Rendezők, akik rühellték filmük előzeteseit

Film esetében az előzetes nagyon fontos szerepet tölt be, azonban jó trailert nagyon nehéz készíteni. Nem is megy mindenkinek.

Film esetében az előzetes nagyon fontos szerepet tölt be, azonban jó trailert nagyon nehéz készíteni. Nem is megy mindenkinek.

Az előzetesek nagyon fontos szerepet töltenek be a marketingben, hosszúságuk nagyságrendileg két perc szokott lenni, de éppen az elmúlt hetekben láttunk példát arra, hogy nem ritka az akár öt perces gigatrailer sem az Aquaman-filmnél. A különféle videómegosztó portáloknak köszönhetően az előzeteseknek még nagyobb szerepük lett, és már nem csak arra használják a stúdiók, hogy meggyőzzék a nézőket, hanem valamilyen szinten bevételi források is lettek, hiszen a több tíz- vagy akár százmilliós nézettségű trailerek sok millió hasznot hoznak konyhára. De nagyon óvatosan kell bánni az előzetesekkel, mert sokszor láttunk példát arra, hogy egy-egy trailer káros volt a bemutatott filmre, hiszen olyan lényegi információk derültek ki a trailerből, ami elrontotta a filmélményt. A Solo: Egy Star Wars-történet esetén pedig annyira későn mutatták be a trailert, hogy a film vesztét eredményezte, de Russo testvérek és J.J. Abrams legendásan jó előzeteseket készítenek.

Alan Taylor és a Terminátor: Genisys

Elképesztően sok probléma merült fel a Terminátor: Genisys forgatása alatt. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy még maguk a szereplők sem szerettek a projekten dolgozni, nem volt elég pénz a munkára, végső soron a kritikusok verték be a szöget a koporsóba. De a kiadott előzetesek sem azt a célt szolgálták, hogy be kellene ülnünk a filmre, hiszen több csavart is elárult és a poénokat is lelőtte. Már az első előzetesből kiderült, hogy ki lesz a főellenség, azaz John Connor a franchise hőséből gonosztevőt csináltak – alapvető hiba -, érthető módon Alan Taylor rendező nem volt boldog az előzetes után: „Azzal a szándékkal forgattam azokat a jeleneteket, hogy senki sem tudhatja meg.” Kissé ironikus, de egy hasonló bakiba estek az első Terminátor filmnél is, az első trailer is beszédesebbre sikerült. Egy lecke, ha a jövőben Terminátor-filmet szeretnél nézni, hagyd ki az előzeteseket.

Matthew Vaughn és a Kingsman: Az aranykör

A rendező és a stúdió a tutiba nyúlt a Kinsgman franchisezal, bombasikert könyvelt a Kingsman: A titkos nemzet, a folytatás ezek után nem volt kérdés. Az aranykör folytatás is egész jól teljesített a rajongók és kritikusok között, mindazonáltal itt sem ment minden gördülékenyen. Egy nagy probléma adódott a marketinggel, pedig még az előzetest is egészen jól összerakták, nagyszerű zenéket hallottunk, de mi volt a probléma akkor? Éppen az, hogy mindent elénekeltek az előzetesben, így tudtuk meg, hogy Colin Firth karaktere, Harry Hart is visszatér a második részben miután megölték az első felvonásban. Vaughn meglepetésnek szánta volna a jelenetet, ehhez képest már a bemutató előtt világossá vált. „Kértem a stúdiót, hogy ne fedjék fel, mert első felbukkanása az egész történet erejét adta volna és ha nem ismered azt a részt, akkor a teljes közönség elájult volna.” Ezek mellett Vaughn több kreatív beleszólást szeretett volna a marketingbe, de a stúdió nem engedte neki, de majd a következő filmnél, hiszen már bejelentették a Kingsman harmadik részét.

Colin Trevorrow és a Jurassic World és a Jurassic World: Bukott birodalom

A Jurassic Park franchise megújítása hatalmas siker volt 2015-ben, azóta pedig már elkészült a második rész, ami hozta az első rész sikerét, így jöhet a trilógia befejező része 2021-ben. Trevorrow, aki az első részt fényképezte, elárulta, gondja volt a marketinggel. Trevorrow egyetértett Joss Whedonnel, miszerint egy klip szexuális szimbólumként jelent meg a filmből, de azért sem volt boldog, hogy felfedték Chris Pratt motoros jelenetét a raptorok társaságában. A direktor úgy fogalmazott, „csak annyit mutassunk egy filmből, hogy bármit értenénk belőle és a mozi ezek után is kihívást jelentsen a közönségnek.” Bár Trevorrow csak íróként tért vissza a folytatásra, de a Bukott birodalom előzetese sem nyerte el tetszését, hiszen a direktor szerint azok rámutattak a film cselekményére. Ugyan frusztrált volt ettől a rendező, de elárulta, hogy az előzeteseknek csak nagyon, nagyon kis százalékát kell megnézni, és a maradékot egyben kell megnézni.

Ők lettek volna azok a rendezők, akik beismerték a hibákat és tudtak róluk, bár ez a bevételi mutatókon nem mutatkozott meg. A Jurassic World első és második része is bőven túlszárnyalta az 1 milliárd dollárt, a Kingsman-filmek is jól teljesítettek, azonban ez nem mondható el a Terminátor: Genisysről, ami után James Cameron kukába dobta valamennyi folytatást és Tim Millerrel közösen egy új trilógián dolgoznak.

Total
2
Shares
Previous Article
Wonder Woman

Hét hónappal eltolták a Wonder Woman 1984 premierét

Next Article

KRITIKA: Az első ember

Related Posts
Wide Screen YouTube