Főoldal BREAKING KRITIKA: A függetlenség napja: Feltámadás
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: A függetlenség napja: Feltámadás

Mindig is tudtuk, hogy egyszer visszatérnek, csak arra nem voltunk felkészülve, hogy mekkora haderővel térnek majd vissza.

628

Mindig is tudtuk, hogy egyszer visszatérnek, csak arra nem voltunk felkészülve, hogy mekkora haderővel jönnek leigázni.

Mikor bejelentették a második részt az 1996-os A függetlenség napja filmhez, akkor mindenki megörült, hogy végre megkapja a folytatást, amiért oly sokáig kopogtattunk Hollywood ajtaján. Minden okunk megvolt a bizakodásra, hogy egy remek folytatást hoznak össze, mert az egykori vezető producer, Roland Emmerich rendezi A függetlenség napja: Feltámadás című filmet. A stábtagok mellett, a hősökből sem szenved hiányt a film, bár Will Smith nagyon hiányzik a filmben, de rajta kívül mindenki visszatért a második részre, s kaptunk újakat is. Valakinek át kell vennie apja szerepét, nem?

Tudtuk, hogy Will Smith szerepét nemes egyszerűséggel csak áthúzták erre a részre, és őt kihagyják a buliból. Nem csak a színész, de mi is kiakadtunk, mikor a 20th Century Fox bejelentette a filmet, és előálltak azzal, hogy az első rész vagány pilótája már nem lesz benne. Még aggasztóbb volt, hogy azzal magyarázták, úgy adták elő, hogy egy szerencsétlen balesetben életét vesztette, miközben az űrlények technológiáját tesztelte a hadseregnek. A filmből nagyon hiányzik Steven Hiller (Will Smith), nincs meg a folytatásban az a lendület, és a tőle megszokott poén, amit Steven mutatott a 96-os első felvonásban. Mindent megtettek, hogy ezt a lyukat betömjék az új színészekkel, sajnos kevés sikerrel. Érződik, hogy próbálták Will Smith karakterét helyettesíteni, de kijelenthetjük, nem sikerült. Bele sem merünk gondolni, hogy mennyivel adhatott volna többet a Feltámadás című film, ha Steven Hiller kapitány ismét behúz egyet az idegennek. Inkább a film adott magának egy gyomorszájast.

a-fuggetlenseg-napja-2-fichtner-goldblum-spiner-1024x576
Forrás: IMDb

Impozánsok voltak a film előzetesei, csak úgy röpködtek benne az építmények, kapkodtuk a fejünket, hogy mit látunk éppen. Látványban nincs is gond, csak a köré szőt történet bicsaklik meg több ponton. A film alaptörténetét az szolgáltatja, hogy a Földön hagyott űrhajó nem pusztult el, és vészjelzést küldött az űrbe. Szerencsétlenségünkre ezt a jelet a távoli galaxisban fogták – nem csak a pusztító idegenek észlelték a vészforrást -, és most válaszlépésre készülnek. Kiderül a film elején, hogy az idegen technológiával megerősödtünk, és egy nemzetként készülünk fel a közelgő harcra – mert tudtuk, revans lesz. Választ kapunk a filmből arra is, hogy miért jöttek 1996-ban a Földre az idegenek, mi vezette őket ide. A történet és a történelem is ismétli önmagát. Most viszont nem egyedül kell szembenéznünk a félelemmel, kapunk egy kis segítséget.

Végig azt lehet érezni, Jeff Goldblum nincs a cselekmény magaslatán. Míg az első részben tökéletes színészi teljesítményt nyújtott, addig itt egy jobb cameo szerepért járó díjat adnánk csak neki. Ugyanazokat a poénokat süti el, amikkel az első részben már találkoztunk. Egyszerűen nem tud újat hozzáadni a filmhez, amiért azt mondhatnánk, hogy megérte a filmben feltűnnie. A marketinges reklámokból arra készültünk, azt reméltük, hogy Davidnek (Jeff Goldblum) újabb agyafúrt ötlettel kell előállnia, ha túl szeretnénk élni a második találkozást. Nem ez történt, sajnos! A karaktere hullámzik, hol nagyobb szükség van rá, hol csak sodródik az árral.

