Főoldal Filmek A hollywoodi stúdiók nem engednek a céh tagjainak, és a végsőkig képesek elmenni, amíg sokan hajléktalanok lesznek
Filmek

A hollywoodi stúdiók nem engednek a céh tagjainak, és a végsőkig képesek elmenni, amíg sokan hajléktalanok lesznek

Sokan az utcára kerülhetnek a sztrájk miatt, ha a stúdiók és a szakszervezet nem tud megegyezni gyorsan.

93
Hollywood

Egyhamar nem ér véget a WGA sztrájkja, és mivel a színészek valószínűleg hamarosan csatlakoznak a tiltakozó írók csoportjához, a hollywoodi stúdiók most arra készülnek, hogy addig ki fognak tartani, amíg az alkotóknak nem marad más választásuk, mint hogy teljesítsék a feltételeket, és behódoljanak a nagy filmstúdióknak.

A SAG-AFTRA a mai nap folyamán dönt arról, hogy tagjai sztrájkba lépnek-e, ami azt jelenti, hogy a színészek hamarosan csatlakozhatnak az írókhoz, akik május elején jelentették be, hogy nem hajlandóak addig dolgozni, amíg a hollywoodi stúdiók és a WGA szakszervezete nem egyeznek meg a követeléseikről. Néhány héttel ezelőtt bejelentették, hogy az írók, producerek és showrunnerök mellett a színészek is készek sztrájkolni, ami a teljes iparág leállásához vezethet.

Kezdetben sokan reménykedtek, hogy nem fog elhúzódni a sztrájk, és hamar meg tudnak egyezni a követeléseikről, azonban a legnagyobb filmstúdiók nem engednek. Sőt, akár retorzióra is elszánhatják magukat azok ellen, akik nem fogtak tollat, és írták a forgatókönyveket. A Deadline szerint több forrás is megerősítette, hogy azt tervezik a stúdiók, hogy ősszel zéró kegyelemmel bánnak majd az írókkal.

A dolgok jelenlegi állása szerint a WGA sztrájkja október végéig eltarthat, miközben a filmstúdiók arra készülnek, hogy “kiéheztetik” a céh tagjait, és így engednek majd a követeléseiknek, könnyebben belemennek egy megegyezésbe. “A végjáték az, hagyjuk, hogy a dolgok addig húzódjanak, amíg a szakszervezeti tagok elkezdik elveszíteni a lakásukat és a házukat” – mondta a szakmának egy stúdióvezető, egy másik bennfentes pedig hozzátette, hogy ezt “kegyetlen, de szükséges rossznak” tekintik.

A stúdiók és a streamingszolgáltatók úgy érzik, hogy az anyagilag nehéz helyzetben lévő írók arra fogják kényszeríteni a WGA vezetőségét, hogy folytassák a tárgyalásokat, és még karácsony előtt rendezzék az ügyeket. A pénz természetesen kulcskérdés, de a WGA követelései a mesterséges intelligenciától kezdve a tévéműsorok írói szobáinak méretéig mindenre kiterjed, és ez rengeteg vitás pontot szült az elmúlt hónapokban.

A Marvel Studios már éreztette, hogy nem tudják tartani az ütemtervet a következő időszakban, és várhatóan a többi stúdió is csatlakozik majd hozzájuk, hiszen a sztrájk nem jelent mást, minthogy nem tudják elkezdeni vagy folytatni a forgatást. 2024 év végétől kezdve jelentős késésekkel kell számolni, ha nem rendezik rövid időn belül a dolgokat.

Hollywood
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...