Főoldal Filmek A Warner Bros. 300-500 millió dolláros veszteséggel számol a 2023-as évben a sztrájkok miatt
Filmek

A Warner Bros. 300-500 millió dolláros veszteséggel számol a 2023-as évben a sztrájkok miatt

A Warner Bros. már érzi a sztrájkok hatásait, több százmilliós veszteséggel számol.

385
Warner Bros.

A Warner Bros. Discovery már most 300 és 500 millió dolláros veszteséggel számol a 2023-as évben, ami elsősorban a sztrájkok miatt van. Az írók május 2-án döntöttek a sztrájk mellett, majd hozzájuk csatlakoztak július végén a színészek, és a legújabb hírek szerint szeptember végén a játékiparban dolgozó színészek is sztrájkba kezdhetnek, ha nem tudnak megegyezni a kiadókkal.

A vállalat bejelentés alapján a Warner Bros. 10,5-11,0 milliárd dollárra csökkentette a 2023-as várt bevételt, vagyis ez nem jelent mást, minthogy a stúdió nagyjából 300-500M dolláros veszteséget fog elkönyvelni az idei évben. Ennek oka állítólag “elsősorban a sztrájkok hatása”, de ez csak részben tudható be a jelenleg is tartó sztrájkoknak. Nem úgy alakult az idei év a nagy filmstúdiók számára, ahogy szerették volna, több blockbuster is elhasalt a kasszáknál, köztük számos olyan film is volt, amit éppen a Warner Bros. mutatott be.

Míg a Greta Gerwig által rendezett Barbie kiemelkedően jól teljesített (valójában ez lett minden idők legnagyobb bevételt hozó Warner Bros. filmje világszerte), addig a DC Comics adaptációi, mint például a Shazam! Az istenek haragja, a Flash: A Villám és a Kék Bogár várakozáson alul teljesített a kasszáknál. A felsorolt filmek közül különösen fájhatott az Ezra Miller főszereplésével forgatott szuperhősfilm, ami a képregényfilmek történetének egyik legnagyobb bukása volt.

A WBD korábban “szeptember elejére” jósolta a sztrájkok végét, de mivel a tárgyalások legutóbb falakba ütköztek, nem látjuk a végét, meddig húzódhatnak el a tüntetések.

“A stúdió körében a kettős sztrájkkal megnőtt a bizonytalanság” – mondta akkor Gunnar Wiedenfels, a stúdió pénzügyi igazgatója. “Ez kihatással lehet a fennmaradó filmes ütemterv időzítésére és teljesítményére, valamint a tartalomgyártásra és -szolgáltatásra. És bár reménykedünk a gyors megoldásban, a modellezésünk azt feltételezi, hogy szeptember elején folytatódhat a munka. Amennyiben a sztrájkok az év végéig tartanak, több százmillió dolláros bevételcsökkenéssel számolnék a pénzügyi előrejelzésünkhöz képest”.

A keddi bejelentési frissítésben Wiedenfels sokkal kevésbé volt optimista. “Bár a WBD abban bízik, hogy ezek a sztrájkok hamarosan megoldódnak, nem tudja megjósolni, hogy a sztrájkok végül mikor érnek véget. Mivel mindkét céh ma is sztrájkol, a vállalat most azt feltételezi, hogy a sztrájkok pénzügyi hatása a WBD-re nézve 2023 végéig fennmarad”.

A hollywoodi sztrájkok miatt már több film és sorozat bemutatója is késik, köztük a WB és Denis Villeneuve Dűne: Második Rész filmje, amelyet nemrégiben 2024-re halasztottak. Egyelőre a többi stúdió még nem jelentett be csúsztatást az idei évre, amennyiben azonban a sztrájkok kitartanak, elképzelhető, hogy többen csatlakoznak a Warner Bros.-hoz.

Warner Bros.
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...