Főoldal Filmek A Disney saját VFX-művészei is sztrájkra készülnek, de más stúdiók is követhetik a példájukat
Filmek

A Disney saját VFX-művészei is sztrájkra készülnek, de más stúdiók is követhetik a példájukat

Az írók és színészek után a VFX-művészek is sztrájkra készülnek.

138
Disney

A Színházi Színpadi Dolgozók Nemzetközi Szövetsége (IATSE) hétfőn reggel jelentette be, hogy a Walt Disney Pictures házon belüli vizuális effekteken dolgozó művészének túlnyomó többsége aláírta a szakszervezeti szerveződésre vonatkozó szándékát tartalmazó kártyát.

A lépés két héttel azután történt, hogy a Disney tulajdonában lévő másik produkciós cég, a Marvel Studios VFX-művészei szintén elküldték a Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Tanácsához a szakszervezeti szavazásra vonatkozó kérvényüket. Az IATSE Mark Patch vezető szervező irányításával együttesen próbálják a VFX-művészeket egy szakszervezetbe tömöríteni – amire egyébként még soha nem volt példa -, hogy közös erővel harcoljanak ki jobb feltételeket a stúdióknál. A művészek eddig még soha nem volt szakszervezetük, csak magukra számíthattak.

A Walt Disney Pictures házon belüli VFX-művészei a közelmúltban dolgoztak a stúdió több klasszikus animációs filmjének élőszereplős feldolgozásán, köztük A szépség és a szörnyeteg, Az oroszlánkirály” és A kis hableány.

Bár a mostani szavazás nem terjed ki azokra a művészekre, akiket úgymond a Disney kibérel adott projektekre nagy VFX-stúdióktól, azonban az IATSE abban bízik, hogy ezek a korai szakszervezeti erőfeszítések ösztönzően hatnak majd a legnagyobb stúdiók dolgozóira is, így a jövőben akár a két legnagyobb VFX-stúdió, a Weta FX és az Industrial Light and Magic dolgozói is szakszervezettel vehetik fel a harcot a jobb munkakörülményekért.

“Ma a Walt Disney Pictures bátor vizuális effektusokkal foglalkozó dolgozói legyőzték a félelmet és a hallgatást, amely évtizedek óta megakadályozta, hogy közösségünknek hangot adjunk a munkánkkal kapcsolatban” – mondta Patch egy nyilatkozatban.

Miközben a művészek újabb csoportja készül sztrájkolni, addig az írók és a színészek szakszervezetei továbbra sem tudtak megegyezni a stúdiókkal, pedig két alkalommal is egyeztettek már. Sőt, a Disney elnök-vezérigazgatója Bob Iger egy különleges ajánlattal kerestek meg őket, amit nem fogadtak el.

Marvel Studios VFX

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Marvel's Spider-Man 2
PlayStation

A Marvel’s Spider-Man lett minden idők legsikeresebb szuperhősös játéka

A Disney vezérigazgatója ismertette a videójátékos eredményeket és terveket.

Előzetesek

Bejelentették a Vaiana folytatását, a premierdátummal együtt

Maui és Vaiana hamarosan újra útra kelnek! Itt az első teaser előzetes...

Fortnite Marvel
BREAKINGJátékok

A Disney milliárdokat fektet a Fortnite videójátékba

A Disney több évre szóló milliárd dolláros üzletet kötött az Epic Games-szel.