Fekete Párduc

Ki lehet Fekete Párduc utódja, mihez kezd a Marvel Studios?

Wakanda Forever.

A múlt hétvégét szörnyű tragédia árnyékolta be, ugyanis 43 éves korában elhunyt Chadwick Boseman, a Fekete Párduc sztárja. A színésznél 2016-ban vastagbélrákot diagnosztizáltak, négy éven keresztül küzdött a betegséggel, de augusztus 28-án otthonában érte a halál. Szörnyű és megrázó, hogy egy ilyen fiatal és ilyen tehetséges színészt vesztettünk el, mikor karrierje felfelé ívelőben volt.

2013-ban lettünk figyelmesek Bosemanre, majd onnan egyenes út vezetett Hollywoodba, de nyilván sokan csak úgy ismerték meg, mint T’Challa királyt, a Fekete Párduc főszereplőjét. A karakter 2018-ban önálló részt is kapott, majd a Marvel Moziverzum grandiózus fináléjában tért vissza. A karakter sorsáról a Bosszúállók: Végtelen háború után kezdtek el beszélni, hogy a Marvelnek milyen tervei vannak Fekete Párduccal.

Fekete Párduc

Az év elején megjelent hírek szerint Boseman karakterét Letitia Wright váltja majd a jövőben a Marvel Moziverzum berkein belül. A szárnyra kapott pletykákat nem kommentálta a stúdió, ám korábbi értesülések szerint a színész nem lelkesedett ezért az ötletért. Állítólag Kevin Feige és a Marvel Studios terve között szerepelt, hogy Vakanda új hőse a guyanai származású 26 éves Letitia Wright karaktere, Shuri lesz. A Comic Book New cikke alapján az ötletért sem a színész, sem a rajongók nem lelkesedtek.

A karaktert Reginald Hudlin és John Romita Jr. művész mutatták be a Black Panther (Vol. 4) #2 számában 2005 májusában. Eredetileg egy támogató karakter volt, illetve Vakanda hercegnője, aki később T’Challa utódja lett. Shuri Vakanda uralkodója lett és ezzel együtt a Fekete Párduc címet is kiérdemelte. A Marvel 2018-ban egy limitált sorozatot mutatott be Wakanda Forever címen Nnedi Okorafor írótól, aminek főszereplője Shuri volt. 2020. július 9-én partnereivel a Marvel bejelentette, hogy egy új eredetképregényen dolgoznak Shuri főszereplésével. Ezen az új regényen a The New York Times bestseller írója, Rosanna A. Brown dolgozik.

A két éve bemutatott Fekete Párduc-film kasszát robbantott, kritikában és bevételben is a Marvel Studios egyik legsikeresebb alkotása lett. A hírek szerint azonban, a siker ellenére a stúdió úgy döntött, hogy leváltja a karaktert, s a Fekete Párduc címet Shurinak adja. A stúdió ezt nyilvánosan soha nem ismerte el, hogy szándékában lenne bármi hasonló. Külföldi lapok azzal magyarázták ezt a döntést, hogy a Marvel Studios nagyobb diverzitásra törekszik nemben és bőrszínben. Erre utaló törekvést láttunk a Bosszúállók: Végjáték végén, amikor pár képkocka erejéig összeállt az A-Force. Marvel Kapitány nagyobb szerepet kap a folytatásban, érkezik She-Hulk és Ironheart (azaz Vasember női változata).

Fekete Párduc

George Floyd halálát követően a Disney és Marvel újra bizonyíthatja, hogy a nők szexuális zaklatása és a rasszizmus ellen harcolnak, ami az elmúlt években nagy port kavart az Egyesült Államokban. Ilyen szörnyű dologgal még a Disney sem számolt, de valószínűleg sok rajongóban felmerült a kérdés, hogy mi lesz a Fekete Párduc sorsa. Nos, nehéz megmondani, hogy a készítők mihez kezdenek a történtek után, de logikus lépés lenne, ha a korábbi pletykákat megerősítve, Shuri lenne Vakanda új uralkodója, a Fekete Párduc cím új képviselője. Ryan Coogler, a film rendezője korábban úgy fogalmazott, hogy a Fekete Párduc 2. története most kezd körvonalazódni, vagyis még a történet nem állt össze. A kérdés az, hogy újra tudják-e tervezni a filmet, vagy egészen a tervezőasztalig kell visszamenni, s alapjaiban megváltoztatni a Fekete Párduc 2. részt. A képregények szerelmeseinek nem idegen, hogy Shuri öltötte magára a Fekete Párduc jelmezt. Kár is arról vitatkozni, hogy mi lenne jó, és mi helyes, Fekete Párduc velünk marad, és köszönetet kellene mondanunk Bosemannek, amiért ilyen hatásosan, emlékezetesen keltette életre ezt a nagyszerű karaktert a filmvásznon. Mi sem bizonyítja jobban, hogy az elmúlt négy évben Boseman volt a legnagyobb harcos a filmvásznon, és megmutatta, hogy miért nem volt nála alkalmasabb személy eljátszani T’Challa királyt.

Mi úgy gondoljuk, hogy a Marvel Studios is emléket fog állítani a színész előtt, s nem fogják T’Challa szerepét újrakasztingolni. Ez lenne a legszebb és leglogikusabb lépés a stúdió részéről, ha Chadwick Boseman lehetne a Marvel Moziverzum örök királya, s a Fekete Párduc címet valaki más kapná meg, például Shuri, akiről már amúgy is pletykáltak a Végtelen háború után. És egyébként is, nem lenne meglepő, hiszen a képregényekben T’Challa húga már kiérdemelte Vakanda uralkodójának címét és ezzel együtt a Fekete Párduc jelmezt. Nagyobb kérdés, hogy ehhez mennyire kell átírni a terveket, s tudják-e tartani így a 2022 nyárra kiírta premiert.

Chadwick Boseman
Total
10
Shares
Previous Article

TESZT: Marvel's Avengers

Next Article
Vasember

Robert Downey Jr. nyilatkozott, látjuk-e még Vasember szerepében a jövőben

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!