Wide Screen
Image default
Filmek

Tudtad, hogy Shazam eredeti neve Marvel Kapitány volt?

Kevesen tudják, de évtizedekkel ezelőtt Shazam neve egyet jelentett a Marvel Kapitányéval, azonban a jogviták elkerülése végett nevet váltott a hős, és Shazamként folytatta.

A héten bemutatták a mozikban a DC idei első szuperhősfilmjét, a Shazam!-ot, így ennek apropóján szerettük volna picit jobban bemutatni nektek a karaktert, többek között azt, hogy kritikánkban miért említettük azt: hogy régen Marvel Kapitány volt a DC karakterének a neve.

Egészen a ’30-as és ’40-es évekig kell visszamennünk, amikor berobbantak a szuperhősök, megjelentek az első DC kiadványok, a legnagyobb DC hősök, Batman és Superman, akik azonnal közkedvelt szereplői lettek ennek az új műfajnak. A rajongók falták a róluk szóló regényeket, és ezt a népszerűséget látva a Fawcett Publications kiadó megalkotta saját képregényszámát, hogy nehogy lemaradjon erről a sikervonatról.

Shazam!

Fawcett Publications a Marvel Kapitány nevet adta saját hősének, azonban a DC Comics plágiummal vádolta meg a kiadót, miszerint az új karakter túlságosan hasonlít saját hősükre, sőt, egyenesen Superman másolásának nevezték az új karaktert, így a DC kiadó pedig bírósághoz fordult az üggyel. Az ügy hosszú évekig elhúzódott, de a DC Comics végül elérte célját, a Fawcett Publications csődbe ment, s egy időre beszüntették a képregénysorozat kiadását is. A DC látta, hogy mennyire nagy az érdeklődés a karakter iránt, ezért 1970-es években megvásárolta a jogokat a Fawcett Publications kiadótól, hogy végül egyesítse a fiatal karaktert a DC univerzum többi hősével. A karakter sikere részben annak tudható be, hogy ellenben Superman és Batman szuperhősökkel, ő nem felnőtt volt, hanem egy átlagos kisfiú, aki egyik nap szuper képességekre tesz szert, s mindvégig ott motoszkált a gyerekek fejében: ha Billy Batsonnak sikerült a képregényekben, akkor miért ne válhatnának ők is szuperhőssé?

Időközben azonban a Marvel Comics piacra dobta saját Marvel Kapitány képregényszámát – azt a női szuperhőst, akit Brie Larson keltett életre a Marvel Moziverzumban -, így ezt követően a DC Comics kénytelen volt megváltoztatni a Fawcett Publications-tól megvásárolt Marvel Kapitány nevét Shazamra. Ezzel megszületett Shazam, az a hős, akit azóta is sokan Marvel Kapitánynak emlegetnek.

Még több a témában...

A Bosszúállók: Végjáték karakterposzteri tisztázták, ki halt meg és ki élte túl a Megtizedelést

Kévés Bence Mihály

Az Őrzők visszatérnek, a Comic-Conon debütált a Watchmen előzetese is

Kurdics Zoltán Gábor

A Bosszúállók: Végtelen háború egy új Marvel gonoszt is bemutat?

Kévés Bence Mihály

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Elfogad Tovább

Úgy tűnik, hogy Adblock kiegészítőt használsz, blokkolod a hirdetéseket.

Segítsd a munkánkat azzal, hogy engedélyezed a weboldalon megjelenő hirdetéseket.

Zárd be, ha nem szeretnél támogatni minket | Segítség? Kapcsolat

Kövess minket a Facebookon