Főoldal Filmek Mit kell tudni Optimus Primalról, a Transformers: A fenevadak kora nagy gorillájáról?
Filmek

Mit kell tudni Optimus Primalról, a Transformers: A fenevadak kora nagy gorillájáról?

Mit kell tudni erről a hatalmas gorilláról, akit a Transformers: A fenevadak kora előzetesében láttunk?

435
Transformers: A fenevadak kora
Forrás: Paramount Pictures

Június 8-án gurul be a hazai mozikba a Transformers-franchise következő része, A fenevadak kora, melyben feltűnnek majd a maximálok, s vezetőjük Optimus Primal is, akit az eddigi előzetesekben már láthattak a rajongók. De mit is tudunk a hatalmas gorilláról?

A Transformers: A fenevadak kora első előzetesét látva sokan értetlenkedve felhördültek, hogy honnan jött ez a új furcsaság, miszerint a transzformerek egy része állatokká alakul, pedig a dolog abszolút nem újkeletű. Már az eredeti, 1984-es The Transformers-sorozatban is szerepeltek olyan robotok akik egyáltalán nem járművekké vagy fegyverré alakultak. 1996-ban pedig elindult a Beast Wars széria, mely az akkor épp gödörben lévő franchise-t volt hivatott megmenteni. A próbálkozás sikeres volt, ugyanis a gyerekek odáig voltak az új, mindenféle állatformát öltő robotokért.

Transformers: A fenevadak kora

Eredetileg ebben a szériában ismerhették meg a rajongók Optimus Primalt is, akinek a nevén kívül egyébként nem sok köze van az eredeti Optimushoz. A készítők csupán tanultak a legnagyobb hibáikból, amiket az 1986-os, The Transformers-mozifilmben követtek el: megölték Optimust (helyét átvette egy fiatalabb vezető Rodimus képében), illetve Megatronból Galvatron lett, és az addig a sorozatban megszeretett szereplőgárda úgy 70 százaléka otthagyta szikráját a film során. Ez az egész akkora esést eredményezett a későbbi nézettségben, hogy kénytelenek voltak kitalálni valamit – a sokadik próbálkozás lett a Beast Wars. A szériában a maximálok és a predakonok, az Autobotok, illetve az Álcák leszármazottai, vezetőik pedig Optimus Primal (Falkavezér), illetve Megatron lettek. Az eredeti ötlet egyáltalán nem ez volt egyébként, hanem az igazi Megatron és Optimus folytatták volna végtelen harcukat immár állatalakban.

Mielőtt rátérnénk Primal történetére részletesebben, azt muszáj leszögezni, hogy az alakváltók univerzumának nincs egy egységes kánon idővonala, hanem rengeteg kontinuitás található benne, ezért lesz alább cikkünk főszereplőjének is több verziója, melyek története eltér egymástól. Ezeket a verziókat a legjobb önmagukban értelmezni, a filmben pedig egyelőre nem tudjuk melyik énje lesz jelen, vagy bármelyik történetet alapul veszik-e.

A Beast-korszak

A Beast-korszak első sorozata a Beast Wars volt, mely 1996-ban indult és nem kapott sosem magyar megjelenést. A széria a G1, vagyis a Generation 1 kontinuitásba tartozik, tehát az eredeti The Transformers-sorozattal megférnek egymás mellett.

A történet teljesen új szereplőgárdával indít, és sok száz évvel az eredeti sorozat után veszi fel a fonalat. Rögtön megismerhettjük az Axalon hajó legénységét, és vezetőjüket Optimus Primalt, illetve a másik frakciót a predakonok képében élükön Megatronnal. A készítők azonnal egyértelművé tették, hogy fenevad Optimus nem egyenlő Optimus fővezérrel, ugyanis a történet elején ő egy teljesen képzetlen vezető, aki konkrétan az első megbízatását teljesíti parancsnokként.

Az alapkonfliktust egy Aranylemez okozza, melyet fenevad Megatron megkaparint egy transwarp utazásra képes hajóval együtt, akkor még ismeretlen célból. A transwarp technológia segítségével az ezzel felszerelt hajók képesek utazni a térben (majd később rájönnek, hogy időben is), így Megatron nem véletlenül menekül egy ilyennel. Mivel az Axalon hajó esik hozzá a legközelebb, így Primal parancsba kapja, hogy szerezze vissza a lemezt.

