Filmkritikák

Kokainmedve kritika

A Kokainmedve egy véres, pokolian szórakoztató horrorkomédia, de vannak hibái.

568
Kokainmedve

A Kokainmedve egy amerikai fekete medve igaz története alapján készült, ami 1985-ben az észak-georgiai Chattahoochee Nemzeti Erdőben 34 kiló kokaint nyelt le. Valószínűleg mindenkiben megfogalmazódott a kérdés, mi van, ha a medve nem halt meg, hanem bekokózva tombol az erdőben? Nos, erre próbál választ adni a film. A DEA ügynökből lett csempész, Andrew Carter Thornton II, becenevén “A kokain cowboy”, egy kisrepülőgépről dobálja a kokainnal tömött táskákat az Egyesült Államok délkeleti részén, hogy később begyűjtse azokat. Thornton mindig a rövidebb utat választotta: ejtőernyővel kiugrott a repülőgépből, a gépet pedig a földbe vezette. De őt is utolérte a végzete: sajnos nem nyílt ki az ernyő, és a földbe csapódott. A ledobott zsákokra pedig egy fekete medve talált rá, amire még szörnyűbb halál várt: a túladagolásban szívelégtelenség és agyvérzés jelentkezett a medvénél. Ezt a történetet nem lett volna annyira szórakoztató feldolgozni a filmvásznon, ezért néhány ponton átírták a sztorit.

Kokainmedve

Akkor a legszórakoztatóbb a Kokainmedve, ha úgy váltasz jegyet a filmre, hogy egy 500 kilós csúcsragadozó felszívja a csíkokat, áldozatait halálra marcangolja a betépett mackó, és ha ezt mind elhiszed, akkor biztosan jól fogsz szórakozni a bő másfél órás filmen. A film egészen addig jól működik és szórakoztat, amíg tart a kokain hatása, amikor azonban elülepszik a fehér por, úgy a történet kezd lapossá és kínossá válni. A Kokainmedve lényegében félúton van a modern vígjáték és egy B-kategóriás film között. Nincs ezzel semmi baj, gondoljunk csak arra, hogy a M3GAN nemrég azzal aratott sikert, hogy egyensúlyt teremtett az affektált és a közönségbarát horror között. Elizabeth Banks rendező és Jimmy Warden forgatókönyvíró valami hasonló megközelítést igyekeztek alkalmazni ennél a történetnél is.

Kokainmedve

Többnyire pontos ábrázolást kaptunk a film elején, hogy milyen volt Thornton utolsó kokainkalandja és halála, majd aztán a film átcsap a totális fikcióba és őrületbe. A cselekmény egy sor egymástól független, színes karakter történetét mutatja be. A karakterek útjai pusztán a medve cselekedetein keresztül fonódnak össze, nincs bennük semmi közös. Ott van Sari (Keri Russell), az egyedülálló anya és ápolónő, aki kétségbeesetten keresi lányát, Dee Dee-t (Brooklynn Prince), aki együtt lóg az iskolából a fiatal Henryvel (Christian Convery), miután a két gyereknek nyoma vész a Blood Mountain környéki erdőben. Aztán ott van Syd (Ray Liotta), a drogbáró, aki elhidegült fiát, Eddie-t (Alden Ehrenreich) és a hűséges Daveedet (O’Shea Jackson, Jr.) küldi a georgiai erdőbe, hogy megkeressék az eltűnt kokaint. És végül Bob nyomozó (Isiah Whitlock Jr.), aki egy füles után útnak indul, hogy lefülelje a drogcsempészeket, valamint Liz parkőr (Margo Martindale), aki mindent megtesz a béke fenntartásáért és a medve lekapcsolásáért. További mellékszerepekben a Modern családból ismert Jesse Tyler Ferguson, a komikus Scott Seiss és a Trónok harca sztárja, Kristofer Hivju is feltűnik. Emlékezetesre sikerült Ray Liotta posztumusz alakítása is, ami azt igazolja, hogy a legenda sosem veszítette el komikus képességeit.

A sok szereplőt és a sok kis történetszálat a film nem tudta jól kezelni, és ezért nincs állandóság a humorban sem. Különösen igaz ez a film első felére, de aztán amikor a szereplők útjai keresztezik egymást, a szárnyalni kezd a Kokainmedve. Az Alden Ehrenreich és O’Shea Jackson Jr. közötti bajtársiasság különösen vicces, de kétségtelen, hogy a film legnagyobb sztárja a fekete medve. Amikor a képernyőn van az állat, garantált a humor.

Kokainmedve

Egyben a film erőssége és gyengepontja a medve, mert miközben az állat jelenetei szolgáltatják a film legviccesebb pillanatait, addig a vizuális látványban kissé csalódásra ad okot. A vizuális látványtervezők olyan apró részletekre ügyeltek, hogy harci sebhelyet kapjon az állat, de a film egésze alatt csak egy CGI mackó marad. Arra senki nem gondolt, hogy más, esetleg úgynevezett alkalmazott effektekkel helyettesítsék az állatot, legyen szó akár egy jelmezbe öltöztetett színészről, vagy valamilyen báburól. Istenem, egy olyan filmről beszélünk, ahol a medvén kívül mások is betépnek, miért nem jutott senkinek az eszébe ez az elborult ötlet? A végén lehet hülyén nézett volna ki az egész, de egy B-kategóriás filmről beszélünk, biztosan a film javára vált volna.

Kokainmedve

Ezzel ismét elérkeztünk a Kokainmedve legfájóbb pontjához is, hogy nem hozzák ki a maximumot ebből az amúgy is őrült kalandból. Vannak olyan röpke pillanatok, amikor szó szerint szárnyal a film, és erre a legjobb példa az a jelenet, amikor a a Depeche Mode Just Can’t Get Enough című dalára a medve üldözi a mentőautót. Annyira elborult és szórakoztató a jelenet, hogy ezekre kellett volna építkezniük. Egy hullámvasúthoz tudnánk hasonlítani a film humorszintjét, amikor elrugaszkodnak a talajtól, akkor jönnek a legnagyobb poénok, és amikor visszatérnek a földre, elül a humor. Egy darabig elviselhető, de egy időn túl már kezd zavaró lenni, hogy maguk a készítők sem tudták eldönteni, mit szeretnének: egy totális baromkodást, vagy hihetőbb történetet. És itt kanyarodnánk vissza az előző bekezdésben írt gondolatra, hogy a CGI-t nyugodtan lecserélhették volna gyakorlati effektekre, beöltöztethettek volna valakit a medvének, hogy emeljék a humor szintjét. Ki kell emelnünk azonban John Guleserian operatőr szórakoztató látványvilágát és Mark Mothersbaugh lendületes zenei aláfestését, de ezek sem foltozzák be a felsorolt hibákat.

A Tökéletes hang 2. és a 2019-es Charlie angyalai után ez Elizabeth Banks legsokoldalúbb filmje rendezőként. Mégis, egy olyan film esetében, ami nyitójelenetében már olyan viccet süt el, hogy a fekete medvéről alkotott tézist a Wikipédiáról csenték, azt gondolnánk, hogy minden, ami ezután következik, na az pont annyira lesz szórakoztató, mint a bevezető. A maximumot nem sikerült kihozni az alapötletből, de valószínűleg így is sokan kíváncsiak lesznek a medve mészárlására. Több volt ebben a filmben! Ha másfél órára szeretnéd kiengedni a gőzt, elvonatkoztatni a világ bajaitól, és 80-as évekbeli slágerekkel megspékelt vérfürdőt látni, akkor a Kokainmedve egy remek választás lesz.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...