Wide Screen
Image default
BRÉKING Kritikák

KRITIKA: Boldog Halálnapot! 2.

„Let’s do the time warp again!” – ahogy főhősünk mondaná, aki az első rész után ismét egy időhurokban ébredt a Boldog halálnapot folytatásában.

Két típusú filmet nagyon nehéz folytatni: az úgynevezett koncepciós és az időutazós filmeket, amivel 2017-ben a Blumhouse filmstúdió egy próbát is tett. A rendkívül alacsony költségvetésből dolgozó Boldog halálnapot! produktum világsiker lett, gyorsan nagy rajongói táborra tett szert, a mozik kasszái előtt kis túlzással, pedig kígyóztak a sorok, hogy mielőbb lássák Tree (Jessica Rothe) cuki újra és újra meghaló napjait. Christopher Landon rendező és Scott Lobdell forgatókönyvíró megcsinálta a lehetetlen, összehozta az Időtlen időkig és a slasher-filmek turmixát, a Boldog halálnapot!, így most két évvel az első rész bemutatója után a legfőbb kérdés az volt, hogy marad-e még a történetben, hogy lehet folytatni egy ilyen őrült történetet, és képesek-e megismételni az első rész sikerét, ami magasra tette a lécet a második rész előtt.

Az első film rajongói bizakodhattak, hiszen a stáb szinte változatlan maradt a második részre: a rendezői és szkriptírói poszton nem történt változás, Landon és Lobdell szállították a Boldog halálnapot! 2. folytatást. Sok hollywoodi alkotás bicskája beletört már egy folytatásban, ezzel szemben a Boldog halálnapot! kiválóan oldotta meg a második rész cselekményét, és ugyan a mozifilm nem éri el az első rész színvonalát, nem beszélhetünk kudarcról, sőt, a történet szó szerint ott veszi fel a fonalat, ahol az első rész befejezte azt, hiszen már a következő napban reked az előző részben nyúlfarknyi időben megismert Ryant (Phi Vu) követjük.

Szerencsére nem tölti a film azzal az időt, hogy megint elmagyarázza azt, amit már megértettünk korábban – van egy maszkos gyilkos, aki miután megöli áldozatát az újra és újra átéli azt a napot, amikor meghalt, és ez egészen addig folytatódik, míg meg nem oldják a rejtélyt -, inkább új vizekre evez, és nem titkoltan a Vissza a jövőbe 2 példáját hozza fel – korábban a készítők is ehhez a klasszikushoz hasonlították a folytatást. És az is szerencse, hogy az időutazással keletkezett párhuzamos valóságban Threenek kell helyt állnia, az ő karaktere, az ő játéka most is a legnagyobb pozitívum. Most nem megy át akkora személyiség fejlődésen, mint az első részben, ám most is nagy leckét vesz, aki az első résznél is szórakoztatóbb formában éli át újra azt a bizonyos napot, amikor az iskola kabalamaszkját viselő gyilkos megölte.

És itt ezzel elértünk a film legnagyobb erősségéhez: nem a gyilkosságok, illetve nem a csavarok vannak a fókuszban, hanem a dilemma, amit a főhősnek (vagy főhőseinknek) meg kell hoznia. Megtanul felelősséget vállalni, s nemcsak magáért, hanem másokért is, magyarul egy karakterfejlődést látunk. Természetesen érezhető a stábon, a színészeken a nyomás, hogy szeretnének többet kihozni a második részből, ami néha abban mutatkozik meg, hogy a giccsfaktor az egekbe csúszik, de nem vészes.. Érdekes a dilemma, amivel főhősünket szembeállítja a film, és ehhez teljesen új helyzeteket is meg kell oldania, valamint túl kell lépni a saját árnyékán mindehhez.

A karakterek a főszereplőn túl sztereotipikusak, de ez igazából csak a Cartert játszó Israel Broussardnál bántó, mert egyszerűen nem tud kilépni a „manic pixie dream boy” kliséből. A történet kellőképpen csavaros, és az ismert helyzeteken nagyon érdekesen csavar egyet, hogy máris ismerősen ismeretlen terep legyen a nézőnek és a főszereplőnek egyaránt.

Őszintén szólva ez egy közel sem tipikus horrorfilm, inkább sorolnám a tini vígjátékok közé – végül is erre van a tinihorror kifejezés, nem? -, ami végső soron nem baj, igény van erre a műfajra is, kellenek az ilyen könnyed, szórakoztató darabok. A poénok többször ölnek, mint nem, bár nem magasröptű humor, de azt nem is itt keresi az ember. A Boldog halálnapot!Sikoly filmszéria legjobb hagyományait követi, s ha a Blumhousenál okosan sáfárkodnak, akár az örökébe is léphet ez az új széria, s lehet a mostani generáció klasszik tinihorror sorozata. Ehhez viszont az kell, hogy hasonlóan szórakoztató filmeket gyártsanak és meg tudjanak újulni, ahogy most is tették.

VÉGSZÓ

Bármennyire is ügyesen próbálták leplezni a Boldog halálnapot! 2. rész forgatókönyv sorai között eluralkodó káoszt, a produktumon érezhető a kapkodás, hogy nem gondolták át a második részt, és az első rész sikerét mielőbb szerették volna meglovagolni egy folytatással, ugyanakkor pont ez a zűrzavar adja a szépségét és varázsát az új résznek, ettől nem lesz lerágott csont a történet. A Boldog halálnapot! 2. egy tökéletes randifilm, horror rajongóknak és horrorral ismerkedőknek egyaránt, nagy nevetésekkel és ritka borzongással.

6.1

Történet

5.5/10

Színészek

7.0/10

Rendezés

7.0/10

Hangulat

6.0/10

Látvány

5.0/10

PRO

  • Méltó folytatás
  • Jessica Rothe játéka
  • Vicces, szórakoztató
  • Érdekes dilemma
  • Régi-új történetszálak

KONTRA

  • Néhol giccs
  • Talán túl sok csavar
  • Nem félelmetes
  • Nem annyira szellemes, mint az első

Még több a témában...

A Boldog halálnapot 2. előzetese egészen szórakoztató

Bemutatódátumot és címet kapott a Boldog halálnapot! folytatása

Kévés Bence Mihály

Befutott a Boldog halálnapot! 2. második előzetese

Kévés Bence Mihály

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Elfogad Tovább