Főoldal Filmek A Netflix és a Disney vezetői új ajánlattal álltak elő az íróknak, és ezzel véget érhet a WGA-sztrájk
Filmek

A Netflix és a Disney vezetői új ajánlattal álltak elő az íróknak, és ezzel véget érhet a WGA-sztrájk

Közel a megállapodás az írókkal, de ez még kevés ahhoz, hogy beinduljon a filmgyártás.

24
Mozi

Két hete nem tudtak megegyezni, ám egy friss jelentés szerint egy kicsivel közelebb kerültünk a WGA-sztrájk végéhez, miután a hollywoodi stúdiók végre új biztosítékokat kínáltak az íróknak a fizetéssel, a nézettségi adatokkal és a mesterséges intelligencia szerepével kapcsolatban.

Május eleje óta az Amerikai Írószövetség több mint 11 500 forgatókönyvíró sztrájkol, akikhez július végén a színészek is csatlakoztak. Noha a Film- és Televíziós Producerek Szövetségével (Alliance of Motion Picture and Television Producers) munkaügyi vita még nem ért véget, és egyesek szerint akár jövő évig is eltarthat. Számos filmet és tévéműsort már elhalasztottak, de az írók egyszerűen csak jobb fizetést és biztosítékokat akarnak, hogy nem fogják őket mesterséges intelligenciával helyettesíteni.

A Bloomberg szerint a hollywoodi stúdiók most egy olyan ajánlatot tettek a sztrájkoló íróknak, amivel talán véget vethetnek a sztrájknak. Az írók szakszervezete nehezményezte, hogy a streamingszolgáltatók nem osztják meg a nézettségi számokat, amiből sokan profitálhatnának, ám az új ajánlat egyik pontja éppen erre terjed ki, hogy nagyobb betekintést enged nekik a nézői adatokba, valamint egy olyan ígéretet, hogy a forgatókönyvek hiteles írói továbbra is emberek maradnak, nem váltják fel őket a mesterséges intelligenciaprogramokkal.

A streaming szolgáltatók szigorúan őrzött titokként kezelik a nézettségi adatokat, de ezeket az információkat a jövőben megosztanák az írókkal, különös tekintettel az egyes címek megtekintési mutatóját órákban is kifejezve, amit a Netflix előszeretettel használ. Ez az új ajánlat feltehetően nagyban befolyásolja majd a nevetséges alacsony béreket, amelyekről többször is olvashattunk a közösségi médiában.

A stúdiók egyébként több mint 20 százalékkal szeretnék megemelni az osztalékok kifizetését azoknál a produkcióknál, amelyek végül nem azon a csatornán – mozi helyett streamingen és fordítva – jelent meg.

Annak ellenére, hogy a stúdióvezetők a sztrájkolók céltáblájává váltak, mert “zavarónak” nevezték a WGA és a SAG-AFTRA tagjainak akcióit, a Disney elnök-vezérigazgatója, Bob Iger és a Netflix társ-vezérigazgatója, Ted Sarandos állt elő a legújabb ajánlattal, hogy mielőbb megegyezzenek az írók szakszervezetével.

A WGA hivatalosan még nem reagált, de állítólag fontolóra veszi a javaslatokat, de nehéz megmondani, hogy elég lesz-e ahhoz, hogy elfogadják, vagy továbbra is kitartanak az eredeti követeléseik mellett. De ez még önmagában kevés lesz, hogy Hollywoodban visszatérjen az élet, mivel az írók mellett a színészek is sztrájkolnak, akik várhatóan hasonló ajánlat ellenében állnak majd kamerák mögé.

Hollywood
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

WGA
Filmek

Pénteken eredménytelenül zárultak a tárgyalások a stúdióvezetők és a WGA között

Továbbra sincs megállapodás a nagy stúdiók és a WGA között, folytatódik a...

Guillermo del Toro
Filmek

Guillermo del Toro megerősítette, hogy dolgozott egy Star Wars-filmen

Az Oscar-díjas rendező Star Wars-filmen dolgozott, és három szóban még azt is...

Marvelek
Filmek

A Marvelek költségvetése állítólag jóval több, mint amiről eredetileg beszéltek

Nia DaCosta nyilatkozata után úgy tűnt, a Marvelek lehet a stúdió legolcsóbb...

Thor: Szerelem és mennydörgés
Filmek

Taika Waititi üzent azoknak, akik a Thor: Szerelem és mennydörgés miatt kritizálták

Buta, unalmas és nagyon gyerekes volt a Thor: Szerelem és mennydörgés.