Wide Screen
Image default
Filmek

Eláruljuk, hogy mit jelent a Star Wars: Skywalker kora fénykardjának a színe

Több féle színű fénykard létezik, de mit jelentenek a különböző színek?

Figyelem! A cikk hátralévő részében SPOILERelemeket olvashattok a történetével kapcsolatban!

A jedi-lovagok fegyvere. Nem olyan otromba, mint a lézerpuska. Elegáns fegyver, jobb napokra való. A Jedik emberöltők ezrein át a béke s az igazság őrei voltak a Köztársaságban. Még a sötét idők, a Birodalom előtt. A harcosok a hivatalos kánonban többféle színű fénykardot is készítettek, a kéktől, a zöldtől egészen a lila színű pengéig, de ha láttad a Skywalker korát, akkor tudhatod, hogy Reynek nemcsak új fegyvere lett, sárga pengét kapott a fegyver.

Lássuk hát, hogy mit jelentenek a különböző színű fénykardok

Mit jelentenek a fénykard színei és a kyber kristályok

Először is, egy gyors áttekintés: A fénykard pengéjének színét a benne lévő kyber kristály határozza meg. Fontos dolog, hogy a szín jelent valamit, kezdjük is a klasszikusokkal, a kék, a zöld és a piros színű pengékkel.

A kék pengét a Jedi őrzők használták. Ezek olyan harcosok voltak, akik arra fókuszáltak, hogy az Erőt fizikai és taktikai célokra használják. Közéjük sorolható Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker és a geonázisi csatában elesettek fele.

Zöld pengéjű fénykardot a jedi konzulátusok használtak, akik amolyan gondolkodók, akik idejük nagy részében az Erő rejtélyén töprengtek, hogy hogyan győzhetik le a Sötét oldalt. Ilyen jedi volt Yoda mester, Qui-Gon Jinn és Luke Skywalker is.

Yoda

A piros penge természetesen a Sith-eket képviseli. Mikor egy jedi letér az útról, átáll a Sötét oldalra, akkor a fénykardban lévő kyber kristály „vérezni” kezd, ettől válik piros színűvé a penge. Egytől-egyig minden Sötét oldalt választó Erő-használó pengéje piros színűre változik.

Mit jelent Rey sárga színű fénykardja?

Rey

És akkor vannak a sárga pengéjű fénykardok. A Skywalker kora végén Rey bekapcsolja új, sárga színű fénykardját, amit látszólag abból a botszerű tárgyból épített, amit három részen keresztül magánál tartott. A kérdés csak az, hogy mit jelent a sárga penge. Nos, sárga fénykardot a jedi őrszemek használták, az Erő-használók a tudás és a hatalom tökéletes keverékével a Jedi Templom halálos őrei voltak. Általában ezek az őrök összehajtható, dupla és sárga színű pengéjű fénykardot viseltek, akárcsak Rey a film végén. Ugyanakkor a Star Wars Episode I: Jedi Power Battles videojátékot nem tartják számon a kánonban, de Plo Koon jedimester is sárga fénykardot viselt benne. Valószínűleg filmben nem látjuk már Reyt fénykarddal, de egészen biztosan sok olyan könyvet, animációs sorozatot és videojátékot készítenek majd, ami folytatja történetét.

Savage Opress

A narancs egy nagyon különös fénykard szín, amit a Jedi kánon egyik fejezetében sem használtak, kivéve a most megjelenő Star Wars Jedi: Fallen Order videojátékban. A Wookieepedia szerint a narancs az erős Erő-használók színe. A klónok háborúja animációs sorozatban Savage Opress, Darth Maul testvére pont ilyen vöröses-narancssárgás fénykardot forgatott.

A lila pengét a jedik képzett harcosai forgattak, akik elég tapasztaltak ahhoz, hogy pengeélen táncoljanak az Erő fényes és sötét oldalán. A legjelentősebb harcos, aki lila fénykardot viselt minden bizonnyal Mace Windu mester, aki a Jedi Rend számára szintén tiltott harcstílust alkalmazott, mert a Sötét oldal elemeire támaszkodott, hogy fokozni tudja kegyetlenségét.

És akkor a The Mandalorian-sorozat miatt beszéljünk kicsit a sötét szablyáról. A mandalóiaiak elloptak egy ősi fekete színű szablyát a Jedi Templomból. Bármennyire is furán hangzik, a mandalór nem egy népcsoport neve, hanem egy életfilozófia – ahogy azt megtudtuk a The Mandalorian-sorozatból. A mandalóriak ősi vezetőjét Mand’alor-nak nevezték, innen kapták a mandalór elnevezést is.

Ahsoka

A fekete pengének a párja a fehér penge, amit a Star Wars kánonban csak egyetlen egy személy használt eddig: Ahsoka Tano. Mikor a felnőtt Ahsoka visszatér a Star Wars: Lázadók című animációs sorozatban, két fehér színű, ívelt fénykardot forgat. Ahsoka a kyber kristályokat a Hatodik testvér néven bemutatott inkvizítortól vette el, miután legyőzte őt, majd az Erő segítségével megtisztította a kristályokat, amik ezután a vörös színből fehérre váltottak. A szín arra is utal, hogy Ahsoka egyik oldalt sem képviseli, szabad akarata van, nem jedi, de nem is Sith.

Még több a témában...

A klónok háborúja készítője, Dave Filoni tisztázta, hogy Ahsoka életben van-e

Kévés Bence Mihály

Őszinte előzetessel jelentették be, hogy a Star Wars: Skywalker kora mikor költözik be az otthonunkba

Kévés Bence Mihály

Harrison Fordnak fogalma sem volt arról, hogy mi az az Erő-szellem

Kévés Bence Mihály

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Elfogad Tovább

Úgy tűnik, hogy Adblock kiegészítőt használsz, blokkolod a hirdetéseket.

Segítsd a munkánkat azzal, hogy engedélyezed a weboldalon megjelenő hirdetéseket.

Zárd be, ha nem szeretnél támogatni minket | Segítség? Kapcsolat

Kövess minket a Facebookon