WandaVision

Kínai filmcenzúra miatt nem lehet Mefisztó a WandaVison és a Marvel Moziverzum következő főgonosza?

Egy teória arról, miért nem Mefisztó lesz a sorozat főellensége.

A nagy tigris országa fütyül, a Hollywoodi stúdiók pedig táncolnak a dallamra, emiatt még a Marvel Moziverzum jövője is máshogy fog kinézni, mint ahogy sokan gondolnák. A Kínai Népköztársaság gazdasági ereje és befolyása a világra megkérdőjelezhetetlen. Jelenleg a világ második legerősebb gazdasága és második legnagyobb mozis piaca, de ahogy figyeljük a tendenciákat, akár már tíz éven belül mindkét területen az első helyre ugorhat. Miért fontos ez egy filmes cikkben?

Mert Hollywood és az egész filmgyártás profitorientált, és nem sokat gondolkoznak azon, hogy elfogadják-e Kína véres pénzét. És az elmúlt tíz évben egyre inkább felerősödött az a folyamat, hogy a nagy blockbuster filmek direkt Kína kedvéért forgatnak új jeleneteket, mint a Vasember 3. esetében, ahol a Kínában vetített verzióban van egy teljesen új történet szál, amiben Tony Starknak a kínaiak segítenek megmenteni a világot, vagy a Mars mentőexpedíció, ahol már az egész világ láthatta, ahogy Matt Damont a kínaiak nélkül nem lehetett volna megmenteni. Van olyan is, amikor egy könyvadaptációt írnak át, úgy, hogy elnyerje a kommunisták tetszését is, lásd: a Z világháború. Miközben a könyvben Kína a világ(zombi)járvány forrása, addig a Brad Pitt fémjelezte filmben, már Korea. Már a direkt kínai sztárok castingját szinte meg se kell említeni, felsorolni is nehéz, az X-men: Eljövendő múlt napjaitól kezdve a Meg – Az őscápáig, és ne feledkezzünk meg a Shang-Chi és a tíz gyűrű legendájáról sem.

Azt fontos leszögezni, hogy Kína filmes cenzúrája következetlen és önkényes, vannak filmek, amik hiába felelnek meg a tiltólista követelményeinek, átcsúsznak a szitán, máskor meg más filmekre keményebben sújt le a tigris mancsa. De nézzük is milyen filmeket nem lehet bemutatni a kommunista Kínában. Kezdjük az egyértelművel: bármi olyat, ami a kínai nemzetet, vagy az államot rossz fényben tünteti fel, esetleg fényt derít az alapvető emberi jogok tömeges megsértésére, amit az állampárt nap nap után elkövet. Ha egy tényfeltáró dokumentumfilmet bemutatna akár Amerikában is egy stúdió, az ujgur kisebbség koncentrációs táborba zárásáról, és sterilizációjáról, az a stúdió számíthatna arra, hogy hosszú évekig nem teheti be a lábát Kínába.

Második kategória: az időutazás. Bizony, 2011-ben betiltották az időutazós filmek és sorozatok forgalmazását, ugyanis „megszégyeníti a történelmet” és nevetségessé tesz „egy nagyon komoly dolgot, ami a történelem”. Azzal is érveltek, hogy így akadályozzák meg azt, hogy a filmesek meghamisítsák a történelmet. Valószínű itt a Kommunista Párt csak a monopol helyzetét féltette, nem akart konkurenciát a történelemhamisításban. Ebbe a kategóriába tartoznak még azok a történelmi filmek, amik nem a dicső múltat mutatják be, hanem a kínai nép bűneivel szembesítenék a nézőt. Érdekesség: a Vissza a jövőbe! tiltott, de a Bosszúállók: Végjáték nem az.

