Főoldal Filmek Ki a legokosabb Bosszúálló? Az összes Bosszúálló a Marvel Moziverzumban az intelligencia szerint
Filmek

Ki a legokosabb Bosszúálló? Az összes Bosszúálló a Marvel Moziverzumban az intelligencia szerint

Nem minden a nyers erő, sokszor az ész dönt egy csatában.

189
Bosszúállók

Ezúttal nem erősség szerint, hanem intelligencia szerint szedték sorba a Föld legnagyobb hőseit a Marvel Moziverzumban betöltött szerepük után. A Collider saját cikkében taglalja a Marvel szuperhőseit, akik valamelyik Bosszúállók-filmekben szerepet kaptak az elmúlt években. Ebből adódóan a listán nem szerepelnek a Galaxis Őrzői, vagy az olyan mellékszereplők, mint Pepper Potts, Hope Van Dyne vagy Shuri. Nick Fury sem került fel a listára, annak ellenére, hogy ő volt a Bosszúállók alapítója, sosem volt a csapat tagja (ha szerepelne, akkor első helyen lenne).

A Bosszúállók a föld leghatalmasabb hősei, de vajon melyikük a legokosabb? Lássuk a fő Bosszúállókat intelligencia szerint rangsorolva.

15. Clint Barton/Sólyomszem

Sólyomszem

Be kell ismernünk, hogy Clint Bartont/ Sólyomszemet (Jeremy Renner) nem a legjobb színben tüntette fel az MCU, mert bár lehet, hogy kiváló mesterlövész, de az intelligenciája megkérdőjelezhető. Ezt mutatja az is, hogy ő egy olyan srác, aki íjjal és nyíllal harcol idegenek és robotok ellen. Clint a Bosszúállók: Ultron korában azzal az ötlettel állt elő, hogy saját otthonában szállásolja el a Bosszúállókat, akik éppen Ultron elől menekültek (James Spader), miközben a terhes felesége és a két kisgyerek várta Bartont haza. Hogyan lehetne ezt okos döntésnek nevezni? Az itt hozott döntések mind megkérdőjelezhetőek. Talán a Disney+ Sólyomszem spinoff-sorozata megváltoztatja az álláspontunkat, de egyelőre Clint a lista végén kullog.

14. Thor

Thor: Ragnarök

Tudom mit gondoltok, persze, hogy a szőke, nagy darab izmos istent teszem majdnem a lista végére. Mindent összevetve, Thor (Chris Hemsworth) jól néz ki, de nem okos. Jó, ez nem teljesen igaz, és leginkább azért kerül ennyire hátra a listán, mert a csapata többi tagja… hát, okosabb nála. Thor még azt sem vette észre, annyira elfogult volt a testvérével kapcsolatban, hogy Loki (Tom Hiddleston) sosem kezelte őt egyenlő félként. Thor kitartó volt, amit újra és újra bebizonyított, különösen mikor majdnem feláldozta magát a Bosszúállók: Végtelen háborúban, hogy elkészítsék a Vihartörőt. Ez az öngyilkos akció nem a karakter intelligencia-szintjéről árulkodik, de jól mutatja, hogy Thor mennyire elkötelezett mások védelme iránt.

13. Wanda Maximoff/Skarlát Boszorkány

WandaVision

Wanda Maximoffo/Skarlát Boszorkány (Elizabeth Olsen) azért került ennyire a lista végére, mert Wanda még mindig próbálja feldolgozni a sok traumát. A mentális egészsége kihat az ítélkezőképességére, és láttuk, hogy mi történt Westview városában. Az egyetlen dolog, amiben Wanda jeleskedik az az, hogy képes alkalmazkodni. Túlélte a háború sújtotta Sokoviat, a szülei halálát, a testvére Quicksilver halálát (Aaron Taylor-Johnson), a férje, Vision halálát (Paul Bettany), a saját halálát, hogy véletlenül meggyilkolta az ártatlan vakandaiakat (az incidens az Amerikai kapitány: Polgárháborúban), hogy boszorkánynak nevezték és a felismerést, hogy mit tett Westview lakosaival. Ez nagyon sok egy embernek! Wanda ereje határtalan, és még mindig nincs tisztában a képességei határaival, de amikor intelligenciáról van szó, Wandának nem volt elég ideje, hogy tanuljon és felépüljön abból, ami történt vele.

