Főoldal Filmek Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Julia Louis-Dreyfus és más nagy színészek aláírták a SAG-AFTRA vezetőségének írt levelet: “Felkészültünk a sztrájkra”
Filmek

Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Julia Louis-Dreyfus és más nagy színészek aláírták a SAG-AFTRA vezetőségének írt levelet: “Felkészültünk a sztrájkra”

Teljes Hollywood megbénulhat péntektől, az írók mellett a színészek is sztrájkra készülnek.

169
Hollywood

Május elején robbant a hír, hogy az írók, producerek és showrunnerök sztrájk miatt több produkció előszítését, forgatását és más munkálatát le kellett állítani. Néhány hete már felröppent a híre, hogy az írók mellé a sztárok is beállhatnak, mivel június 30-án lejár a szakszervezettel kötött megállapodásuk.

Meryl Streep, Julia Louis-Dreyfus, Jennifer Lawrence és több száz más ismert színész aláírta a SAG-AFTRA vezetőségének címzett levelet, amelyben azt írják, hogy készek sztrájkkal elérni követeléseiket. A szakszervezet vezetőségének és tárgyalási bizottságának küldött üzenetben az A-listás koalíció – köztük van Lena Waithe, Laura Linney, Sarah Polley és Quinta Brunson is – azt írja, hogy “a sztrájk hihetetlenül nagy árral járna sokak számára, és ezt senki sem akarja. De készen állunk a sztrájkra, ha arra kerül a sor”. A csoport 2023-at “példátlan fordulópontnak nevezte az iparágunkban”. A levélről elsőként a Rolling Stone számolt be.

A kedden napvilágot látott levélben aggodalmaikat fogalmazták meg azzal kapcsolatban, hogy “a SAG-AFTRA tagjai talán készek áldozatokat hozni, de a vezetőség nem”. A csoport hozzátette: “Úgy érezzük, hogy a béreinket, a szakmánkat, a kreatív szabadságunkat és a szakszervezetünk erejét mind aláásták az elmúlt évtizedben”.

A The Hollywood Reporter megkereste a SAG-AFTRA-t, hogy kommentálja az ügyet, de a cikk írásának pillanatáig nem kapott választ a portál. Ez az elrettentő üzenet alig néhány nappal azután hangzott el, hogy Fran Drescher szakszervezeti elnök és Duncan Crabtree-Ireland országos ügyvezető igazgató és főtárgyaló bejelentette a szakszervezet 160 000 tagjának, hogy a Film- és Televíziós Producerek Szövetségével (AMPTP) folytatott tárgyalások eddig “rendkívül eredményesek” voltak. A szakszervezet és a szórakoztatóipari vállalatok nevében tárgyaló AMPTP jelenleg versenyt fut az idővel, hogy megegyezzenek a követelésekről, mivel a szakszervezet televíziós/színházi szerződései június 30-án lejárnak.

Az aláírók külön felhívták a figyelmet arra, hogy érdekükben áll átalakítani a minimálbéreket és a streaming-megállapodásokról is tárgyalni készülnek, sőt, kifejezték aggodalmukat a mesterséges intelligenciával kapcsolatban is, hogy a jövőben a gépek átvehetik a helyüket a film- és szórakoztatóiparban. Több példát láttunk már erre, múlt héten éppen a Titkos invázió premierje után derült ki, hogy a nyitójelenetet géppel generáltatták.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...