Főoldal Filmek A The Mandalorian megválaszolta, hogy Jango és Boba Fett miért nem lehetett mandalóri
Filmek

A The Mandalorian megválaszolta, hogy Jango és Boba Fett miért nem lehetett mandalóri

A The Mandalorian negyedik epizódjából választ kaptunk arra a kérdésre, hogy Jango, illetve Boba Fett miért nem lehetett mandalóri harcos.

74
Jango Fett és Boba Fett

A The Mandalorian negyedik epizódjából választ kaptunk arra a kérdésre, hogy Jango, illetve Boba Fett miért nem lehetett mandalóri harcos.

Kétségeink már korábban is voltak afelől, hogy Jango és fia, Boba Fett nem lehetett mandalóri harcos, azonban csak a The Mandalorian élőszereplős Star Wars-sorozat negyedik epizódja erősítette meg gyanúnkat. Az 1980-ban bemutatott Star Wars V. rész – A Birodalom visszavágban Boba Fett csak elenyésző szerepet kapott, a folytatásban még ennél is kevesebbet, azonban csekély szerepe ellenére rögtön a rajongók egyik kedvenc karaktere lett.

George Lucas ezt a népszerűséget kihasználva eredettörténetet kovácsolt belőle, bemutatta Jango Fett fejvadászt, ami részben arra is választ adott, hogy Boba miért viselt olyan leharcolt páncélt. A Disney égisze alatt eredetileg Boba Fett önálló filmet kapott volna, ám kaszát kapott, Jon Favreau azonban nem mondott le teljesen a fejvadászokról. A Polgárháború ideje alatt Mandalór felbomlott, voltak akik a békéért harcoltak, és akadtak olyanok, akik az erőszakos utat választották. Sorozata a Mandalór Köztársaság harcosait mutatja be, noha eddig Star Wars-filmekben nem szerepeltek mandalóriak, de könyvekből és animációs sorozatokból tudjuk, hogy Jango és Boba Fett is ilyen páncélt viselt.

A The Mandalorian-sorozat legutóbbi részében Pedro Pascal és Gina Carano két karaktere szó szerint a helyi gazdálkodók és banditák harcába csöppen bele. Miután a fejvadászok megmentik a falut, az egyik lány maradásra biztatja Mandót, illetve arra kéri, hogy vegye le sisakját, azonban Mandó ellenkezik. A döntést a Mandalór kultúrával magyarázza, ami egyfelől arra is magyarázatot ad, hogy Jango és Boba Fett miért nem tartozott soha a mandalóriak közzé.

Az első és legfontosabb, hogy bár a Fett klán páncélja megegyezik a mandalóri harcosokéval, de ettől még nem tartoztak közéjük. A franchise korábban már megkísérelte megkülönböztetni a Jango és Boba Fettet a mandalóriaktól. Jango Fett eredetét homály fedi (eltekintve attól, hogy egy nyers klón katona), aki az előzménytrilógia idején beleszületett a Mandalór uralomba (azon belül is Concord Dawn-ba). Feltételezhetően ekkor kapott kiképzést, s vált a galaxis legfélelmetesebb fejvadászává. A klónok háborúja animációs sorozatban a Mandalór miniszterelnök, Almec arról mesél Obi-Wan Kenobinak, hogy Jango egy közönséges fejvadász, aki nem törvényes úton tett szert mandalór páncélra. Ez azt a tényt erősítő, hogy sem Jango, sem Boba nem volt igazi mandalór.

A második tény, ami azt igazolja, hogy a Fett klán nem mandalóri, hogy a mandalóriak sohasem veszik le más előtt a sisakot – legalábbis a The Mandalorian a főhős ezt mondta. A sorozat negyedik epizódja verte be az utolsó szöget a koporsóba. Korábban már kiderült a Star Wars franchiseban, hogy nem a születési hely tesz valakit mandalórivá, hiszen ez egy kultúra, ami elsajátítható. A Disney+ sorozatából kiderült, hogy Pascal karaktere nem a Mandalór Köztársaságban született, hanem egy árva fiú volt, akire rátaláltak, és átadtak neki minden tudást.

Ugyanakkor egy ellentmondást is hallunk, hiszen a kánon más alkotásaiban, az animációs A klónok háborúja sorozatban a mandalóriak többször is leveszik a sisakot mások előtt, ezzel szemben a sorozatban Mandó azt mondja, hogy egy mandalóri soha nem veszi le a sisakot mások előtt, csak akkor, ha már nem lesz méltó rá, hogy viselje a mandalóri páncélt, s teljes egészében elveszti a kiérdemelt címet. Ez némiképp megmagyarázhatja azt a lyukat a kánonban, hogy a Fett klán miért nem volt mandalóri, hiszen George Lucas történetében többször is levették a sisakot mások előtt.

Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha egy mandalóri leveszi a sisakot mások előtt, a sorozatban Mandó azt feleli, hogy már nem lesz méltó rá, hogy viselje a mandalóri páncélt, s teljes egészében elveszti a kiérdemelt címet. Ez némiképp megmagyarázhatja azt a lyukat a kánonban, hogy a Fett klán miért nem volt mandalóri, hiszen George Lucas történetében többször is levették a sisakot mások előtt.

Ami még ennél is fontosabb, hogy a The Mandalorian-sorozat mindvégig hangsúlyozza, hogy egy erkölcsi kódexet kell betartaniuk ahhoz, ha továbbra is szeretnék viselni a mandalóri címet. A sorozatban Mandó visszautasította a fizetségét, inkább a Bébi Yoda életét mentette meg. Ezek a kulturális jegyek éles ellentétben állnak azokkal a módszerekkel és személyiségekkel, akikhez a Fett klán is tartozik. Mindkét Fett szoros kapcsolatban állt a Birodalommal – ellenben Mandóval, aki nem szívesen vállalt munkát a Birodalomtól -, kegyetlen gyilkosok voltak, erkölcstelenek voltak és a megrendelőik érdekeit tartották szem előtt.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Star Wars családi Nap
Filmek

Októberben negyedszerre rendezik meg a Galaktikus Családi Napot

A The Force Alliance-Magyar Galaktikus Fan Klub ezúttal is elrepít minket a...

Disney+
Filmek

Hamarosan a Disney+ is leszámol a jelszómegosztással

Egy országban már idén elindítja a jelszómegosztás elleni védelmét a Disney+.

Disney+
Filmek

A Disney+ októberi megjelenései

Októberben ezeket a filmeket és sorozatokat mutatja be a Disney+.

James Gunn
Filmek

James Gunn megnevezett 3 karaktert, akik visszatérnek a DC Univerzumban

Teljes reboot nem lesz a DC Univerzum, mivel 3 korábbi karaktert is...