, Unicron tudata átveszi a teste felett az irányítást. A sorozatot lezáró filmben végül Optimus megszabadítja Megatront és végleg elzárja Unicront, majd ezzel ezen az idővonalon véget is ér a szereplése.

A Prime Wars-trilógia

A Prime Wars (2015-2018) egy webes sorozat, melyben Unicron ellen Solus Prime(a fővezérek egyike) három fegyvert készített, köztük a Requiem Blastert. Ezzel a Megatronus nevű fővezér legyőzte Unicront akinek feje a változatosság kedvéért ebben a történetben is kirepült a világűrbe. Eonokkal később Megatronus megkeresi a testét és így rálel a Káosz Mátrixára, mely a Vezetés Mátrixának egyfajta ellentéte. Rodimus (aki az eredeti filmben legyőzte) kapcsolatba kerül vele és így Unicron megszállja őt. Mikor végre kiszedik belőle, megpróbálja megszállni Megatront, aki megkéri Optimális Optimuszt, hogy végezzen vele, ő pedig a Requiem Blastert felhasználva teljesíti az álcavezér utolsó kérését, így Unicron itt is megsemmisül.

A filmes univerzum, avagy Az utolsó lovag

Érdekes módon Michael Bay igen későn hozta be a Káoszhozót a feldolgozásaiba, Unicron ugyanis csak az ötödik filmben (2017) tűnik fel, a megjelenése pedig sokat merít a Prime sorozatból, ugyanis itt is a Föld magjaként funkcionál. A történetben megismerhetjük Quintessát is, aki magát a transzformerek teremtőjeként írja le és úgy akarja feléleszteni a kihalt Kibertront, hogy elvonja a Földből, vagyis Unicron testéből az energiát. Mivel a Kibertron magja valószínűleg Primus, ezért mikor Quintessa áthozza a Kibertront a Föld naprendszerébe Unicron érzékeli ősi ellensége jelenlétét és ébredezni kezd: ez abban nyilvánul meg, hogy bolygónk hat pontján kiemelkednek a szarvai. A rituálé pont annyira sikeres, hogy a Kibertron újjáéled, de Optimusék még időben megmentik a Földet is vele együtt, majd hazaindulnak, Quintessa pedig elvileg elmondja az embereknek, hogyan ölhetik meg Unicront. Mivel a folytatás valószínűleg már nem fog elkészülni, így a filmes vonalon eddig csupán ennyit kaptak a rajongók a Káoszhozóból.

17458437 10154591908214912 6079405620505843283 n.jpg? nc cat=105&ccb=1 7& nc sid=973b4a& nc ohc=VImmRoSv178AX8DWtXa& nc ht=scontent vie1 1

A War for Cybertron-trilógia

A 2020-ban indult anime szintén három sorozatból tevődik össze, az egyes évadok a Siege, az Earthrise és a Kingdom alcímet viselik. Itthon a Netflixen mindhárom megtalálható felirattal. A történet sokat merít az eredeti The Transformers-sorozatból és a Beast-szériákból egyaránt, de Unicron, bár itt is a központi gonosz elem, mégsem szerepel túl sokat. Lényegében egy mítoszként él a transzformerekben, ámde valójában a háttérben mozgatja a szálakat és az Örök Szikrát akarja megszerezni. Ebben a történetben is átformálja Megatront Galvatronná, sőt Optimust is Nemezis fővezérré, majd visszaküldi őket a múltba, hogy szerezzék meg akarata tárgyát. Galvatron folyton próbálja figyelmeztetni régi énjét hibáira, de végül Megatron és Optimus saját kezükbe veszik az irányítást. Űrdongó segítségével elűzik Galvatronékat vissza a saját idővonalukra, a háború pedig véget ér. A Kibertron bizonytalan jövő elé néz, de Optimus és Megatron megegyeznek, hogy felkészülnek Unicron eljövetelére, és nem hagyják, hogy az ő jövőjük is a martalékává váljon. A sorozat utolsó jelenetében Unicron ismét átalakítja szolgáit, hogy elölről kezdhesse terveit.

Összefoglalva Unicron általában egy istenség, egy végtelen hatalmas lény, kinek egyetlen célja a pusztítás, hiszen a negatív energiák éltetik. Csatlósait általában átformálja és saját szolgájává teszi, sokszor képes átnyúlni az idő folyamán, egyetlen gyengesége pedig a Vezetés Mátrixában tárolt pozitív energia vagy ehhez hasonló eszközök. Hihetetlenül ikonikus és meghatározó alakja a Transformers világának, ezért kíváncsian várjuk mihez kezdenek vele a franchise új fejezetében.

Egy korábbi cikkünkben pedig Optimus Primalról olvashattok, a Transformers: A fenevadak kora nagy gorillájáról.

Szerző
Kajtár Virág

A Transformers-szeretete hozta a WS csapatába. 2010 környékén ismerkedett meg az alakváltók világával, hála a Prime szériának, a lelkesedése pedig azóta is töretlen, legyen szó mozgóképről vagy figurákról. 2021-ben kezdett újságírással foglalkozni, jelenleg a Rebo.hu kreatív igazgatója és felelős szerkesztője is. Jelmondata: Soká éljen Starscream!

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

peter cullen
Filmek

Életműdíjat kap Peter Cullen, Optimusz fővezér hangja

Frank Welker után végre Peter Cullen is életműdíjat kap, amiért immár közel...

Transformers: A fenevadak kora
Filmek

Alternatív nyitójelenettel érkeznek a Transformers: A fenevadak kora lemezes kiadásai

A lemezek több mint egy órányi extra anyagot tartalmaznak és az egyik...

Transformers: A fenevadak kora
Filmek

Box Office: Visszafogott tempóban, de az Autobotok és Pókember harcát hozta a 23. hét

Őrületesen nagy jegyeladásokról nem beszélhetünk, szerényen kezdett a Transformers: A fenevadak kora.