12. Steve Rogers/ Amerika Kapitány

Amerika Kapitány

Steve Rogers/Amerika Kapitány (Chris Evans) jó ember és nagyszerű vezető. Tagadhatatlanul briliáns, taktikus, de legtöbbször elpazarolja ezt a képességét, mert az érzelmei – barátai, köztük például Bucky Barnes (Sebastian Stan) iránt – miatt meginog. Az Amerika kapitány-trilógiában akárhányszor valaki megemlíti Buckyt, Steve elveszti a fókuszt és megpróbálja megmenteni a barátját. Ezt Bucky kihasználhatja, de nem jó sem Stevenek, sem Amerika Kapitányként, és az érzései még a Bosszúállók vezetésére is rányomja a bélyegét. Emellett Steve túlságosan idealista, ami kihat arra, hogy nagyban lássa az összefüggéseket. A Bosszúállók-filmekben a Kapitány sokkal logikusabban gondolkozik, de olyan vezetőkkel van körülvéve, akik tudják támogatni a vezetésben. A Kapitány nem érdemli meg, hogy ilyen hátul legyen a listán, de időre volt szüksége, hogy belerázódjon a dolgokba.

11. James „Rhodey” Rhodes/Hadigép

Hadigép

Aki elviseli, túléli, és még mindig barátjának hívja Tony Starkot (Robert Downey Jr.), az egy okos ember.  James “Rhodey” Rhodes/Hadigép (előbb Terrence Howard, majd Don Cheadle) egy magas érzelmi intelligenciával rendelkező karakter, emiatt látja másokban a potenciált (Tonyra gondolunk), és küzd meg a saját veszteségeivel. Bármelyik karakternek az MCU-ban nehéz lenne megbirkóznia egy életet megváltoztató sérüléssel, de amikor Rhodeyt Vízió véletlen megsebezte a Polgárháborúban és a földbe tiporta, kénytelen volt elfogadni a helyzetét, és képes volt túltenni magát a történteken, nem a múltban ragadni. Úgy érzem, még nem láttuk belőle a legjobbat. Ezredes volt az amerikai légierőnél, és a Vasember-filmek csak részben mutatták meg a taktikai képességeit. A Disney+ Armor Wars című sorozatából pedig többet tudna nekünk mutatni Rhodey képességeiből és agyából.

10. Carol Danvers/Marvel Kapitány

Marvel Kapitány 2.

Carol Danvers/Marvel Kapitány (Brie Larson) idővel előrébb is kerülhet a listán, amikor majd több képernyőidőt kap. Nyilvánvalóan okos, de időre volt szüksége, hogy eljusson idáig. Carol túl sok időt töltött az ártatlan skrullok felkutatásában és megölésében. De az, hogy megtalálta a módját, hogy pilóta legyen az amerikai légierőnél egy olyan közegben, amikor a nők finoman szólva is elnyomásban éltek, megmutatja az intelligenciáját és az eltökéltségét. És a Marvel Kapitány végére Carol túlszárnyalta mind a Legfelsőbb Intelligenciát, mind az elviselhetetlen mentorát, Yon-Roggot (Jude Law).

9. Scott Lang/ Hangya

Hangya

Scott Langnek/Hangyának (Paul Rudd) villamosmérnök diplomája van, egyszóval nem buta gyerekről van szó. Megvan a szíve és az intelligenciája is, kár érte, hogy ezt a megszerzett képesítést másra használja, és széfeket törnek fel barátaival. Betörésekért rács mögé zárták egy rövid időre, de minden kudarca ellenére Scott határozott és alkalmazkodó egyén. Népszerű volt a börtönben, és mikor kikerült, akkor egy működőképes mozaikcsaládot tudott teremteni az antagonisztikus exfeleségével, annak férjével, és a sztoikus új partnerével, Hope Van Dyne-al (Evangeline Lilly). Scott mindig felkel a padlóról, és mindig előhúzott valami okosságot. Legyünk őszinték, a Bosszúállók nem nyerték volna meg az végjátékot Scott nélkül – Scott állt elő a kvantumvilág ötletével. A legjobb dolog Scottban, hogy még ahhoz is megvan a maga esze, hogy felismerje a helyzetet, amikor nem ő a legokosabb ember a szobában.