Az Aranylemez egyébként két létező tárgyon alapszik, amik jelenleg is az űrben keringenek a Voyager űrszondákon. 1977-ben lőtték fel őket intelligens földönkívüli életformák számára– lényegében két hanglemezről van szó, amik a földi élet kultúráját és sokszínűségét mutatják be.

Miután Primal legénységével üldözőbe veszi Megatronékat, mindkét hajó áthalad a transwarp utazással egy portálon, aminek a túloldalán egy új világ várja őket. A bolygó felett kialakuló űrcsatában mindkét hajó súlyosan megsérül és végül lezuhan az ismeretlen világ felszínére. Zuhanás közben Primal az Axalon sztáziskamráit a környező űrbe löveti, így csak az ébren lévő legénység marad vele a hajón.
Földet érés után kiderül, hogy az ismeretlen bolygó energonban gazdag. Ez eleinte jó hír, ugyanis az alakváltók legfőbb üzemanyaga az energon, lényegében a mi vérünknek felel meg. Hamar kiderül azonban, hogy akkora koncentrációban van jelen ami már ártalmas rájuk nézve – a sugárzás ellen valahogy védekezniük kell, ezért felöltik magukra a bolygó őslakosainak formáit, azaz állatalakot szereznek. Primal egy ezüsthátú gorillává alakul. A predakonok fosszíliákat és rovarokat “szkennelnek” be, így lesz Megatron például egy T-Rex.

Nem sokkal ezután egyik társát Cheetort megtámadja az egyik predakon, Waspinator, így Primal a segítségére siet és kezdetét veszi a Fenevadak Háborúja (Beast Wars). Miután megmentik a szeleburdi gepárdot, visszatérnek az Axalonhoz, ahol azonban már vár rájuk Dinobot, egy predakon aki fejébe vette, hogy legyőzi Megatront. Ehhez úgy véli, hogy szüksége van társakra, ezért kihívja Primalt a parancsnokságért. Harcukra Megatronék is felfigyelnek és megpróbálják közben mindkettejüket kiiktatni.
Dinobot a maximálok mellé áll az ütközetben, mivel Primal megmenti az életét, később pedig viszonozza is ezt. A csata végére baráti viszonyuk lesz, de Dinobot ezt sosem ismeri el hangosan.

Primal személyisége és vezetői képességei a sorozatban folyamatosan fejlődnek, és alapvetően egy sokkal hétköznapibb hősként funkcionál, jóval több hibával, mint Optimus. Az indulatos Cheetor, a folyton elégedetlenkedő Rattrap, Dinobot predacon mivolta, illetve a folyamatos küzdelmek alaposan próbára teszik, de szépen lassan mindenkinek bizonyítja, hogy a megfelelő kibertronit választottak a feladatra. Frusztráltsága egyik jele általában az azóta elhíresült szarkasztikus szállóigéje: “Well, that’s just prime”. (Reméljük ezt valahogy a filmbe is belecsempészték.)

A történet további részében mindkét fél próbálja megjavítani a hajóját, miközben folyton egymással csatáznak, illetve különös tárgyakra és helyekre bukkannak. Ezek nyomán végül feltételezik, hogy egy idegen civilizáció nyomait láthatják, akiknek valamiért egykor fontos volt a bolygó. Mint később kiderül, nem lőnek nagyon mellé, ugyanis a vok nevű idegenek kísérleti bázisként használják a bolygót. A részek folyamán az elején az űrbe kilőtt protoformák is folyamatosan érkeznek a bolygóra, és mindkét frakció kibővül.

Az első évad végén derül fény a történet első nagyobb fordulatára, miszerint a bolygó amin harcolnak a mi Földünk. Ez úgy történhetett meg, hogy a transwarp utazás nemcsak a térben, de az időben is máshová szállította őket. Megatron a vokok közeledtének hírére fegyverszünetet ajánl Optimus Primalnek, aki ennek vonakodva, de eleget tesz, majd később a vokok fogságába kerül. Miközben kínozzák megtudja, hogy mivel a háborújuk megzavarta a vokok kísérletét, azok a bolygó sterilizálása mellett döntöttek.