Forrás: IMDb

Whitmore elnökről (Bill Pullman) kiderül, hogy nem heverte ki az első találkozást, és erre ráment az egészsége. Rémálmokkal küzd, amikről sokáig nem tudta, hogy mit jelentenek. Az idegenek érkezésével világosodik meg, hogy mind végig ott volt a titok nyitja a fejében. Talán ez az öreges, és nyugdíjas elnöki poszt jobban is mutat Bill Pullmannak. Egyértelmű, hogy Jeff Goldblum mellett az ő visszatérése a másik pozitívum, ami a film mellett szól. Whitemore nyugdíjazásával egy új vezetőt találnak Amerika élére. Az új elnököt nagyon keveset látjuk a vásznon, csak a döntéshozásnál szólal meg, de akkor is rosszul teszi – jobban tenné, ha hallgatna. Whitmore-on kívül többeket is ért űrlény-trauma, köztük Dr. Okunt (Brend Spiner) is. Semmire nem emlékszik, „átaludta” az elmúlt 20 évet. Az őrült tudósunk visszatért, és a tőle megszokott bolondsággal száll szembe az idegenekkel. Vele még találkozni fogunk, van ebben a tudósban kurázsi.

Forrás: IMDb

Életét adta Steven Hiller vadászpilóta, hogy kifejlesszék a jövő generációs vadászgépeit, így valakit találni kellett a szerepre, aki eljátszhatja a hőspilótánkat. Az első rész táncosnője, Jasmine (Vivica A. Fox) gyermeke a nevelőapja nyomdokaiba lépett, mind dumában, mind tehetségben. A kis srác felnőtt, és Dylan Hiller (Jessie T. Usher ) a tengerész haderő kiemelkedő parancsnoka a filmben. Tőle egy kis hősködést, és akciók sorozatára számítottunk, de még van mit tanulnia, idővel talán felér apja tetteihez. A 20 éves film jeleneteit próbálták eladni Dylannal, de ezt nem kajáltuk be. Jake Morrison (Liam Hemsworth) már inkább kész meghalni a dicsőségért. Liam Hemsworth itt is, csak úgy mint más filmekben megcsillogtatta tehetségét, de a karakterének nagyobb szerep is kijárhatott volna ebben a filmben. Dylannal ők valamikor barátok voltak, a kötelék legjobb égi harcosai, azonban Jake a múlt egy rossz pillanatán nem tudott túl lenni, és ezért inkább pihenőre vette a dolgot a Hold-bázison. Bizony, terjeszkedni kezdett az emberiség. Az új technológiában rejlő lehetőségeket kiaknázva bázisokat hoztunk létre a Holdon, de a Szaturnuszt is célba vettük. És ki tudja, mi következik még a folytatásban…

VÉGSZÓ

Sok érdekességet, és felfoghatatlan dolgot láttunk az előzetesekben, amit eddig nem tudtam elképzelni. A filmet megnézve választ kapunk minden kérdésre, de a fejvakarás továbbra is megmaradt. Nagyon sok mindent zsúfoltak össze a második részre, és ha csak a felét rakták volna bele, az is elég lett volna. Még talán jobb is! Végig a látványra mentek, hogy maradandót nyújtsanak, közben pedig egy pocsék forgatókönyvet kaptunk, rossz színészi alakításokkal. A film végig vontatott, nincs meg benne dinamizmus. Még David apja, Julis (Judd Hirsch) sem nyújt nagyot, pedig ő legalább próbálkozik vele. Van egy-két jópofa megszólalása, de eltűnik a rengetegben. A csattanó, amit annyira vártunk, viszont elmaradt. Nagyobb durranásra lehetett számítani az előzetesekből. Maradt belőlük a filmre, de a bizonyos plus hiányzik. Arra viszont végig figyeltek, hogy a film ne varrjon el minden szálat. A folytatás adott, már csak a nézőknek kell meggyőzniük a stúdiót, hogy van értelme elkészíteni a harmadik részt, ami talán ennél is nagyobb harcnak ígérkezik.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

1 Hozzászólás

Közelgő események

Még több a témában...

Vaják
Sorozatok

Liam Hemsworth brutálisan jól fest Ríviai Geralt szerepében a Vaják első hivatalos fényképén

Az első hivatalos kép mellé befutott a Vaják 4. évadának teaser előzetese...

Vaják
Sorozatok

A Vaják kiszivárgott forgatási fényképein először látható Liam Hemsworth Geralt szerepében

A képek alapján remek lett Liam Hemsworth átalakulása a Vaják főszerepére.

Vaják 3. évad
Sorozatok

A Netflix bejelentette, hogy az 5. évaddal véget ér a Vaják

Két évadon keresztül még folytatódik a Vaják története a Netflixen.