Főoldal Filmek Életműdíjat kap Peter Cullen, Optimusz fővezér hangja
Filmek

Életműdíjat kap Peter Cullen, Optimusz fővezér hangja

Frank Welker után végre Peter Cullen is életműdíjat kap, amiért immár közel negyven éve világítja meg hangjával legsötétebb óráinkat.

661
peter cullen
Forrás: Collider

Itthon talán kevesebben ismerik a nevét, de Peter Cullen bizony igazi legenda. Az idén 82 éves színész szinte megszámlálhatatlan szeretett karakternek adta hangját az évek során, ám legtöbben kétségkívül Optimusz Prime-ként ismerik. Először 1984-ben szólaltatta meg a fővezért az eredeti The Transformers (Az alakváltók) című rajzfilmsorozatban és azóta sem engedte el a karakter kezét, bár sokszor próbálták ellehetetleníteni munkáját.

A NATAS (Nemzeti Művészeti és Tudományos Akadémia) idén Cullent jelölte a Daytime Emmy Életműdíjára, amit december 17-én, a következő gyermek és családi Emmy-gálán fog hivatalosan átvenni. A NATAS elnöke, Adam Sharp a következőt nyilatkozta a díj kapcsán:

Nagy örömmel ismerjük el Peter Cullent, aki megannyi ikonikus karakter hangján szólalt meg egy életen át. A televízió és a filmművészet számos műfajában elért figyelemre méltó karrierje példaértékű kitüntetetté teszi őt.

Adam Sharp

Cullen legismertebb szerepei közé tartozik például Füles, akinek a hangját a legtöbb Micimackó-mesében ő kölcsönzi, KARR, a Knight Rider negatív automata robogó robotautója vagy a Ragadozó maga (1987). Optimusz szerepére eredetileg azért jelentkezett, mert a testvére, Larry biztatta rá. Larry Cullen tengerészgyalogos volt, megjárta Vietnámot is. Peter szemében ő volt a legnagyobb hős, így mikor jelentkezett egy “hősies szerep” meghallgatására természetesen kikérte a véleményét.

“Peter, ha hős leszel, legyél igazi. Ne egy olyan hollywoodi utánzat. Ne üvölts és kiabálj, hogy úgy tűnjön kemény vagy. Légy erős, hogy gyengéd lehess” – mesélte Cullen még a Transformers: A fenevadak kora sajtókörútján.

Cullen a bátyja tulajdonságait és hanghordozását, illetve irányítási képességét vette alapul Optimusz hangjának megalkotásához.

Optimusz nyugalmat áraszt, ugyanakkor van egy olyan előkelősége, ereje, becsülete és méltósága, ami a tengerészgyalogosok szinonimája… Egyszerűen beugrott, hogy így kéne csinálnom és valahogy megkaptam a szerepet. Valamiért az embereknek bejött.

Cullen eddig az összes Transformers-filmben és rengeteg sorozatban is életre keltette az autobotok vezérét, még akkor is, ha ellenszélben kellett dolgoznia. Eredetileg a legelső élőszereplős filmhez (Transformers, 2007) sem őt akarták leszerződtetni, mivel olyan színészeket kerestek akikkel eladhatóbb a produkció, ő pedig csupán szinkronszínészként erre nem volt megfelelő. Szintén ezért lett egyébként az első három filmben Megatron Hugo Weaving, az eredeti hangja, Frank Welker helyett. Cullen végül ugyan maradhatott, de ha nem így lett volna, a rajongók előbb-utóbb megküzdöttek volna érte, ahogy tették azt Welker esetében is (mondjuk Weaving utálta magát a szerepet is, így nem ragaszkodott hozzá különösebben). Frank Welker 2016-ban kapta meg saját életműdíját, ő Megatron mellett olyan ikonikus figurákat kelt életre, mint Scooby-Doo, Fred Jones, Volt vagy Garfield.

Cullen volt egyébként az egyik első beiktatott a Hasbro Hírességek Csarnokába, számos Emmy-díjra jelölték, melyből többet haza is vitt Optimuszként. Idén is visszatért a fővezérként a Transformers: A fenevadak korában (Transformers: Rise of the Beasts), ám a jövőre érkező Transformers One című animációs filmben nem ő, hanem Chris Hemsworth kölcsönzi majd a fiatal Optimusz, pontosabban Orion hangját.

peter cullen frank welker
Forrás: THE DAYTONA BEACH NEWS-JOURNAL
Szerző
Kajtár Virág

A Transformers-szeretete hozta a WS csapatába. 2010 környékén ismerkedett meg az alakváltók világával, hála a Prime szériának, a lelkesedése pedig azóta is töretlen, legyen szó mozgóképről vagy figurákról. 2021-ben kezdett újságírással foglalkozni, jelenleg a Rebo.hu kreatív igazgatója és felelős szerkesztője is. Jelmondata: Soká éljen Starscream!

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...