Wide Screen
Image default
Filmek

Martin Scorsese: „Igen, azt mondtam, hogy a Marvel-filmek nem valódi filmek. Most pedig engedjétek meg, hogy elmagyarázzam, mire is gondoltam.”

Martin Scorsese terjedelmes írásban árnyalta korábbi véleményét, amit a Marvel-filmekről fogalmazott meg.

Martin Scorsese terjedelmes írásban árnyalta korábbi véleményét, amit a Marvel-filmekről fogalmazott meg.

Martin Scorsese rendező az elmúlt hetekben leginkább azzal igyekezett népszerűsíteni új filmjét, hogy többször is belerúgott a Marvelbe, mert szerinte a művészfilmek kiszorulnak a mozikból, s inkább a streamingszolgáltatón találnak otthonra. Scorsese korábban vidámparkokhoz hasonlította a Marvel-filmeket, de reméli, hogy a fiatalok nem ebben látják a jövőt, s nem halnak ki a művészfilmek.

A New York Times lapnak adott interjút a világhírű rendező, és végre nem nekünk kell összeollóznunk a mondatokat, hogy mit gondol a szuperhősfilmekről.

Szavaimat sokan a Marvel stúdió elleni támadásként, és utálatom kifejezéseként értelmezték. Azokkal, akik ily módon interpretálták a szavaimat, nem igazán tudok mit kezdeni. A legtöbb ilyen film esetében látszik, hogy tehetséges, és kreatív alkotók állnak a produkciók mögött, ám személyes ízlésem, és temperamentumom okán el kell ismernem, hogy ezek a filmek nem nekem szólnak. Ha fiatalabb lennék, minden bizonnyal érdekesnek találnám ezeket az alkotásokat, viszont azzal a ténnyel nincs mit tenni, hogy azok a művek, melyek meghatározóak voltak az én fiatalkorom idején, egy teljesen más világot képviselnek, mint a Marvel-filmek.
Martin Scorsese

Pályája kezdetére az alábbi módon emlékezett vissza korunk egyik legnagyobb rendezője, aki az elmúlt években olyan kiváló alkotásokkal ajándékozta meg a rajongókat, mint a Némaság vagy A Wall Street farkasa.

A mi generációnk számára a film egyfajta esztétikai, érzelmi, és szellemi kinyilatkoztatás. A középpontban a karakterek állnak, az emberi jellem minden gyarlóságával és hibájával. Minden alkalommal valami váratlant, valami drámait akartunk megjeleníteni a képernyőn.

De a rendezőzseni hosszasan kifejtette gondolatát arról is, hogy mi baja van a Marvel alkotásaival, véleményét pedig egy érdekes párhuzammal támasztotta alá:

Hitchcock filmjei talán maguk is egy franchise-t alkottak. Az angol rendező minden újabb darabja egy fontos esemény volt, példának okáért a Psychot én is a premier napján láttam, az élményt pedig máig nem feledem. Ezek a filmek azonban mások voltak. Az elegáns kompozíciók, és a ritmusos vágások mit sem érnének a valódi emberi dráma nélkül, mely mindig megbújt ezekben az alkotásokban.
Martin Scorsese

A Marvel- filmek Scorsese szerint azonban csupán egy jól meghatározható fókuszcsoport igényeinek kielégítésére születnek, témáik rendszerint ugyanazok.

A modern franchise-ok egyszerűen így működnek. Minden lépés mögött szigorú marketingstratégia áll. A legfőbb probléma az, hogy ebben az országban, illetve az egész világon ezek a filmek abszolút monopolisztikus helyzetben vannak. A független alkotók tere egyre csak szűkül, nem véletlenül költöznek egyre többen streamingre. Pedig higgyék el, nincs olyan alkotó, aki a saját filmjét ne nagyvászonra álmodná meg. Annak fényében mondom ezt, hogy az én legújabb filmem, az Irishman is a Netflixre jön majd. Ők voltak az egyetlenek, akiknél ez a film méltó módon készülhetett el. Nyilván, örülnék, ha ez az alkotás hosszabb ideig mehetne a mozikban, de ez sajnos ez alkalommal nem tudott megvalósulni.
Martin Scorsese

Sajnos azonban a Marvel jelét sem mutatja, hogy a következő években visszavennének a tempóból, sőt, Alan Horn megerősítette, hogy a következő években az eddig három helyett négy filmet is bemutatnak majd, magyarul egyik szuperhőst váltja a másik a mozik kasszái előtt.

Az Ír bemutatója november 21-én lesz a Netflixen, de még előtt a hazai mozikban jegyet válthatunk Scorsese új alkotására is.

Még több a témában...

BÉTATESZT: Ilyennek láttuk a Marvel’s Avengers bétáját

Szarka Roland

Rachel Morrison ütemezési gondok miatt nem tudja vállalni a Fekete Párduc 2. fényképezését

Kévés Bence Mihály

A Marvel Studios majdnem bemutatta ezt a két karaktert a Bosszúállók első részében

Kévés Bence Mihály

Úgy tűnik, hogy Adblock kiegészítőt használsz, blokkolod a hirdetéseket.

Segítsd a munkánkat azzal, hogy engedélyezed a weboldalon megjelenő hirdetéseket.

Zárd be, ha nem szeretnél támogatni minket | Segítség? Kapcsolat