Szökése után sietve visszatér az Axalonra aminek sztáziskapszuláit addigra mentőhajókká alakították, azonban nem fogja menekülőre, hanem inkább beszáll az egyik ilyenbe, hogy elpusztítsa új ellenségeit. Mint kiderül a Föld két holdja közül az egyik nem is igazi, hanem egy bolygópusztító fegyver, így ezt veszi célba. Sietve kiötlött terve nagyjából az, hogy a saját hajója transwarp celláját felrobbantja a fegyver közelében, hogy az megsemmisüljön. Természetesen úgy kalkulál, hogy ő a robbanáskor már nem lesz benne, azonban Megatron átveszi az irányítást a hajója felett, és végül nem tud belőle katapultálni. Halála után szikrája eggyé válik a Mátrix-szal, de legénysége tudósa, Rhinox, megmenti.

A robbanás nyomán egyébként egy hullám is keletkezik, aminek következtében néhány alakváltó új testet kap, ami már a transzmetál nevű anyagból áll. A transzmetál lényege, hogy az állatformáik sokkal robotikusabban néznek ki, illetve organikus részeket is kapnak, például szőrt. Rhinox Optimus szikráját is egy ilyen protoformába illeszti, így ő is továbbfejlődik.

A második évad folyamán végre fény derül az eredeti Aranylemez titkára is. Megtudják, hogy akárcsak a valóságban, az emberek fellőtték a világűrbe kapcsolatteremtés gyanánt, és hosszú útja során eljutott a Kibertonra is. Megatron (az eredeti) megtalálta és rávett egy üzenetet az utókor számára. A felvétel szerint azt akarta, hogy ha a technológia majd elér a megfelelő szintre, akkor a lemez megtalálója utazzon vissza az időben és ölje meg Optimus fővezért. Ezen a ponton a sorozat az eredeti szériához kicsit jobban kapcsolódik, ugyanis Optimus ekkor még az autobotok hajójában, a Bárkában van. A Bárka pedig egy vulkánban, és ott is kéne maradnia egészen 1984-ig, mikor is elkezdődik az eredeti sorozat története. Ha ezen a ponton Optimust megölnék, akkor az idő folyása teljesen felborulna.

A robbanás keltette hullámot a Kibertronon is felfedezik, a segítség pedig hamarosan meg is érkezik Ravage (ő eredetileg egy álca volt) képében, aki azért jön, hogy letartóztassa Megatront a Kibetron ellen elkövetett bűneiért. Primal segít neki, de Ravage elárulja, miután viszontlátja Megatront a felvételen és így a predaconok eljutnak a Bárkához. Fenevad Megatron engedelmeskedik az üzenetnek és majdnem végez az eredeti Optimusszal. Szerencsére Primal időben érkezik és magához veszi a fővezértől annak szikráját, majd saját testébe zárja, hogy védelmezze. Emiatt újabb átalakuláson esik át: sokkal hatalmasabb lesz, akkora, mint felmenői. Fenevad Megatron egy új gúnynevet is aggat rá: Optimal Optimus (Optimális Optimus), de ezt csak ő használja. Primal új teste segítségével sikeresen megvédi Optimus szikráját, majd visszahelyezi annak újjáépített testébe, ezzel visszaállítva az idő megfelelő folyását.

A következő évad leginkább a Bárka és az idővonal védelmezéséről szól, ami Primal számára sokkal nehezebb feladatnak bizonyul, mint az egyszerű háborúskodás. Megatron kétségbeesetten próbálja lezárni a viaskodást, ezért Primal beköltözteti csapatát a vulkánba, hogy onnan védelmezzék a hajót. Az elkeseredett harc végül akkor fordul meg, mikor a vokoknak is elegük lesz és a segítségükre sietnek. Ezután a Primal vezette legénység végre le tudja győzni Megatront és csatlósait. Később a Bárka egy kisebb hajójában, az elfogott Megatronnal, boldogan hazaindulnak a Kibertonra, a sorozat pedig azzal ér véget, hogy Primal kijelenti: lezárult a Fenevadak Háborúja.

