Főoldal BREAKING A SAG-AFTRA közleménye szerint az írókhoz és a színészekhez a videójáték-iparban dolgozók is csatlakozhatnak
BREAKINGJátékok

A SAG-AFTRA közleménye szerint az írókhoz és a színészekhez a videójáték-iparban dolgozók is csatlakozhatnak

A SAG-AFTRA sztrájkra szólíthatja fel a videójáték-iparban dolgozókat, ha nem tudnak megegyezni szeptember 26-án.

87
SAG-AFTRA

Miközben a SAG-AFTRA névre keresztelt szakszervezet a színészekkel együtt hónapok óta sztrájkra tette le voksát a Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP) ellen, most belengettek egy második sztrájkot, amely a nagy videójátékkiadók ellen irányulna, amiért a játékstúdiók kegyetlen bánásmódot alkalmaznak az előadóikkal szemben.

Ahogy arról a Variety beszámolt, a SAG-AFTRA állítása szerint az új videójáték-kiadóival kötött szerződésről szóló tárgyalások “patthelyzetbe” kerültek, és a sztrájk lenne a következő legjobb lépés, hogy “béremelést és védelmet nyerjenek a mesterséges intelligenciával szemben”.

A SAG-AFTRA jelenlegi szerződése olyan cégekkel, mint az Activision Productions, Electronic Arts Productions, Insomniac Games, Epic Games, WB Games és mások, 2022. november 7-én járt volna le, de a két fél között sikeresen zárultak a tárgyalások, s egy évvel meghosszabbították a megállapodást. Jelen állás szerint szeptember 26-án folytatódnak a tárgyalások a két fél között.

A SAG-AFTRA “11%-os visszamenőleges tarifaemelést szeretne a videójátékok előadóinak”, amit 4%- és 4%-os emelések követnek. Ez összhangban van a SAG-AFTRA által az AMPTP-nek adott kérésekkel. A filmipar mellett a követelésükben védelmet követelnek maguknak a mesterséges intelligenciával szemben is, amely a szakszervezet szerint veszélyezteti mind a hang-, mind az előadóművészeket. Továbbá a SAG-AFTRA pihenőidőt, védelmet, helyszíni orvosi ellátást a forgatásokon, és további egészségügyi biztosításokat kérnek a színészeknek, valamint hogy tiltsák meg a kaszkadőrmutatványokat, amiket sokszor megkövetelnek a stúdiók az első meghallgatásra.

“A mesterséges intelligencia ismét veszélybe sodorja embereinket a munkalehetőségük csökkenésével. És a SAG-AFTRA ismét szembeszáll a zsarnoksággal a tagjai nevében” – mondta Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke, miután felszólította a videójáték-vállalatokat “kapzsiságuk és tiszteletlenségük” miatt.

A SAG-AFTRA legutóbb 2016 októberében sztrájkolt a videójáték-kiadók ellen, és az 11 hónapig tartott, ám a mostani még ennél is nagyobb lehet, ha nem tudnak megegyezni. A WGA, azaz az írók szakszervezete május 2-án szólította fel a hollywoodi írókat, hogy tegyék le a tollat, és addig ne dolgozzanak, amíg a stúdiók nem ülnek le tárgyalni a jobb bánásmódról. Az írókhoz július végén csatlakoztak a színészek is, és bár azóta több egyeztetés is volt a szakszervezetek és a stúdiók között, egyelőre nem tudtak megegyezni a bérekről és juttatásokról.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Assassin's Creed Mirage
Játékok

Assassin’s Creed Mirage teszt

Az orgyilkos széria legújabb része visszanyúlt az alapokhoz.

Blizzard Odyssey
Játékok

Új túlélős játékon dolgozik a Blizzard?

A legújabb pletykák szerint 2027-ben érkezhet a Blizzard új túlélős játéka.

EA Sports FC 24
Játékok

Kevesebb fogyott az új EA Sports FC-ből, mint tavaly a FIFA 23-ból

Az EA Sports FC 24 a brit eladási listákon a második helyre...

Tom Clancy
Játékok

Tom Clancy munkássága és szórakoztatóipari öröksége – 1. rész: a kezdetek és a hőskorszak

A Tom Clancy, mint a videójáték-ipar egyik meghatározó szereplője.