Főoldal Kritikák/tesztek Sorozatkritikák Sárkányok háza 2. évad 1-4. rész kritika
Sorozatkritikák

Sárkányok háza 2. évad 1-4. rész kritika

Folytatódik a fekete és zöld házak konfliktusa.

558
Sárkányok háza S2
Forrás: Max

Kevesebb mint két év telt el azóta, hogy az HBO Max-on levetítették a Sárkányok háza első évadát. A nagy sikerű Trónok harca előzménysorozata jól teljesített a streamingen, így várható volt a folytatás. A sorozat a sárkányok hátán repülő Targaryen család történetét meséli el, amely nem mentes vérre menő családi viszályoktól, ármányoktól, intrikáktól vagy vérfertőző viszonyoktól sem. Az első évad remekül építette fel a családon belül kialakult konfliktust és az örökösök közötti megosztottságot. A második évad most még jobban belemegy ebbe a széthúzásba és a kialakuló polgárháborúba, amely egész Westerost fenyegeti. Kritikánkban a második évad első négy részét érintjük csak.

A Trónok harca nyolc évadon keresztül dolgozta fel George R. R. Martin kultikus fantasy novellás sorozatát, amely A tűz és jég címen futott. A Sárkányok háza azonban kétszáz évet visszaugrott az időben és kifejezetten a Targaryen családra fókuszált, akik ekkor voltak uralkodásuk fénypontjában. A sorozat Martin 2018-as Tűz és vér című regényét dolgozza fel, abból is inkább a második felét, amelyben I. Viserys Targaryen (Paddy Considine) uralkodása és az azt követő trónutódlási háborúról olvashattunk. Az első évad időben nagyobb léptékben haladt, amely igazából Viserys uralkodását dolgozta fel egészen a haláláig. A regényben ez A tékozló herceg c. rész volt. A második évad innen folytatódik, ilyen módon pont ott, ahol a regényben A Sárkányok veszte rész indul, amely a Sárkányok Táncaként ismert nagy polgárháborúról szól Rhaenyra Targaryen (Emma D’Arcy) és féltestvére, II. Aegon Targaryen (Tom Glynn-Carney) között. Ez volt a feketék és zöldek háborúja.

Sárkányok háza S2
Forrás: Warner Bros. Discovery

Az első évad egy meghökkentő cliffhangerrel ért véget. Miután megkoronázták Aegont királlyá, fivére, a törtető Aemond Targaryen (Ewan Mitchell) a nyomába eredt Rhaenyra fiának, Lucerysnek, aki szövetségeseket keresett anyja ügyéhez. Aemond, aki a legnagyobb sárkányt Vhagart üli meg megölte Luceryst és sárkányát. A második évad ennek a hatásait követi, amelyek nem várt fordulatokat vesznek. Tulajdonképpen az első két rész egy vendettát mutat be. A felek egymás szerettein próbálnak bosszút állni, véres és aljas módon. Ugyan a trónutódlási konfliktus Rhaenyra és Aegon között alakult ki, valójában itt két nő, Rhaenyra és Aegon anyja, Alicent Hightower (Olivia Cooke) között húzódik. Alicent ugye Rhaenyra apja, Viserys második felesége volt, ilyen módon a korábbi jó viszony ellenére éles széthúzás alakult ki köztük, ami egész Westerost megosztotta.

Sárkányok háza S2
Forrás: Warner Bros. Discovery

Az első két rész lassabban, építkezősen nyit. Sok időt szentelnek a karaktereknek, mindenki kap egy kis időt, hogy jobban megismerhessük álláspontjukat. Mint a vihar előtti csend úgy nyit az évad, a szereplők lassan tologatják a bábukat a sakktáblán, mielőtt a tényleges háború kitör. Rhaenyra és Alicent mellett most sokkal több figyelmet kapnak gyermekeik is. Aemond motivációi nagyon érdekesek, egy kifejezetten számító és veszélyes figura. Bátyja Aegon sokkal forrófejűbb, dühkitöréseivel pedig megidézi Joffrey Baratheont a Trónok harcából. Rájuk még érdemes lesz odafigyelni a sorozatban. Rhaenyra gyermekeivel is többet foglalkozik az évad, akik korábban jóval kevesebbet szerepeltek. Jacaerys az elvesztett fivérét gyászolja, míg Daemon lányai, Baela és Rhaena is fontosabbá váltak hirtelen. És ha már Daemon szóba került, érdekes látni, hogy az ő története hová fut ki. A sorozat külön baljós, látomásos álmokkal sújtja Daemont, akinek ilyen módon a sorsa egyelőre nem kőbe vésett, s talán ő a széria legizgalmasabb, de legellentmondásosabb karaktere is, akit Matt Smith páratlan színészi képességekkel keltett életre. Szintén érdekes karakter lett Ser Criston Cole (Fabien Frankel), a királyi testőrség vezetője, aki eddig egy szürke mellékszereplő volt, ám itt már az események fontos kulcsszereplőjévé vált.

Sárkányok háza S2
Forrás: Warner Bros. Discovery

A harmadik résszel már komolyabban ráfordulnak a konfliktusra, majd az igazi nagy és látványos eseményekre a negyedik részben kerül sor. Itt látszott igazán, hogy a Warner Bros. Discovery nem spórolt semmit a Sárkányok házára. A látvány és a CGI abszolút mozifilmes színvonal, a Trónok harca legjobb részeit idézi. Nincsenek itt már többé sötét és szürke képek, hogy elfedjék a rossz megvalósításokat. A sárkányok egymás után repülnek a levegőben és rendkívül látványos csatákat vívnak egymással. Amit egy ilyen sorozattól elvárnánk. Megéri várni a negyedik részig és kicsit jobban figyelni a lassabb tempóra, párbeszédekre, mert nagyon kielégítő jeleneteket kapunk és innentől válik igazán izgalmassá az évad. Az évad ugyanúgy véres, brutális, mint az előző, azonban a Trónok harcához képest még így is kevesebb. Sokkal nagyobb hangsúly van itt az intrikákon és a karakterek közti kapcsolatokon.

A Sárkányok háza második évada ott folytatja, ahol az első véget ért. A készítők biztos kézzel viszik tovább a Trónok harca előzménysorozatát. Míg az első évadban érezhetőek voltak gyermekbetegségek, addig itt a másodikban ennek nyoma sincs. Egy ügyesen építkező és látványos fantasy sorozat, amely elsősorban egy királydráma, csak egy sárkányokkal teli világban. Lassan építkezik, de hagy időt, hogy mindenki kibontakozhasson és jobban megismerjük a motivációkat. Akik szerették a Trónok harcát és a Sárkányok háza első évadát mindenképpen tegyenek vele egy próbát, mert hozza az eddigi színvonalat. A Sárkányok háza második évada június 16-án érkezik a Max-ra és az HBO csatornájára.

Trónok harca: Sárkányok háza
Forrás: Max
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Pingvin
Előzetesek

A Pingvin új előzetese mellett a Max azt is bejelentette, mikor érkezik a sorozat

Látványos előzetes mellett azt is megtudtuk, mikor érkezik a Pingvin.

Max
Filmek

Filmek és sorozatok, amiket bemutat júniusban a Max

Júniusban ezeket a filmeket és sorozatokat is nézhetjük az HBO Max-on.

The Last of Us
Sorozatok

Rövidebb lesz a The Last of Us második évada

Craig Mazin meg is indokolta döntésüket.