Csakhogy ez egy elég elhamarkodott kijelentés volt részéről, ugyanis 1999-ben megjelent a Beast Machines, a Beast Wars folytatása. Az új sorozat érdekes felütéssel kezd, ugyanis rögtön az elején Primalt újra az eredeti gorilla formájában láthatjuk, ráadásul nem emlékszik arra, hogy mi történt vele vagy a legénységével, illetve fenevad Megatron úgy tűnik sikeresen leigázta a Kibertront. Mindezek tetejébe még átalakulni sem tud, így csupán mozgékonyságát kihasználva tud megmenekülni annak csatlósai elől. Közben, ha mindez nem lenne elég, még látomása is támad, ami az Orákulum nevű szuperszámítógéptől származik. Az Orákulum elsőnek egy vagont mutat neki, melybe bemenekülve újra találkozik Rattrappel, akiről kiderül, hogy szintén nem képes kilépni állatalakjából. Megatron pribékjei továbbra is üldözik őket, találkoznak régi ismerősökkel, mint például Cheetor, majd végül eljutnak magához az Orákulumhoz. Primal a gépben újabb látomásokat él át, melyek lényege nagyjából az, hogy a jövő magjai a múltban vannak eltemetve. A gép lévén kap egy új organikusabb testet is, és teljesen máshogy fog kinézni. Társait is rábeszéli az átalakulásra, aminek következtében az évad egyik központi elemévé válik, hogy most mik is ők valójában, hiszen vannak állati ösztöneik. Az alakváltás képességét szintén újra kell tanulniuk: a sikerhez egy belső, békés állapotot kell elérniük, melynek mikéntjét Primal tanítja meg társainak. Később megtudják, hogy Megatron kiszabadult hajójukról, még előttük odaért a Kibertronra, leigázta azt, majd csapdát állított nekik.

Primal az évad során egy teljes, mondhatni spirituális fejlődésen megy keresztül, miközben folyamatosan újabb és újabb látomások gyötrik, melyek értelmét nem igazán tudja megfejteni. A misztikus kapcsolatnak hála sokkal jobban megismeri önmagát, de végül rosszul értelmezi a látottakat. Azt hiszi, hogy a lényegében halott Kibertront kéne átformálnia organikussá, ahogyan vele is tették, és végül annyira fanatikusan próbálja beteljesíteni ezt a képzelt feladatát, hogy társai támogatását is elveszti.

A történet végére kiderül az ő számára is, mekkorát tévedett, ahogy az is, hogy az Orákulum valójában azt szerette volna, hogy a Kibertron organikus és gépi része harmóniában létezzen, akárcsak benne. A sorozat végén még egyszer utoljára összecsap Megatronnal és mindketten a bolygó magjába zuhannak. Önfeláldozásával megkezdődik a terraformálási folyamat, így végül beteljesíti az Orákulum kérését és a Kibertron újjáéled. Ezzel az eredeti Optimus Primal története az amerikai kontinuitásban lezárul.

Azért csak az amerikai G1 kontinuitásban, mert a japánoknál abba jóval több sorozat tartozik bele, ők készítették saját animéket is. Ilyenek például a Beast Wars II, illetve a Robot Masters. Mindkét szériában vendégeskedik Optimus Primal, és mindkét esetben időutazással érkezik a főhős karakterek megsegítésére.

Bár a két kontinuitás végülis már itt különbözik, az általánosságban elmondható a G1-korszak Primaljáról, hogy rendkívül kitartó és jólelkű, de sok esetben türelmetlenebb, a szabályokat névadójánál lazábban értelmező karakterről beszélhetünk.

Új történetek, ismerős elemekkel

Természetesen eközben/ezután képregényekben is új történeteket kapott, mígnem elérkezett következő mozgóképes szerepe a Transformers: Mentőbotok című kisgyermekeknek szóló sorozatban. Mondjuk itt nem ő maga vagy egy újabb változata jelent meg, hanem Optimus fővezér maga kapott állatalakot. Méghozzá egy T-Rexét és mikor átalakul fenevad formába, akkor nevezik csupán Optimus Primalnek. Ez egy igen érdekes kifordítása az eredeti történetnek, és azt mondani sem kell, hogy ez megint egy új kontinuitásba tartozik (amit egyébként Aligned idővonalnak hívnak).

