Főoldal Filmek A Disney saját VFX-művészei is sztrájkra készülnek, de más stúdiók is követhetik a példájukat
Filmek

A Disney saját VFX-művészei is sztrájkra készülnek, de más stúdiók is követhetik a példájukat

Az írók és színészek után a VFX-művészek is sztrájkra készülnek.

31
Disney

A Színházi Színpadi Dolgozók Nemzetközi Szövetsége (IATSE) hétfőn reggel jelentette be, hogy a Walt Disney Pictures házon belüli vizuális effekteken dolgozó művészének túlnyomó többsége aláírta a szakszervezeti szerveződésre vonatkozó szándékát tartalmazó kártyát.

A lépés két héttel azután történt, hogy a Disney tulajdonában lévő másik produkciós cég, a Marvel Studios VFX-művészei szintén elküldték a Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Tanácsához a szakszervezeti szavazásra vonatkozó kérvényüket. Az IATSE Mark Patch vezető szervező irányításával együttesen próbálják a VFX-művészeket egy szakszervezetbe tömöríteni – amire egyébként még soha nem volt példa -, hogy közös erővel harcoljanak ki jobb feltételeket a stúdióknál. A művészek eddig még soha nem volt szakszervezetük, csak magukra számíthattak.

A Walt Disney Pictures házon belüli VFX-művészei a közelmúltban dolgoztak a stúdió több klasszikus animációs filmjének élőszereplős feldolgozásán, köztük A szépség és a szörnyeteg, Az oroszlánkirály” és A kis hableány.

Bár a mostani szavazás nem terjed ki azokra a művészekre, akiket úgymond a Disney kibérel adott projektekre nagy VFX-stúdióktól, azonban az IATSE abban bízik, hogy ezek a korai szakszervezeti erőfeszítések ösztönzően hatnak majd a legnagyobb stúdiók dolgozóira is, így a jövőben akár a két legnagyobb VFX-stúdió, a Weta FX és az Industrial Light and Magic dolgozói is szakszervezettel vehetik fel a harcot a jobb munkakörülményekért.

“Ma a Walt Disney Pictures bátor vizuális effektusokkal foglalkozó dolgozói legyőzték a félelmet és a hallgatást, amely évtizedek óta megakadályozta, hogy közösségünknek hangot adjunk a munkánkkal kapcsolatban” – mondta Patch egy nyilatkozatban.

Miközben a művészek újabb csoportja készül sztrájkolni, addig az írók és a színészek szakszervezetei továbbra sem tudtak megegyezni a stúdiókkal, pedig két alkalommal is egyeztettek már. Sőt, a Disney elnök-vezérigazgatója Bob Iger egy különleges ajánlattal kerestek meg őket, amit nem fogadtak el.

Marvel Studios VFX

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Mosolyogj
Filmek

Kitűzték a Mosolyogj folytatásának bemutatódátumát

2022 egyik legjövedelmezőbb filmje volt a Mosolyogj, és hamarosan jön a folytatás...

WGA
Filmek

Pénteken eredménytelenül zárultak a tárgyalások a stúdióvezetők és a WGA között

Továbbra sincs megállapodás a nagy stúdiók és a WGA között, folytatódik a...

Guillermo del Toro
Filmek

Guillermo del Toro megerősítette, hogy dolgozott egy Star Wars-filmen

Az Oscar-díjas rendező Star Wars-filmen dolgozott, és három szóban még azt is...

Marvelek
Filmek

A Marvelek költségvetése állítólag jóval több, mint amiről eredetileg beszéltek

Nia DaCosta nyilatkozata után úgy tűnt, a Marvelek lehet a stúdió legolcsóbb...