Főoldal Játékok PlayStation Kiszivároghattak a PS5 Pro részletei, brutálisan erős konzol jöhet
PlayStation

Kiszivároghattak a PS5 Pro részletei, brutálisan erős konzol jöhet

A pletykák szerint akár 2024 karácsonyán érkezhet az új PlayStation 5 Pro.

322
PlayStation 5

A napokban ismét elkezdtek szivárogni a Sony új PS5 konzoljának hardver információi. Március 15-én beszélt először az új PS5 Pro hardver specifikációiról egy bizonyos Moore’s Law Is Dead nevű youtuber, azonban sokan kétségbe vonták szavahihetőségét. A videója után a szivárgást Tom Henderson, az Insider Gaming megbízható iparági bennfentese is megerősítette, így úgy tűnik igazak lehetnek a pletykák. Ez alapján egy minden eddiginél erősebb konzol várható és akár már idén karácsonykor ott lehet a boltok polcain.

Az Insider Gaming szerint a dokumentáció megbízható forrásból származik, ugyanis a PlayStation fejlesztői portáljáról szivárgott ki. Henderson még 2023 elején írt először részleteket az új PS5 Pro konzolról. Állítása szerint a Sony fejlesztői Trinity kódnéven dolgoznak rajta, a fő céljuk az, hogy fejlettebb és konzisztens FPS értékeket érjen el 4K felbontásban, az új performance mód pedig képes legyen 8K felbontás mellett felgyorsított ray tracingre. Akkoriban arról is írtak, hogy az új AMD RDNA architektúra 30 WGP (Workgroup processzor) és 18000mts memóriával rendelkezzen.

A tegnapi szivárgás alapján a következőkből állhat a PS5 Pro hardvere:

  • 45%-al gyorsabb renderelés
  • 2-3-szeres Ray Tracing (egyes esetekben, akár négyszeres is)
  • 33,5 teraflop grafikus teljesítmény
  • PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution Upscaling): A PS5 új felskálázó, kiegyenlítő megoldása
  • 8K felbontás támogatás
  • Egyedi gépi tanulási architektúra
  • AI gyorsítás, 300 TOPS 8 bites számítás / 67 TFLOPS 16 bites lebegőpontos számítás támogatása

Igazán brutális hardverről beszélhetünk, amennyiben igazak a pletykák. A legszembetűnőbb a 33,5 teraflop grafikus érték, szemben a PS5 mostani 10,3 és az Xbox Series X 12 teraflop teljesítményéhez képest. Tavaly karácsonykor a Sony már kiadta a vékonyabb, PS5 Slim modelleket, de azok hardverének teljesítménye nem igazán változott az alapgéphez képest, csak kisebb, vékonyabb lett. Az Insider Gaming arról is beszámolt, hogy a Sony már 2023 szeptemberében eljuttatta a PlayStation belsős stúdióinak a PS5 Pro fejlesztői változatát (Devkit) és a szükséges dokumentációkat. A külsős partnerek pedig idén januárban kaphatták meg és valamikor idén tavasszal adják át a stúdióknak a teszt prototípust is. Ez alapján a Sony fejlesztői már javában dolgozhatnak az új konzolon is. A bennfentes úgy tudja, hogy a Sony a 2024-es karácsonyi szezonban tervezi megjelentetni. Így, ha minden igaz akár már idén karácsonykor a fa alá kerülhet a PS5 Pro konzol. Ez azonban függ attól is, hogy milyen új exkluzívok érkeznek a Sonytól, ugyanis 2024-re egyelőre semmilyen új belső fejlesztésű játékot nem erősítettek meg a PlayStation stúdióitól. Reméljük, hogy az idén május vagy júniusra datált PlayStation Showcase-en többet is megtudhatunk a Sony terveiről.

PlayStation 5 modellek 2023
Forrás: PlayStation
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Rise of the Ronin
Játéktesztek

Rise of the Ronin teszt

Tesztünk az új PlayStation 5 exkluzív szamurájos játékról.

PlayStation Studios
PlayStation

Egy ideig nem várható nagyobb PlayStation-exkluzív játék a Sony stúdióitól

2025 márciusig nem érdemes God of War vagy Marvel’s Spider-Man szintű játékokat...

Helldivers 2
Játékok

A Helldivers 2 megdöntötte a God of War rekordját

A Sony új multiplayere nagyon népszerű lett.