x
Filmek

Ti kiszúrtátok, hogy a Star Wars: Az utolsó Jedik egyik jelenetét visszafelé játszották?

Egy videóvágó azt állítja, hogy senkinek sem szúrt szemet a fordított jelenet.

Ti kiszúrtátok, hogy a Star Wars: Az utolsó Jedik egyik jelenetét visszafelé játszották?
  • Publishedoktóber 28, 2020

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a folytatástrilógia legnagyobb lavináját Rian Johnson indította el a Star Wars: Az utolsó Jedik résszel. A film felrúgta az addigi szabályokat, de még Az ébredő Erőben felvezetett történetet is átírta. A VIII. rész egyik érdekességére azonban senki sem lett figyelmes, legalábbis egy videóvágó szerint nem vették észre a rajongók, hogy az egyik jelenetet visszafelé játszották le.

Kétségtelen, hogy a Star Wars az évtizedek alatt mindig fontos mérföldkőnek számított a filmgyártásban. Legyen szó az eredeti trilógiáról, ahol nagyon gondosan és aprólékosan megépítettek mindent a kor technikai vívmányainak hiányában, vagy az előzménytrilógiáról, ami pedig éppen az ellenkezőjét mutatta; szinte majdnem mindent számítógépes effektek segítségével valósítottak meg. A folytatástrilógia valahol a kettő között helyezkedik el. De mint kiderült, arra is volt példa, hogy a karakterek mozdulatait fordítva játszották le, amivel egy jobb vizuális pillanatot sikerült filmre venni.

Twitteren egy vágó arról mesélt, hogy Az utolsó Jedikben is használták ezt a technikát, és ami gyakorlatilag fel sem tűnt a közönségnek. Matthew Thomason, a Mr Sunday Movies YouTube-csatorna szerkesztője hívta fel a figyelmünket, hogy mikor Snoke tróntermében Kylo Ren lenéz a fénykardra, azt valójában visszafelé játszották le. Itt a színész lenéz, nem pedig fel, ahogy a filmben láttuk.

Thomason egy másik érdekességre is rámutatott, mégpedig hogy nem ez volt az első alkalom, mikor ilyen trükköt alkalmaztak a készítők. A Star Wars I. rész – Baljós árnyakban Ewan McGregor egyik jelenetében szintén visszafelé játszották le a képkockákat a meggyőzőbb alakításáért.

A franchise jövője egyelőre ismeretlen, nem tudni, hogy utunk legközelebb merre vezet a messzi-messzi galaxisban, hiszen a Lucasfilm mindössze annyit jelentett be, hogy Taikai Waititi készíti a következő részt, ami már független lesz az ismert Skywalker Sagától. Új területeket fedezünk fel és új karakter tűnnek majd fel 2023-tól, de szerencsére nem maradunk addig Star Wars nélkül, mert október 30-án érkezik a The Mandalorian második szezonjával.

Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.