Főoldal Filmek Dave Filoni elmagyarázta, hogy miért olyan fontos a Duel of the Fates jelenet a Baljós árnyakban
Filmek

Dave Filoni elmagyarázta, hogy miért olyan fontos a Duel of the Fates jelenet a Baljós árnyakban

Nem tartozik szívünk csücskébe a Star Wars I. rész – Baljós árnyak, ám abban mindenki egyet ért, hogy a fénykardpárbaj félelmetes volt.

487

Nem tartozik szívünk csücskébe a Star Wars I. rész – Baljós árnyak, ám abban mindenki egyet ért, hogy a fénykardpárbaj félelmetes volt.

Minden Star Wars-trilógiának megvannak a gyenge pontjai, akárcsak a klasszikusnak, úgy az előzménynek és a folytatásnak is. Mikor George Lucas a kétezres évek elején elkészítette az eredeti trilógia felvezetőjét, sokan utálattal tekintettek az új részekre, különös tekintettel az I. részre, amiért megteremtették Jar Jar Binkset, ami nem mellesleg Lucas kedvenc karaktere a galaxisban. De mást is adott az előzménytrilógia, látványos fénykardpárbajokat.

Az egyik epikus jelenetet a Baljós árnyak szállította, amikor Obi-Wan Kenobi, Qui-Gon Jinn és Darth Maul találkozik a film végén, majd a látványos fénykardpárbaj alatt John Williams zeneszerző Duel of the Fates című száma felcsendült. Most erről a kiemelkedő pillanatról mesélt A klónok háborúja készítője, Dave Filoni, aki egyébként nagy rajongója a jelenetnek, és azt is megosztotta, hogy miért tartja az előzménytrilógia egyik legfontosabb jelenetének.

A Disney Gallery: The Mandalorian legújabb epizódjában többek között erről a jelenetről is beszélt Filoni, véleménye szerint meghatározó jelentőséggel bír a franchise jövőjére nézve, hiszen a harc sorsa döntő szerepet játszik Anakin Skywalker életében.

A Baljós árnyakban ezt a két jedit néztük, miközben a gonosz ellen harcoltak. Maul nem is lehetne nyilvánvalóbb, hogy ő gonosz. Úgy tervezték, hogy gonosznak tűnjön és ez az arckifejezéséből is látszik, egészen a fénykardjával bezárólag. A tét valójában itt az, hogy mi fog történni Anakinnal, mert Qui-Gon más, mint a többi jedi, és erre a filmben is rájöttél.

Filoni szerint Gui-Gon Jinn apafigura szerepet töltött be a történetben, aki még a Jedi Tanács akaratával is szembe szegült, amikor elvállalta, hogy jedit nevel Anakinból, és valójában ő itt a film végén Anakinért is harcol.

Anakinért harcol, és ezért hívják Duel of the Fates-nek, mert a gyerek sorsáról szól. Attól függően, hogy mi lesz a harc kimenete, Anakin élete drámaian megváltozik. Qui-Gon elbukja a párbajt, szóval az apafigura meghal. Qui-Gon tudta, hogy mit jelent, amikor elválasztotta a gyereket az anyjától, aki ezután Obi-Wan mellett marad. Obi-Wan csak azért képezte ki Anakint, mert megígérte mesterének, és nem azért, mert érdekelte a fiú sorsa. Ő Anakin testvére, de nem apafigura, és ez kudarc Anakinnak, mert nincs családja, amire szüksége lenne. Elveszti anyját a következő részben. Nem teljesítette ígéretét anyjának, hogy ’visszajövök és megmentelek’. Teljesen sebezhetővé vált így, már pedig végső soron a családról szól a Star Wars.

Filoni továbbá kiemelte még, hogy a Duel of the Fates nemcsak az I. részre volt nagy hatással, hanem a teljes Star Wars történetre kiterjed, egészen a végső találkozásig, amikor Luke Skywalker találkozik az Uralkodóval a Star Wars VI. rész – A Jedi visszatérben.

Szóval az a jelenet a filmben, amiről sok embernek szerintem csak a menő fénykardpárbaj maradt meg, és ez minden, ami megmaradt az előzménytrilógiából. Ez egy konkrét harc, és a célt Maul szolgálja, aki meghal a végén – mielőtt George megbízott, hogy hozzam vissza. De itt meghal, s ismét bebizonyítja, hogy az Uralkodó teljesen önző. Maul csak egy eszköz, kihasználja az embereket, és most ezt a gyereket fogja. Ez az egész egészen addig a mondatig megy, ami gyerekként megrémített engem, amikor az Uralkodó azt mondja Lukenak, hogy ’Te, akárcsak az apád, az enyém vagy már’.

És nem utolsó sorban Colin Tervorrow a Duel of the Fates alcímet választotta a IX. részhez is, ami nem készült el, szóval a teljes kör ezzel zárult volna a legendás Skywalker történetben.

Dave Filoni
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Ahsoka
Sorozatok

Ahsoka: Rosario Dawson elárulta, hogy karaktere élőszereplős változatát Gandalf inspirálta

Rosario Dawson és Dave Filoni sokat beszélgettek szürke és fehér Gandalfról az...

Ahsoka Marrok
Sorozatok

Kiderült, hogy ki az Ahsoka előzetesében látott rejtélyes idegen

Rövid leírást kaptunk az Ahsoka előzetesében látható rejtélyes alakról, Marrokról