Főoldal Filmek Pénteken eredménytelenül zárultak a tárgyalások a stúdióvezetők és a WGA között
Filmek

Pénteken eredménytelenül zárultak a tárgyalások a stúdióvezetők és a WGA között

Továbbra sincs megállapodás a nagy stúdiók és a WGA között, folytatódik a sztrájk.

436
WGA

Legutóbb augusztus elején üléseztek, akkor nem született megállapodás. Most újra tárgyaltak, az Amerikai Írók Céhe pénteken ismét találkozott a legnagyobb vezetőkkel, beleértve a nagy stúdióvezetőket és a streamingszolgáltatókat, hogy dűlőre jussanak. A maratoninak is nevezett tárgyalás nem vezetett megállapodáshoz, bár a vezetőségi oldal bennfentesei azt állították, hogy előrelépés történt.

A tárgyalások egészen késő éjszakába nyúltak a harmadik napon, amikor a szakszervezet tárgyalói a Sherman Oaksban található irodájában találkoztak a cégek vezetőivel, köztük a Disney vezetőjével, Bob Igerrel, a Warner Bros. Discovery vezetőjével, David Zaslavval, az NBCUniversal vezetőjével, Donna Langleyvel és a Netflix vezetőjével, Ted Sarandosszal. A találkozó helyi idő szerint 11 órakor kezdődött és a források szerint 20:45-re fejeződött be.

A felek “sok előrelépést tettek, és jóhiszeműen együttműködtek, de több időre van szükségük” – mondta egy forrás a vezetői oldalról. “Mindenki teljes mértékben elkötelezett, de [még] nem világosak a pontos tervek”.

A mesterséges intelligencia használatára vonatkozó lehetséges szabályozás továbbra is kulcsfontosságú kérdés maradt az asztalnál. “A mesterséges intelligencia továbbra is a legégetőbb kérdés” – hangzott el a vezetői oldal egyik forrásának szájából. Az illető elmondása alapján ebben a kérdésben “még mindig messze vannak egymástól a felek”. A céhek vezetői szabályozni kívánják és garanciát szeretnének kapni a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdésekben, míg a stúdiók vélhetően nagyobb teret szeretnének a gépi programoknak, hiszen még most is keresik a lehetőségeket, hogy pontosan miben és hogyan lehet használni a mesterséges intelligenciát.

A WGA tárgyalóbizottsága péntek este a tagoknak küldött saját közleményében megjegyezte, hogy a két fél szombaton újra találkozik. “Köszönjük a sztrájkvonalakon ma tanúsított csodálatos támogatást! Ez nagyon sokat jelent nekünk, miközben továbbra is azon dolgozunk, hogy olyan megállapodást kössünk, amelyet az írók megérdemelnek” – állt a bizottság levelében.

Beszámolók elmondásai szerint a felek a héten előrelépést értek el, de a hangulat csütörtökön késő este elromlott a menedzsment oldalán, amikor a szakszervezet állítólag olyan kérdésekben is kérdezősködött, amelyekről a stúdiók azt gondolták, hogy már rendeződtek. “Mindannyian dühösek lettünk” – mondta az egyik stúdióoldali forrás, bár pénteken úgy érződött, hogy mindkét fél hajlik a megállapodásra. Ahogy a tárgyalások pénteken elhúzódtak, a vezérigazgatók hosszú perceket töltöttek frakciótermükben, és csak ölték az időt.

Eközben az írók körében a maratoni tárgyalás után az óvatos optimizmus hangulata uralkodott, mivel a szakszervezeti tagok arra számítottak, hogy a tárgyalások az elmúlt napokban annak a jele, hogy a stúdióvezetőkkel végre sikerül megegyezni, és véget vethetnek a munkabeszüntetésnek.

Az írókhoz július végén csatlakoztak a színészek, de a legújabb hírek szerint szeptember 29-én a videójáték-iparban dolgozó színészek is csatlakozhatnak. A SAG-AFTRA már készül a sztrájkra, de mellettük a VFX-művészek is szakszervezetek alapításán dolgoznak, hogy ők is harcoljanak a magasabb fizetésért, a munkakörülmények javításáért és a jobb bánásmódért.

230901095950 wga strike 0818
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Walt Disney Studios
Filmek

Meghackelték a Disney-t, összesen 1 TB adatot loptak el

Már szivárogtatják a Disney-től ellopott adatokat.

Stranger Things
Sorozatok

Vecna is feltűnik a Stranger Things 5. évad kulisszák mögötti videójában

A Stranger Things főszereplői mellett újakat is kiszúrhatunk a videón.

Az ördög Pradát visel
Filmek

A Disney elkészíti Az ördög Pradát visel folytatását

Visszatérhetünk Meryl Streep oldalán a divat világába.