Főoldal BREAKING KRITIKA: Boldog Halálnapot! 2.
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Boldog Halálnapot! 2.

„Let’s do the time warp again!” - ahogy főhősünk mondaná, aki az első rész után ismét egy időhurokban ébredt a Boldog halálnapot folytatásában.

825
Boldog halálnapot! 2

„Let’s do the time warp again!” – ahogy főhősünk mondaná, aki az első rész után ismét egy időhurokban ébredt a Boldog halálnapot folytatásában.

Két típusú filmet nagyon nehéz folytatni: az úgynevezett koncepciós és az időutazós filmeket, amivel 2017-ben a Blumhouse filmstúdió egy próbát is tett. A rendkívül alacsony költségvetésből dolgozó Boldog halálnapot! produktum világsiker lett, gyorsan nagy rajongói táborra tett szert, a mozik kasszái előtt kis túlzással, pedig kígyóztak a sorok, hogy mielőbb lássák Tree (Jessica Rothe) cuki újra és újra meghaló napjait. Christopher Landon rendező és Scott Lobdell forgatókönyvíró megcsinálta a lehetetlen, összehozta az Időtlen időkig és a slasher-filmek turmixát, a Boldog halálnapot!, így most két évvel az első rész bemutatója után a legfőbb kérdés az volt, hogy marad-e még a történetben, hogy lehet folytatni egy ilyen őrült történetet, és képesek-e megismételni az első rész sikerét, ami magasra tette a lécet a második rész előtt.

Az első film rajongói bizakodhattak, hiszen a stáb szinte változatlan maradt a második részre: a rendezői és szkriptírói poszton nem történt változás, Landon és Lobdell szállították a Boldog halálnapot! 2. folytatást. Sok hollywoodi alkotás bicskája beletört már egy folytatásban, ezzel szemben a Boldog halálnapot! kiválóan oldotta meg a második rész cselekményét, és ugyan a mozifilm nem éri el az első rész színvonalát, nem beszélhetünk kudarcról, sőt, a történet szó szerint ott veszi fel a fonalat, ahol az első rész befejezte azt, hiszen már a következő napban reked az előző részben nyúlfarknyi időben megismert Ryant (Phi Vu) követjük.

2507 D024 00043R

Szerencsére nem tölti a film azzal az időt, hogy megint elmagyarázza azt, amit már megértettünk korábban – van egy maszkos gyilkos, aki miután megöli áldozatát az újra és újra átéli azt a napot, amikor meghalt, és ez egészen addig folytatódik, míg meg nem oldják a rejtélyt -, inkább új vizekre evez, és nem titkoltan a Vissza a jövőbe 2 példáját hozza fel – korábban a készítők is ehhez a klasszikushoz hasonlították a folytatást. És az is szerencse, hogy az időutazással keletkezett párhuzamos valóságban Threenek kell helyt állnia, az ő karaktere, az ő játéka most is a legnagyobb pozitívum. Most nem megy át akkora személyiség fejlődésen, mint az első részben, ám most is nagy leckét vesz, aki az első résznél is szórakoztatóbb formában éli át újra azt a bizonyos napot, amikor az iskola kabalamaszkját viselő gyilkos megölte.

És itt ezzel elértünk a film legnagyobb erősségéhez: nem a gyilkosságok, illetve nem a csavarok vannak a fókuszban, hanem a dilemma, amit a főhősnek (vagy főhőseinknek) meg kell hoznia. Megtanul felelősséget vállalni, s nemcsak magáért, hanem másokért is, magyarul egy karakterfejlődést látunk. Természetesen érezhető a stábon, a színészeken a nyomás, hogy szeretnének többet kihozni a második részből, ami néha abban mutatkozik meg, hogy a giccsfaktor az egekbe csúszik, de nem vészes.. Érdekes a dilemma, amivel főhősünket szembeállítja a film, és ehhez teljesen új helyzeteket is meg kell oldania, valamint túl kell lépni a saját árnyékán mindehhez.

2507 D028 00174RV2

A karakterek a főszereplőn túl sztereotipikusak, de ez igazából csak a Cartert játszó Israel Broussardnál bántó, mert egyszerűen nem tud kilépni a „manic pixie dream boy” kliséből. A történet kellőképpen csavaros, és az ismert helyzeteken nagyon érdekesen csavar egyet, hogy máris ismerősen ismeretlen terep legyen a nézőnek és a főszereplőnek egyaránt.

Őszintén szólva ez egy közel sem tipikus horrorfilm, inkább sorolnám a tini vígjátékok közé – végül is erre van a tinihorror kifejezés, nem? -, ami végső soron nem baj, igény van erre a műfajra is, kellenek az ilyen könnyed, szórakoztató darabok. A poénok többször ölnek, mint nem, bár nem magasröptű humor, de azt nem is itt keresi az ember. A Boldog halálnapot!Sikoly filmszéria legjobb hagyományait követi, s ha a Blumhousenál okosan sáfárkodnak, akár az örökébe is léphet ez az új széria, s lehet a mostani generáció klasszik tinihorror sorozata. Ehhez viszont az kell, hogy hasonlóan szórakoztató filmeket gyártsanak és meg tudjanak újulni, ahogy most is tették.

2507 D024 00043R

VÉGSZÓ

Bármennyire is ügyesen próbálták leplezni a Boldog halálnapot! 2. rész forgatókönyv sorai között eluralkodó káoszt, a produktumon érezhető a kapkodás, hogy nem gondolták át a második részt, és az első rész sikerét mielőbb szerették volna meglovagolni egy folytatással, ugyanakkor pont ez a zűrzavar adja a szépségét és varázsát az új résznek, ettől nem lesz lerágott csont a történet. A Boldog halálnapot! 2. egy tökéletes randifilm, horror rajongóknak és horrorral ismerkedőknek egyaránt, nagy nevetésekkel és ritka borzongással.

Szerző
Kurdics Zoltán Gábor

Mióta az eszemet tudom mozgóképpel kelek és fekszem. Közösségi média felületünket kezelem és kritikákat írok általában filmekről.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Sikoly VI
BREAKINGFilmek

Melissa Barrera és Jenna Ortega után a Sikoly 7. rendezője is lelépett

A Sikoly 7. rendező egy álomnak nevezte a munkát, ami rémálommá változott.

Boldog halálnapot! 2
Előzetesek

Befutott a Boldog halálnapot! 2. második előzetese

Indítsuk az újévet rögtön egy folytatás előzetesével, ugyanis a Universal stúdió kiadta...

2486 D024 00066R mini
Előzetesek

A Boldog halálnapot 2. előzetese egészen szórakoztató

Újra és újra meghalunk a Boldog halálnapot! sikerhorror második részében, ami még...