Főoldal BREAKING KRITIKA: Shazam!
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Shazam!

Spoilermentes kritikánkból kiderül, hogy mennyire lett jó a Warner Bros. idei első DC alkotása, a Shazam!

804
Shazam!
Forrás: DC Studios

Spoilermentes kritikánkból kiderül, hogy mennyire lett jó a Warner Bros. idei első DC alkotása, a Shazam!

Vajon van-e élet a sokak szerint meglehetősen elbaltázott DC Moziverzum építgetése után? Fel lehet-e még hozni ezt a képregényvilágot egy működőképes szintre? Nos, ha a Shazam! alapján kell megválaszolnunk a kérdést, akkor a válasz egy óriási IGEN. Ugyanis a DC legújabb mozija nem csupán jó film, ennél sokkal több. Míg az Aquaman képtelen volt új mederbe terelni a szériát (vagy legalábbis csak nyomaiban láthattuk az új irányvonalat), addig a Shazam! egy amolyan kiáltvány, és talán az első olyan filmje az újraindított DC-univerzumnak, ami úgy igazán működik. Ezek után izgatottan várjuk, mivel rukkolnak elő, hiszen jó az út, már csak jó filmek kellenek.

Shazam!

A mozi tulajdonképpen sok szempontból a Marvel-receptet követi: előszedtek egy a független-filmben már bizonyított rendezőt, ezúttal David F. Sandberg-et, aki miután előjött az ötletes, ám alul értékelt Amikor kialszik a fénnyel, majd revitalizálta az Annabelle-szériát (vagyis inkább nézhetővé tette), nekiállt a Shazam!-nek, ami bár követi a tipikus, átlagos superhero-origin sémát, képes azt olyan stílusban és hozzáállással tenni, hogy megbocsájtjuk neki átlagosságát, mert egyszerűen újszerűnek hat. 

A friss hatást legfőképpen a megfelelő összetevők jó mértékben való használata hozza. Sandberg-re egyfelől bevallottan a Tom Hanks-féle Segítség, felnőttem! volt nagy hatással, és ez meg is látszik a végeredményen. A mozi eljátszadozik a “tinédzser felnőtt testben” koncepcióval, ezáltal életre keltve a manapság szintén csúcsra járatott, azonban még mindig hangulatos Spielberg/Amblin atmoszférát, felidézve a nagy, nyolcvanas évekbeli klasszikusokat. Ez működött a Stranger Things-nek, az ŰrDongónak, és még ki tudja hány, az elmúlt pár évben reanimált filmkoncepciónak. Legyen akárhogyan is: a Shazam!-nek is jól áll ez a hacuka, és még nem érezzük ezt a fajta próbálkozást fáradtnak, vagy kimerültnek. Mindehhez hozzátesz Zachary Levi alakítása, aki szatírával vegyített ártatlansággal varázsol el minket, és tökéletesen beleillik a film világába. Tisztában vagyunk azzal, hogy itt most tulajdonképpen ugyanazt a filmet nézzük, amit már számtalanszor láttunk, ezerféle variációban. Most éppen egy nagy, nyári blockbuster köntösben érkezett meg a bevált formula, és éppen ez az, ami frissé és élvezetessé teszi ezt az ötletet, századjára is.

Shazam!

Sandberg nem feledkezik meg a film nagyságáról egy percig sem. Míg a Marvel Kapitányban – mellesleg Shazam eredeti neve Marvel Kapitány volt a képregények hajnalán, csak hogy bonyolítsuk a helyzetet – a karakterpillanatok és a dráma mellett a rendezők nem igazán tudtak egy igazán ütős, friss szuperhősmozit készíteni, addig a direktor otthon érzi magát ezen a téren is, és egy kellőképpen idióta, kalandos és izgalmas világot teremt, mely tulajdonképpen megtámogatja a film központi pozícióját, és még kicsit hozzá is tesz az alapfelálláshoz. Nem mindig működik a recept, hiszen helyenként a varázslat és a gyermeki poénkodás keveréke félremegy, és érezzük a tónusbeli ugrásokat. Azonban amikor működik, akkor szinte majdnem tökéletes filmmé teszi a Shazam!-ot. Kicsit úgy kell elképzelni, mint egy káromkodás, cinizmus és vér nélküli Deadpool-t. Ha elsőre nem is hangzik túlzottan csábítónak az ötlet, akkor is javaslom, hogy adjunk egy próbát a Sandberg mozijának, hiszen annak kedvessége és naivitása nagyon hamar képes megnyerni bármely korosztályt. Külön öröm, hogy ezt akár az egész család, együtt is megnézheti úgy, hogy közben egyik fél sem fog unatkozni, vagy olyasmit látni, amit nem akar/nem lenne szabad.

Shazam!

VÉGSZÓ

És itt jön szóba az a módszer, mellyel a DC mostanában frissíteni igyekszik magát. A Wonder Woman és az Aquaman óta érezhetően egyre jobban koncentrálnak a hősök individuális történetére ahelyett, hogy egy összekötött univerzumot igyekeznének ráerőltetni a nézőkre. Félreértés ne essék: Shazam! abban az univerzumban létezik, melyet eddig is láttunk a vásznon, azonban sokkal kevésbé érdekli az összeköttetés, mint elődeit. Ennek fényében izgatottan várjuk, mit hoznak ki a Wonder Woman folytatásából, és a titokzatos, októberi Joker-filmből, mert az új vonal jónak látszik, és talán sikerül visszahozni ezt a filmsorozatot a sírból. Nagyon szurkolunk nekik: a Shazam!-ot fülig érő szájjal néztük végig.

Szerző
Orosz Ferenc

Filmes újságíró, hazai és külföldi kiadványoknál egyaránt. Általában kritikákat közlök, valamint filmfesztiválokról tudósítok. Emellett filmesként is tevékenykedem, többnyire írói/rendezői pozícióban.

2 Hozzászólások

Közelgő események