Wide Screen
Image default
BRÉKING Játékok

Öt meglepő játék, amelyek könyveken alapulnak

A Metro Exodus videojáték alapján próbáltuk megtalálni azt az öt legismertebb számítógépes játékot, amiket könyvekből adaptáltak.

A Metro Exodus videojáték alapján próbáltuk megtalálni azt az öt legismertebb számítógépes játékot, amiket könyvekből adaptáltak.

Ahogy ezt a hetet elkezdtük, úgy is fejezzük azt be. Hétfőn a legjobb szuperhősös játékokat vettük lajstromban, most vasárnap pedig következzen a szerintünk legjobbnak vélt könyv adaptációk ötös listája. Ha videojátékokra és könyvekre gondolunk, legtöbb embernek a The Witcher széria ugrik be rögtön, azonban valószínűleg itt találkozhattok meglepetésekkel is.

5. Call of Cthulhu

H.P Lovecraft minden kétségen kívül a világ egyik legnagyobb képzelőerejével megáldott írója volt. Történeteiben megtalálhatóak a fantasztikum, a sci-fi és a horror elemei egy olyan egyvelegben, melyet olvasni egyszerre félelmetes és roppant mód érdekes. A világot megismerni egy alkotással nyilván kevés, de a Cyanide Studio egy egész jó túlélő játékot mutatott be tavaly. A hangulat nagyon könnyen magába szippant és onnantól nem ereszt. Ez a része hívatott elfelejtetni a többi rosszat, és egészen jól működik is. Kicsit olyan mintha Lovecraft egy elfeledett kéziratát vitték volna a képernyőre, ami hatalmas teljesítmény a készítőktől.

4. BioShock

Sokan biztosan tudjátok, de biztos elég sok az olyan ember, aki nem tudja Ayn Rand és a BioShock összefonódásának mivoltát. Az orosz származású amerikai írónő filozófiája annyira átjárja a játékot, hogy nehéz nem belefutnunk a kaland során. Andrew Ryan magáról az írónőről van elnevezve, Frank Fountain az egyik novellájáról, melynek címe The Fountainhead. A pályák nagy részén található poszterek azt mondják: Ki az az Atlas? Érdekességképpen az Atlas Shrugged (Veszett Világ) könyvét meg a Ki az a John Galt? címszó járja át. Nehéz lenne hát nem látni az összefonódást az írónő és a játék között. Mostanában már csak hármas csomagban tudjuk a BioShock alkotásokat beszerezni, úgy viszont mindenképpen megéri.

3. AssasSin’s Creed

Valószínűleg kevesen tudják, de az Ubisoft Assassin “szimulátora” szintén adaptált pár ötletet egy régebbi papír alapú nyomtatványként kiadott alkotástól. Ahogy Jade Raymond producer elmondta, Vladimir Bartol 1938-ban kiadott novellája az Alamut inspirálta az első játékot. A történet Alamut erdejében játszódik, amely egy létező vár volt körülbelül 60 mérföldre a mai Teherántól. A XI. században az erődítményt egy Hassan-i Sabbah nevű ember és az ő assassinjai uralták. Manapság már a széria messze eltávolodott a kezdetektől, jelenleg az ókori Görögországban randalírozhatunk választott hősünkkel. A legújabb játékunk talán még messzebbre lép az alapoktól, a kiszivárgott pletykákat itt olvashatjátok. Valószínűleg kevés ember nem hallott még a franciák gigabrandjéről, ami talán ennek a kis háttérsztorinak is köszönhetően vált ilyen zseniálissá.

2. Metro

Elérkeztünk egy olyan játékhoz, ahol szorosan a könyvet vették alapul a fejlesztők a mű készítése során. A zseniális orosz fiatalember, Dmitriy Glukhovsky regényein nyugszik az egész széria. A történet az ő műve, viszont az ukrán 4A Games-es srácok olyan tartalmat raktak az egész alá, amely nagyon könnyen felrepíthette volna a játékot lista csúcsára. A legújabb játékuk, a Metro Exodus a nevéből adódóan már szakít a szigorú Metro falai közötti léttel, viszont így is egy hatalmas alkotás lett, amiről kritikánkat az oldalon is olvashatjátok. Röviden spoilerzve, nekünk nagyon tetszett az egész széria, mind a Metro 2033, mind a Metro Last Light és zárásul az új Metro Exodus láttára elégedetten csettinthet az orosz alkotó is. Az idei E3 eldönti, hogy lesz-e valós esélye az év játéka címre.

1. Witcher 

Az elöljáróban elmondható, hogy a lengyel srácok hiányában simán a Metro Exodus lenne ebben a pozícióban. Azonban, szintén egy zseniális író, név szerint Andrej Sapkowski áll a Vaják művek mögött. Ez még nem jelentene sokat, hiszen a játékok előtt egy közepesen ismert szerző volt. Ez szépen lassan megváltozott, amikor eladta a szintén lengyel CD Projekt Red stúdiónak a videojáték elkészítésének jogát. Az első rész megalapozta a dinasztiát, de nem hozott hatalmas sikereket. A második, az Assassins of Kings már egy olyan szintet hozott minden tekintetben, ami megérdemelte a világsikert. A legjobbat azonban a végére tartogatták a srácok, a Wild Hunttal (ez a harmadik rész) egy olyan szuperprodukciót sikerült összerakni, amely a kritikusuknak még a mai napig viszonyításképp szolgál, ha RPG műfajról beszélünk. A két sztori DLC, a Heart of Stone és a Blood and Wine olyan sok tartalmat és annyira magas minőségét mutatott, hogy más stúdiók ezt teljes játékként adják ki. A lengyel srácok odaadása és fanatizmusa miatt teljes mértékben megérdemli a Vaják széria, hogy felkerüljön a lista tetejére.

A játékokhoz nem kötelező egy jó könyv alap, de mint a lista mutatja nem is igazán árt. Egytől egyig zseniális sztorikat vonultat fel, amely világot (szinte) csak egy ilyen írott műben lehet megteremteni. Reméljük a jövőben még sok ilyen alkotással kényeztetnek minket fejlesztők.

Még több a témában...

Novemberben jön az Xbox Series X

Sinka Tamás

Elcsúsztatták a Halo Infinite megjelenését

Sinka Tamás

Rengeteg információ futott be a FIFA 21 kapcsán

Szarka Roland

Úgy tűnik, hogy Adblock kiegészítőt használsz, blokkolod a hirdetéseket.

Segítsd a munkánkat azzal, hogy engedélyezed a weboldalon megjelenő hirdetéseket.

Zárd be, ha nem szeretnél támogatni minket | Segítség? Kapcsolat