Főoldal Filmek KÖNYVAJÁNLÓ: Howard Phillips Lovecraft legjobb művei
Filmek

KÖNYVAJÁNLÓ: Howard Phillips Lovecraft legjobb művei

Kalandozás a klasszikus horror vizein.

186

Howard Phillips Lovecraft egyedi horror novellái kapcsán vált ismertté és fényes csillaggá az irodalom egén. A novellái leginkább nyomasztó és groteszk témákat dolgoznak fel. Általában egy adott univerzumon belül játszódnak, melyben a Földet a Nagy Öregek nevezetű istenek uraltak évmilliókkal ezelőtt. Ezek a szörnyistenségek kénytelenek voltak elhagyni a bolygót, néhány társukat hátrahagyva. Ilyen például Cthulhu, aki az óceánok mélyén alussza végtelen álmát. Ezek az istenségek azonban vissza akarnak térni és csak a megfelelő pillanatra várnak. Megérkezésükhöz a csillagok megfelelő együttállása, esetleg egy dimenziókapu szükséges. Általában a novellák főhősei akadályozzák meg ennek bekövetkeztét, vagy akaratukon kívül ők idézik elő a katasztrófát. Azonban a Nagy Öregek visszatérése a világ és az emberiség pusztulásához vezetne, káoszt hagyva maga után.

Az alábbi néhány gondolat a kiadó tollából származik és remekül összefoglalja a könyvet és annak tartalmát:
“Legtöbbünkben talán nem is tudatosul a tény, hogy H. P. Lovecraft képzeletének rémisztő szüleményei a mai napig velünk élnek, és mintegy köztünk járnak, körbevesznek minket. A Cthulhu-mítosz messzi csillagokból ideszármazott fajaira és „más isteneire” a földi civilizációt fenyegető idegen lényekben ismerhetünk rá, míg Arkham a filmeknek és képregényeknek köszönhetően mostanra a degeneráltság és a téboly jelképe lett. Hosszasan sorolhatnánk még a hasonló hatásokat.

A jelen gyűjtemény az ősforrásokat mutatja be, és ugyan minden válogatás elkerülhetetlenül szubjektív valamennyire, a kötetbe beválasztott rövidebb-hosszabb elbeszélések egytől-egyig a rajongók által legkedveltebb, a kritikusok elemzéseiben legnagyobbra tartott művek közül kerültek ki, és együttesen vitathatatlanul a lovecrafti életmű esszenciáját képviselik.”

A könyv az alábbi írásokat tartalmazza:

 1. Cthulhu hívása (The Call of Cthulhu) – Kornya Zsolt fordítása
 2. Árnyék Innsmouth fölött (The Shadow Over Innsmouth) – Kornya Zsolt fordítása
 3. Árnyék az időn túlról (The Shadow Out of Time) – Bihari György fordítása
 4. Az őrület hegyei (At the Mountains of Madness) – Sóvágó Katalin fordítása
 5. Eryx falai között (In the Walls of Eryx) – Gálvölgyi Judit fordítása
 6. Szín az űrből (The Colour Out of Space) – Galamb Zoltán átdolgozott fordítása
 7. Rémület Dunwichban (The Dunwich Horror) – Galamb Zoltán átdolgozott fordítása
 8. A kívülálló (The Outsider) – Bihari György fordítása
 9. Patkányok a falban (The Rats in the House) – Galamb Zoltán fordítása
 10. Erich Zann muzsikája (The Music of Erich Zann) – Galamb Zoltán fordítása
 11. A kép a házban (The Picture In the House) – Kornya Zsolt fordítása
 12. Randolph Carter vallomása (The Statement of Randolph Carter) – Kornya Zsolt fordítása

Lovecraft nem éppen a legkönnyebb olvasmány, senki se számítson egy könnyen emészthető, gyorsan darálható műre. Az író gyakran bonyolultan és ködösen fogalmaz, megdolgoztatva kicsit a szürkeállományunkat. Természetesen a közreműködő magyar fordítók is követik ezt a stílust, már-már kísérteties milyen jól hozzák a lovecrafti gondolkodásmódot és kifejezőkészséget.

Összességében számomra nagyon jó élmény volt a kötetet átnyálazni. Igazán maradandó, gyakran felsejlő gondolatokat plántál belénk. A könyv befejezése után még napokkal is eszembe jutottak dolgok, gondolatok melyeket az író a művein keresztül plántált a tudatalattimba. Rendkívüli, hogy ez a fajta velőig ható borzongást ilyen szinten tudta átadni valaki, a jelenlegi horror orientált világban, amikor már jobban meg kell dolgozni egy-egy kellemetlenebb érzés, hatás átadásáért. Az egész életében gyenge és gyakran betegeskedő Lovecraft hatása a modern irodalomban legalább annyira tetten érhető, mint a filmművészetben és a zenében. Az általa teremtett Necronomicon számos filmben szerepelt mint például az Evil Dead, a rejtélyektől hemzsegő Arkham városa pedig azoknak lehet ismerős akik ismerik a Batman képregényeket és az azokból készült egyéb műveket.

A Szukits Könykiadó gondozásában megjelent mű, puhafedeles borítóval 484 oldalon terjeszkedve enged számunkra bepillantást az író által megalkotott elborult világba. A 2019-ben kiadott, 130×197 mm-es kötet jelenleg 30 %-kal olcsóbban vásárolható meg, érdemes lecsapni rá.

A Howard Phillips Lovecraft legjobb művei című könyv ideális karácsonyi ajándék lehet minden olvasni szerető horrorrajongónak. A kötetet meg is tudjátok rendelni a Szukits Könyvkiadó webshopjából, az alábbi linkre kattintva, így az ünnepekre garantáltan meg is érkezik hozzátok.

Szerző

Nappal tisztességes családapaként funkcionálok, de altatás után előveszem a controllerem, hogy kialvatlanra játszhassam magam.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Fekete Párduc
Filmek

KÖNYVAJÁNLÓ: A Nagy Marvel regénysorozat újabb kötete Fekete Párducról szól

Már megrendelhető a Nagy Marvel regénysorozat legújabb kötete, amellyel most Fekete Párduc...

Filmek

KÉPREGÉNYAJÁNLÓ: Élet és halál

Újabb betekintés az Alien képregények világába.

Filmek

KÉPREGÉNYAJÁNLÓ: Tűz és Kő sorozat

Kicsit elmerültünk az Alienek és Predatorok alkotta képregények univerzumában.