Főoldal BREAKING KRITIKA: Némaság
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Némaság

A 75 esztendős Martin Scorsese újfent egy nagyszerű remekművel tért vissza.

762
Silence 06223 mini
Liam Neeson plays Father Ferreira in the film SILENCE by Paramount Pictures, SharpSword Films, and AI Films

A 75 esztendős Martin Scorsese újfent egy nagyszerű remekművel tért vissza.

1600-at írunk, amikor is két jezsuita pap arra készül, hogy visszahozzák atyájukat, akinek különös oknál fogva nyoma veszett Japánban. A Távol-Kelet nem igazán akarja elfogadni a nyugat eszméit, emiatt vallási ellentétek alakulnak ki – Japán kitart Budha tanításai mellett. A császári nemzet több-kevesebb sikerrel jár, nem lehet megállítani a nyugati tanítást. Sebastião Rodrigues (Andrew Garfield) és Francisco Garupe lelkész útnak indul, hogy megkeressék, s megtudják az igazságot Cristóvão Ferreira atya (Liam Neeson) tanítójukról, akiről azt lehet hallani, hogy elvesztette hitét, elárulta a keresztséget. Ezek a koholt vádak rendkívül mélyen érintik Rodrigues és Garupe atyákat, életük kockáztatásával arra készülnek, hogy Japán földre merészkednek, ahol erősen dúl a keresztényüldözés.

Silence 01083R mini

Nem csak merész, de hosszú útra is vállalkoznak főhőseink: Portugáliából indulnak Keletre. Ott kapcsolódunk be igazán a történetbe, mikor főhőseink egy kis segítséget kapnak, egy hajdan keresztény hitet vallott japán idegenvezető személyében. Kisebb veszélyekkel már eddig is szembe kellett nézniük, de arra még ők sem gondoltak, hogy egy olyan vad és könyörtelen országba érkeztek, ahol az árulást pénzjutalommal, a kereszténységet pedig hosszú kínokkal teli halállal büntetik. A papok találkoznak egy csoport keresztényt valló földművessel, akik messiásként tekintenek rájuk. Sajnos azonban a császár miatt kénytelenek bújtatni a papokat, éjjelente tartják a miséket, akkor imádkoznak kegyelemért az Úrhoz. Innen ered a filmcím is: Némaság, ami olyan kérdéseket is felvet a műben, hogy „Miért tűri ezt a Teremtő? Miért nem segít? Miért nem válaszol az őt szólítókhoz? Miért imádkozunk Istenhez, ha nem válaszol? Meghallgatja vajon imáinkat?”

Martin Scorsese rendező a 74 év alatt több nagy filmet is letett már az asztalra, köztük szerepel az Aljas utcák, a Casino, a Krisztus utolsó megkísértése vagy a hatalmas sikereket elért Wall Street farkasa. A rendezőhöz nagyon közel áll a kereszténység, vallási neveltetést kapott. Életét végigkíséri a kereszténység, ugyanakkor a Krisztus utolsó megkísértése heves vitákat váltott ki, amikor megkérdőjelezte azt, amiben hitt. Scorsese már a ’90-es években szert tett Shūsaku Endō könyvének jogára, de 17 évet kellett várnunk arra, hogy ilyen tökéletes és nagyszerű filmes változatot készítsen a zseni direktor.

Silence 05930 R mini

A filmtől ne várjunk nagy és gyors jeleneteket. Egészen szerény, lassú dinamizmus jellemzi a Némaságot, de annál nagyobb bölcs jelenetek váltják egymást a vásznon. Ott van a két főszereplő. Adam Driver karakterét még a halállal sem lehet megfélemlíteni, hogy elhagyja vallását, és behódoljon a császárnak. Ő bizony mártírhalált hal, csakhogy igazolja Krisztus iránti elszántságát. Ezzel szemben Andrew Garfield végig vívódik, keresi a helyes megoldást. Ha van jó megoldás. És erre a kérdésre nem is teljesen kapunk választ, még a film végén feltűnő Ferreira (Liam Neeson) atya sem tud válaszolni. Az eltűnt Ferreira atya megjelenésével viszont teljesen megtöri az addig helytálló Rodrigues-t. Hiába ők az igazi sztárjai, ők a főszereplői, a cselekmény legkérdőjelesebb karaktere Kicsidzsiro, aki „becsempészte” őket Japánba. Kicsidzsiro hol elárulja Krisztust, hol hozzá fohászkodik bűnbocsájtásért. Pontosan az átlagember képét mutatja, miután elbuktunk mindig Istenhez imádkozunk kegyelemért, de fordítva ezt már nem mondhatjuk el. A film egy pontban sem mondja ki, amit annyiszor feltettünk már: „Isten miért marad néma?”

Silence 02045 mini

VÉGSZÓ

Nincsenek jó vagy helytelen válaszok arra a kérdésre, hogy mit jelent az efféle Némaság Istentől, ezt egyénenként kell eldönteni. A színészek remekekül játsszák a szerepüket, bár néha túlzottan is elragadtatták magukat, de ezért nem róhatunk fel semmit, hiszen nagy jelentőséggel bír a mű. Scorsese rendező alighanem egyik legnagyobb alkotását látjuk.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...