Főoldal Kritikák/tesztek KRITIKA: Bosszúállók: Végjáték
Kritikák/tesztekBREAKING

KRITIKA: Bosszúállók: Végjáték

Ahogy Doctor Strange megjósolta a Bosszúállók: Végtelen háborúban, ez már tényleg a végjáték. Spoilermentes kritikánk a Bosszúállók: Végjátékról.

854
Bosszúállók: Végjáték

Ahogy Doctor Strange megjósolta a Bosszúállók: Végtelen háborúban, ez már tényleg a végjáték. Spoilermentes kritikánk a Bosszúállók: Végjátékról.

A sztoriban nem szeretnénk belemenni, meghagynánk mindenkinek az élvezetet, így bevezetőként csak a Marvel Studios által korábban kiadott hivatalos szinopszist másolnánk be, mint felvezetőt azoknak, akik esetleg lemaradtak volna az előzményekről: Súlyos események sorozatát indította el Thanos, amelyeknek köszönhetően az univerzum fele elpusztult, a Bosszúállók sorai pedig darabjaikra hullottak. Mindez arra készteti az életben maradt Bosszúállókat, hogy egy utolsó nagy harcba induljanak a Marvel Studios nagy fináléjában, a 22. filmjükben, a Bosszúállók: Végjátékban.

BTT9000 v014.1164

Ahogy láttuk a Végtelen háború végén az univerzum súlyos árral fizetett Thanos Megtizedeléséért, de nem volt kérdés, hogy ezt nem fogják annyiban hagyni a Bosszúállók, s mindent meg fognak tenni, hogy visszafordítsák a csettintést, s az Őrült Titán megfizessen tettéért, kerüljön bármibe is. Sok rajongót sokkolt a Végtelen háború befejezése, de afelől biztosak voltunk, hogy a Végjáték, mint ahogy a neve is mutatja, még annál is drámaibb fordulatokat tartogat, és könnyes szemekkel fogjuk elhagyni a mozitermet. Kevin Feige a Marvel Studios elnöke és a Russo testvérek többször elmondták, hogy nem mindenki fogja túlélni a Bosszúállók következő két filmjét, nagy árral fizetnek majd a Bosszúállók, amiért Thanos megkaparintotta a hat Végtelen Követ. A téteket muszáj volt emelni, ugyanakkor próbálták oldani is a feszültséget, amit részben Mordálynak és Thornak köszönhetünk, ám a showt egyértelműen Thor lopja el, még ha a megoldást nem is tőle kell várnunk. Chris Hemsworth a Thor: Ragnarök szerepe óta sziporkázik a mennydörgés istenének szerepében. Jeremy Renner is új színben tünteti fel Sólyomszem karakterét, ami kétségtelen, hogy ráfért már a hősre, akit sokan nem tartottak igazi Bosszúállónak, de a Végjáték után garantáltan máshogy fogsz gondolni a karakterre. De ezt elmondhatnánk a többiekről is, egytől-egyig mindenki hatalmas karakterfejlődésen ment keresztül az elmúlt években.

A Végtelen háború igazi főszereplője Thanos volt, őt állították előtérbe, azonban a Végjátékban a fókusz átfordult a másik oldalra: a történetet a hat első Bosszúálló szemszögéből követjük végig, akikhez később csatlakozik még Hangya és Marvel Kapitány, de ne hagyjuk ki a felsorolásból az életben maradt Galaxis Őrzőit sem, Mordályt és Nebulát – utóbbi nagy szerepet kap a történetben. A történetmesélés szempontjából a lehető legjobb választás volt őket életben hagyni, még ha az Amerika kapitány: Polgárháborúban két részre is szakadt a csapat, attól függetlenül ők hatan alkottak igazi csapatot az elmúlt tíz évben, ami kifizetődő volt a Végjátékban. Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Mark Ruffalo és Chris Hemsworth a legjobbat hozták ki szerepükből, karaktereik játékával pedig még inkább belopják magukat a rajongók szívébe.

YRT1240 v194.1074

Mikor Anthony és Joe Russo rendezőpáros két éve egy interjúban arról beszélt, hogy a Bosszúállók harmadik és negyedik részében eddig soha nem látott méreteket ölt majd az egy jelenetben megszámolható szuperhősök száma – 67 hőst is megszámolhatunk egy snittben -, ezt hallva pedig csak homlokunkat ráncoltuk, mert nem elképzelhetetlennek tűnt, szinte már zsúfoltnak hangzott egy kétórás filmben ennyi szereplőt felsorakoztatni. De Russoék azt is megoldották, mint sok mást a Végtelen háborúban, úgy a Végjátékban minden helyzetből, szituációból a legjobbat hozták ki, nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire nagyszerű munkát végzett a páros. Ha a Végtelen háborút a Marvel Moziverzum ékkövének nevezték, akkor nem tudjuk, hogy milyen jelzőt adhatnánk a Végjátéknak. Netalántán a franchise kicsúcsosodásának, ami egyben szórakoztató részeket és szomorúságot is hordoz. A film hemzseg a szereplőktől, itt még az előző résznél is gazdagabb univerzummal bír, a helyszínek és a csatajelenetek egyszerűen pazar látványt nyújtanak a mozivásznon, szinte már valóságosnak gondoljuk azt, amit a Marvel vizuális-effektekért felelős csapata művelt. Ennek ellenére a Végjátékot egy percig sem gondoltuk zsúfoltnak, vagy hosszúnak (182 perc), mert nagyszerű történettel sikerült kitölteni az elnyújtott játékidőt, ahol még arra is van idő, hogy megszámoljuk a szereplőket, s mindezt úgy érték el, hogy többszálúsították a történetet, párhuzamosan folynak az események, így már nem azt érezzük, hogy az adott jelenetben hemzsegnének a karakterek, mindenki teszi a maga küldetését.

A Végjáték nem egyszerűen lezárja az elmúlt 22 film eseményét, hanem új részletekkel egészíti ki a korábbi filmeket, hogy többet megtudjunk az elmúlt 10 évről. És akkor még nem beszéltünk a befejezésről, amit sokféleképpen el tudtunk képzelni, de ez túltesz minden várakozáson, minden elképzelésen, még akkor is, ha tisztában voltunk, hogyan fog végződni ez a varázslatos utazás, képes volt meglepetéseket szerezni. A korábbi filmekkel ellentétben a Marvel képregények szuperhősös grandiózus fináléjában sokkal fontosabb az, hogy jól átgondolt terve legyen a Bosszúállóknak, mintsem, hogy erővel rontsanak az ellenfelükre.

LST1960 v070 TRL.1106

VÉGSZÓ

Nem kérdés, hogy a Marvel Moziverzum legjobb filmje lett a Bosszúállók: Végjáték, ami egy igazi hullámvasút, minden előzetes várakozást felülmúló élményben lesz részünk, mialatt képes volt meglepetést is okozni, és egy olyan befejezéssel lezárni az elmúlt 11 évet, aminél nagyszerűbbet el sem lehetett volna képzelni. A film tökéletes egyensúlyban van, ahogy mindennek lennie kell.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

29 Hozzászólások

Közelgő események

Még több a témában...