A harmadik kategória: pedig a szellemek és a természetfeletti lények tilalma. Ez viszonylag új tabu, ezt Hszi Csin-ping a Kínai Népköztársaság jelenlegi elnöke erősítette meg, ugyanis, ő egy sokkal keményebb vonalas vezető, aki erkölcsi tisztaságot vár a kultúrától és bármi, ami nem lehetséges a valóságban, az babonára adhat okot. Így a kínai folklórból hasonló történetei is háttérbe szorultak az elmúlt években. Szellemek, démonok, vagy bármi, ami a zsidó-keresztény vallásosság hagyományaihoz tartozik és természetfeletti, az tabu. Ez nagyban érintheti a Marvel Moziverzumot, ugyanis az elmúlt hónapokban főleg a WandaVision kapcsán, sokat pletykálták, hogy a következő fázis főgonosza Mefisztó lesz, aki a Sátán Marvel képregényekben feltűnő megfelelője. De abból kiindulva mennyire szereti a Disney a pénzt, és mennyire kerüli a kockázatot a filmjeivel, szerintem más irányba fog elindulni a Marvel. Túl professzionálisak ahhoz, hogy ne számoljanak ezzel. Bár, ahogy korábban láttuk, lehet Kína ez esetben is kivételt tesz. Mondjuk, az elővigyázatosságra ad okot, hogy milyen nagy küzdelmet folytat eddig sikertelenül a Disney, hogy be tudja vezetni a saját streamingszolgáltatóját, a Disney+-t az országba. Így Mefisztó lehet az MCU következő Thanosa.

Még pár dolog Kínában, ami miatt betiltják a filmedet, mert morálisan károsnak tartják a cenzorok: kereszténység, muszlim vallás, homoszexualitás és szexualitás. És Micimackó. Ezeket mind meghagyják a hanyatló Nyugat ópiumának. És mekkora ereje van mégis a Kínai hatalomnak a Nyugatra? A Monster Hunter – A szörnybirodalom című filmet hiába szabták az ázsiai ország ízlésére, egy mondat miatt tiltották be, és ezzel aláírták a projekt halálos ítéletét. Ellenben a Warcraft, ami Kínának köszönhetően lett sikeres, ellenben a világ többi részén megbukott, de ez az egy ország pénzügyileg nyereségessé tette. Hogy a szórakoztatóipar másik szegletéből is példát hozzak: ez egyik NBA sportigazgató, Daryl Morey 2019 végén egy tweetben kiállt a sajtó és szólásszabadságért tüntető hong kongi tüntetők mellett, erre Kína felfüggesztette a szerződését az NBA-vel és ezzel több száz millió dolláros veszteséget okozott a kosárlabda ligának. Érdekesség: egyik, amúgy emberjogi ügyekben sokat nyilatkozó sportoló se állt ki Morey mellett, sőt. Lebron James még Kína oldalára állt, majd a nagy felháborodás miatt visszakozásra kényszerült. Akit ez a téma bővebben érdekel, ebben a videóban tájékozódhat.

Bár Kína csápjaival körbe fonta a stúdiókat és a nagy cégeket, van egy apró reménysugár, ami hosszútávon változtathat a dolgok menetén. A járvány előtti évben hosszú évtizedek óta először csökkent a moziba járási kedv Kínában, főleg a kínai „értékeket” közvetítő filmek iránt. Illetve egyre növekszik az internetes kalózforgalom, rengeteg betiltott film jut el az illegális letöltésekkel a diktatúra falain belülre. Sok esetben azonban a többség azt se tudja, hogy az adott film betiltott.

A történet tanulsága talán annyi, hogy nem meglepő módon, ezek a multinacionális milliárdos cégek, amik a kedvenc tartalmainkat gyártják, csak addig és csak akkor állnak ki egy emberjogi vagy alapvető érték mellett, ha ebből a kiállásból üzleti hasznot várnak. És tekintve, hogy Kína az erősebb kutya, kezdhetünk hozzászokni, hogy ők irányítják kedvenc franchise címeinket. Judd Apatow mondta, „Ahelyett, hogy a Kínával üzletelés egy szabadabb Kínát eredményezett volna, az történt, hogy Kína a pénzével megvette a Nyugat hallgatását”.

Total
87
Shares
Previous Article

Zendaya elintézte, hogy az új filmjének az egész stábja kapjon osztalékot

Next Article

Újabb jel a Far Cry 6 megjelenésével kapcsolatosan

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!