Főoldal Filmek Az írók után a színészek is sztrájkolni fognak, amire 60 éve nem volt példa Hollywoodban
FilmekBREAKING

Az írók után a színészek is sztrájkolni fognak, amire 60 éve nem volt példa Hollywoodban

A színészek is sztrájkra készülnek, a teljes filmipar megbénul a következő évekre.

132
SAG-AFTRA

Hollywood történelmi pillanat előtt áll. A Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) és a Motion Picture and Television Producers Association (AMPTP) közötti tárgyalások szerda este megállapodás nélkül zárultak. Ez azt jelenti, hogy a színészek és az írók is sztrájkba léphetnek, ami az iparágra nézve súlyos következményekkel járhat.

A két szervezet közötti fő vita a fizetésről, a juttatásokról és az erőforrások megosztásáról szól. A SAG-AFTRA azt szeretné, hogy a színészeknek és az íróknak több pénzt fizessenek a streaming szolgáltatásokon sugárzott műsorokért és filmekért. Azt is szeretnék, hogy a színészek és az írók több juttatást kapjanak, például egészségbiztosításhoz és nyugdíjba. Az AMPTP azonban ellenzi ezeket a követeléseket, és azt állítja, hogy a színészek és az írók követelései túlzóak.

Néhány órával ezelőtt még nem volt biztos, de már hivatalos, hogy sztrájkra készülnek a színészek, miután a SAG-AFTRA tárgyalási bizottságának tagjai egyhangúlag megszavazták, hogy azt javasolják a céh tagjainak, hogy kezdjenek sztrájkolni a hollywoodi stúdiók ellen, és a hivatalos szavazást csütörtök reggel terjesztik a SAG-AFTRA országos vezetősége elé miután a tárgyalások megszakadtak. Tegnap egy másik cikkben már megírtuk, a legnagyobb stúdiók kötik az ebet a karóhoz, nem fognak engedni a követeléseknek, és készek elmenni a végsőkig.

Magyar idő szerint 10 óra magasságában született meg a döntés, és a várakozások szerint egyhangúlag átment a szakszervezeten, így a SAG-AFTRA elrendelte 160 000 tagjának, hogy sztrájkoljon minden televíziós és filmes produkcióban, csatlakozva az Amerikai Írószövetség tagjaihoz, akik május 2. óta sztrájkolnak.

“A SAG-AFTRA jóhiszeműen tárgyalt, és igyekezett olyan megállapodást kötni, amely kellőképpen figyelembe veszi az előadóművészek igényeit, de az AMPTP válaszai a szakszervezet legfontosabb javaslataira sértőek és tiszteletlenek voltak az iparághoz való hatalmas hozzájárulásunkkal szemben. A vállalatok egyes témákban megtagadták az érdemi együttműködést, más témákban pedig teljesen elzárkóztak tőlünk” – mondta Fran Drescher, a céh elnöke egy nyilatkozatban.

Hollywood történelmében eddig mindössze egyszer került sor kettős sztrájkra még 1960-ban, amikor a Ronald Reagan vezette Screen Actors Guild hat hétig tartó sztrájkba kezdett márciustól áprilisig.

Hollywood

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

1 Hozzászólás

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...