Legközelebb a 2018-as Power of the Primes című sorozatban, a Prime Wars Trilógia utolsó etapjában bukkant fel. A webes szériában leginkább azért kaphatott szerepet, mert a rajongók megszavaztak neki egy új figurát, (illetve azt is, hogy ő legyen a következő fővezér) ami végül annyira népszerű lett, hogy bekerült a sorozatba. Ebben a történetben teljesen új sztorit kapott, a tizenhárom eredeti fővezér utolsó megbízottjaként egy hatalmas és ősi fegyvert kell őriznie, a Requiem Blastert. Amikor a bukott fővezér Megatronus megkaparinja azt, összeáll Megatronnal és egy kisebb csapattal, hogy legyőzzék őt. A történet úgy alakul, hogy a Mátrix végül kiválasztja a következő fővezérnek, és ebben a sztoriban is Optimal Optimusszá változik – ő lesz az autobotok és a Kibertron új vezetője. Itt egyáltalán nem esik át komolyabb karakterfejlődésen, inkább egy kész fővezér alapanyagot kapnak a nézők. Plusz érdekesség, hogy a sorozatban ugyanúgy Ron Perlman adja a hangját, ahogy az érkező A fenevadak korában is.

Legközelebb a Netflix-féle Háború a Kibertron bolygójáért (War for Cybertron) trilógiában tért vissza, akárcsak a Prime Warsnál, itt is az utolsó etapra. Ez a széria a streaming szolgáltatón magyar felirattal is megtekinthető, és sokat merít mind az eredeti, mind a beast szériákból. Bár azt állították a készítők, hogy a G1-es univerzumba beilleszthető lesz, ez végül nem annyira lett igaz. A történetét szinte lehetetlen röviden összefoglalni azoknak, akik csupán a filmes univerzumot ismerik, de Primal szempontjából megint új sztorit kaptunk, melyben az eredeti Optimus és Megatron találkoznak a Földön (az őskorban) leszármazottaikkal, fenevad Optimusszal és fenevad Megatronnal. Tehát itt egy helyen és időben vannak jelen, illetve össze is fognak velük, hogy legyőzzék Galvatront, Nemezis fővezért és Unikront. Közben persze még a Kibetront is meg kell menteniük, ami nagy áldozatok árán sikerül is nekik. A sorozat végén a frakciók megpróbálnak békében együttélni a teljesen bizonytalan jövő elé néző Kibertronon.

Bár Optimus Primal eszes, rátermett és kitűnő vezető, mégsem lehet feltétlen olyan klasszikus hőstípusként gondolni rá, mint Optimus fővezérre. Ő egy teljesen hétköznapi kibertroni akit az extrém körülmények faragtak azzá, és ahogy a neve is utal rá, sokkal inkább teret enged az ösztöneinek. Ez adja az ő egyéniségét, emiatt vált sokak nagy kedvencévé és emiatt még véletlenül sem egy olcsó utánzata elődjének. Kíváncsian várjuk, ebből mennyit fog átadni az érkező, immáron hetedik Transformers-film.

Szerző
Kajtár Virág

A Transformers-szeretete hozta a WS csapatába. 2010 környékén ismerkedett meg az alakváltók világával, hála a Prime szériának, a lelkesedése pedig azóta is töretlen, legyen szó mozgóképről vagy figurákról. 2021-ben kezdett újságírással foglalkozni, jelenleg a Rebo.hu kreatív igazgatója és felelős szerkesztője is. Jelmondata: Soká éljen Starscream!

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

peter cullen
Filmek

Életműdíjat kap Peter Cullen, Optimusz fővezér hangja

Frank Welker után végre Peter Cullen is életműdíjat kap, amiért immár közel...

Transformers: A fenevadak kora
Filmek

Alternatív nyitójelenettel érkeznek a Transformers: A fenevadak kora lemezes kiadásai

A lemezek több mint egy órányi extra anyagot tartalmaznak és az egyik...

Transformers: A fenevadak kora
Filmek

Box Office: Visszafogott tempóban, de az Autobotok és Pókember harcát hozta a 23. hét

Őrületesen nagy jegyeladásokról nem beszélhetünk, szerényen kezdett a Transformers: A fenevadak kora.