Főoldal Játékok TESZT: Just Dance 2021
Játékok

TESZT: Just Dance 2021

“A rock ‘n’ roll az nem egy tánc!”

545
c30g7k5r4sq0 background

Az ember elgondolkodik, hogy ki is egy Just Dance teszt célközönsége. A franchise tíz éve létezik, azóta minden évben megjelenik (tavaly is írtunk róla) és mindenki ismeri. Létezhet, hogy akad olyan ember, aki minden évben remegve várja mit írnak a kritikusok és csak ez alapján dönt, hogy nyúl-e a pénztárcájáért, vagy sem? Igen, ez most nem egy szokványos teszt lesz….

apps.55006.13774705605222398.ddfa9cf9 660e 402b ad06 016c0ede65d0

A másik dolog, hogy alapvetően egy táncjátékról beszélünk, ahol évről-évre az újdonságok köre abban ki is merül, hogy milyen dalok vannak hozzá mellékelve, vagy hogy az adott esztendőben van-e valami “forradalmi” újdonság, mint egy sztori mód (2021-ben nincs). A recept körülbelül ugyanaz mint tavaly, gyakorlatilag pár mondatban össze lehet foglalni. A vizualitáson nem változtattak – ugyanaz a rikító színeket használó, izgalmas sziluetteket felvonultató kerettel van dolgunk (mindenki be van öltöztetve valami tematikus jelmezbe, de arcokat nem látunk). S ez rendben is van, jól áll a Just Dance-nek ez a formula, ráadásul ami már bevált, azon minek változtatni csak azért, hogy rá lehessen írni a dobozra eggyel többször, hogy “NEW”.

Az irányítás sem változott. A tesztelt PS4 változatban lehetőségünk van a PlayStation kamerát használni (ez a legegyszerűbb, már ha van otthon mondjuk a PSVR miatt), sőt ha akad PS Move kontrollerünk, akkor azt is beizzíthatjuk. Mindezek hiányában pedig marad a mobiltelefonos megoldás. Ez azért hasznos, mert mindenkinek van manapság, s ha esetleg társaság verődik össze, mindenki használhatja a sajátját (az egyetlen kritérium, hogy ugyanazon a wi-fi hálózaton kell lenni). Az előbbi megoldások kicsit pontosabb eredményt adnak, de az a helyzet, hogy amikor én teszteltem a játékot, akkor a legkülönfélébb hülye mozdulatokat is általában perfectnek, vagy supernek vette, pedig csak össze-vissza kalimpáltam.

A játékmódok pedig gyakorlatilag hozzák a kötelezőt. A már említett local co-op mellett van lehetőségünk neten idegenek ellen megmérkőzni, és persze adott a solo mód. Akár simán egyesével választhatunk a dalválasztékból, de előre összeállított playlisteket is lenyomhatunk. A gyerkőcöknek meg ott a Kids mód, amely ugyanazt tudja mint a főjáték, de egy végtelenül leegyszerűsített UI-jal és a kicsiknek való zenékkel és vizuális segédlettel (értsd: nem mindenüket kipakoló sexy csajok fognak vonaglani a képernyőn).

A zenékről érdemes még egy kicsit diskurálni. Ha jól számoltam 53 szám érhető el alapból, a választékban természetesen leginkább az ismert (régi és új) slágerek találhatóak meg. Az idei húzónevek: Dua Lipa (Don’t Start Now), TWICE (Feel Special) és Shawn Mendes & Camila Cabello (Señorita). Ami viszont nincs, az például Public Image Ltd, Porno for Pyros de még egy “nyomorult” The Sugarhill Gang (Rapper’s Delight) sem, hogy valami témába illőbbet mondjak. Két bajom van ezzel. Az egyik, hogy nagyon be vagyunk korlátozva a zenei választékot tekintve, a másik meg hogy a legutóbb említett dal például lehet benne volt a Just Dance 3-ban, de mi van ha én most szeretném tolni?

apps.54881.13774705605222398.ddfa9cf9 660e 402b ad06 016c0ede65d0

Némileg gyógyír a problémára, hogy van a Just Dance Unlimited intézménye, ami egy előfizetéses rendszer és rengeteg zenéhez enged hozzáférést némi havidíjért cserébe. Mondjuk nem kifejezetten drága (1 hónap 4 USD), de ha azt nézzük, hogy a teljes árú játék megvétele után még egy ilyet is el kellhet lőnünk, az azért némi morgolódásra adhat okot (az meg biztosan, hogy a játék folyamatosan az orrunk alá is tolja a reklámját és erre csak némileg gyógyír, hogy az első hónapot ingyen kapjuk).

Egy másik zenei játék tesztjénél már elsütöttem, de annyira jó volna, ha valaki egyszer merészebben állna a témaválasztáshoz. Vagy legalább csak részben. Jöhetne egy Just Dance Punk Edition, vagy bármi, ami formabontó és kicsit kizökkent az évenkénti részek mókuskerekéből. Azt már nem is merem megemlíteni, hogy mi volna, ha bármilyen zenét importálhatnánk (a fejlesztése biztos nem bonyolult, ha a Vib Ribbon is tudta PS1-en). Persze akkor hol maradna az extra bevétel a DLC-kből és a Just Dance Ultimate előfizetésből? Ha pedig már a vágyaknál tartunk, jó volna egy pontosabb irányítás is, vagy egy olyan “mesterséges intelligencia”, amely nem csak arra volna képes, hogy ellenőrizze, ugyanazt csináljuk-e mint amit a képernyőn látunk, hanem valamilyen algoritmus alapján osztályozná, hogy szerinte valóban jól mozgunk-e vagy sem. Egy ilyen táncjátékkal sokkal szívesebben játszanék.

A Just Dance 2021 nem tud semmi különöset, hozza az évek óta megszokott formáját és ez “így is van jól”. A legtöbb ember úgy fog a játékba kezdeni, hogy eleve szerette az előző részeket és kíváncsi az új zenékre, vagy mint kötelező parti kellék kerül elő. Ergo, nem annyira lényeges milyen fejlesztések voltak tavaly óta, sokkal inkább fog a mérleg a játékosok fejében a “tökéletes”, vagy a “totális bukás” végletek felé billenni, hogy a házibuli alatt sikerült-e megfogni a szomszéd Jucika (esetleg Jocóka) fenekét, vagy sem. A pontozásnak sincs igazán értelme, nem fogunk a boltban tanácstalanul állni egy God of Warnak és ennek a dobozát szorongatva. Mindenki ingerenciája szerint adjon hozzá egy vagy két pontot az értékeléshez (vagy vegyen el ugyanennyit) attól függően, hogy jól vagy rosszul sikerült az összejövetel ahol előkerült a játék.

Szerző
Sinka Tamás

Általában egész nap játszom a munkahelyemen, ugyanis videojáték fejlesztésben dolgozom. Mellette hobbikritikusként okoskodom jó pár éve, immár szélesvásznon.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Call of Duty: Black Ops 6
Játékok

Nem, nem lesz 310 GB a Call of Duty: Black Ops 6 mérete

Az Activision tisztázta az új Call of Duty fájlméretéről szóló pletykákat.

Indiana Jones and the Great Circle
Játékok

Izgalmas előzetest kapott az Indiana Jones and the Great Circle

Indy a Himaláján csap össze a nácikkal ezúttal.

Assassin's Creed Shadows
Játékok

Mozgás közben is látható az Assassin’s Creed Shadows

A Ubisoft bemutatta az új Assassin’s Creed játékmenetét.