8. Vízió

WandaVision

Az egyetlen dolog, ami miatt Vízió nem került előrébb a listán, hogy nagy szíve van. Ez nem feltétlenül rossz dolog – ebben a szuperhősök világában -, de a karaktert sokszor tévútra terelték érzései, és majdnem Rhodeyval is végzett a Polgárháborúban. Vízió egy kiborg. Gyakorlatilag az univerzum egyik legokosabb embere (Tony Stark) által alkotott mesterséges intelligencia kelt életre a vibrániummal felturbózott testben. Szóval nyilvánvalóan Vízió rendkívül okos. Az intelligenciája akkor jelenik meg leginkább, amikor az emberi viselkedést tanulmányozza. Megérti miért félnek Wanda erejétől, ugyanúgy ahogy a gyászfolyamat fontosságát is. Nem nehéz belátni Vízió intelligenciáját, de gyakrabban kellene a fejét használnia a szíve helyett. Persze, ezek arra a Vízióra vonatkoznak, akit ismertünk, nem tudjuk milyen lesz az újonnan feltámadt.

7. Natasha Romanoff/Fekete Özvegy

Fekete Özvegy

Natasha Romaoff/Fekete Özvegy (Scarlett Johansson) a szuperhősködés mellett kémkedett is, amihez rendkívüli intelligencia szükséges. Natasha az eszét is többször megvillantja, annak ellenére, hogy az Özvegyet kezdetben erősen beskatulyázták mellékszereplőnek Joss Whedon idején. Könnyedén átverte Tony Starkot a Vasember 2.-ben, és fontos információkat szerzett a gonoszokról, főleg Lokiról az első Bosszúállók-filmben. A beépülés, főleg az Amerika kapitány: A tél katonájában rengeteg tervezést igényelt, de Natasha kiválóan tud improvizálni is. Natasha improvizációs képességei leginkább az önálló Fekete Özvegy című filmben tudta kamatoztatni, amikor szembeszállt Dreykovval (Ray Winstone), az érzelmi intelligenciáját pedig akkor hasznosította legjobban, amikor Hulkot (Mark Ruffalo) kezelte vagy a Kiképzőt legyőzte.

6. Stephen Strange/Doctor Strange

Doctor Strange

A tisztánlátás végett Dr. Stephen Strange/Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) egy idegsebész, és egykoron a szakma legjobbja volt. De az arroganciája miatt nem került be a legjobb 5-be. Kemény természete van, és túlzott önbizalma, ami sokba került neki, legalábbis az egyik univerzumban. Az elmúlt években már levette önteltségét, egy karakterfejlődés megfigyelhető nála, és hogy mit tartogat számára a folytatás, az még a jövő zenéje. Strange mindenben jó, amit a fejébe vesz, megcsinálja. Logikusan gondolkozik, és ezt bizonyítja az is, hogy mennyire higgadtan kezelte, amikor az űrlények elrabolták a Bosszúállók: Végtelen háborúban.

5. Peter Parker/Pókember

Pókember

Peter Parker/Pókember (Tom Holland) még csak tinédzser, de briliáns. Szemétben talált technológiákat rak össze, megcsinálja a saját hálókilövőjét, és dupla életet él mint Peter Parker és Pókember. Amikor hozzáférést kap Tony Stark technológiájához könnyen továbbfejleszti a felszerelését, és megcsinálja a saját egyenruháját. Peter nemcsak szuperhősként teljesít jók, de az iskolapadban is. Az egyetlen probléma, hogy nagyon rossz emberismerő. Sokáig fog tartani, hogy elfelejtsük, hogy átadott egy világromboló technikát egy virtuális idegennek a Pókember: Idegenben című filmben. Mysterio könnyedén becsapta Petert, a bizalmába férkőzött, és manipulálni sikerült a hőst, hogy Tony a szemüveget talán nem is neki szánta. Ha valamiből okulhat, akkor az talán éppen a Quentin Beck (Jake Gyllenhaal) elleni kudarca, hogy könnyedén megvezették.

4. Sam Wilson/Sólyom/Amerika Kapitány

A Sólyom és a Tél Katonája

Sam Wilson/Falcon (Anthony Mackie) csak alig mutatkozott be az univerzumban, rögtön megmutatta a legnagyobb erősségét a Bosszúállóknak: a hihetetlen érzelmi intelligenciáját. Sikeres ejtőernyős mentős volt a seregben mielőtt úgy döntött, hogy visszavonul. De Sam ezeket a képességeket mind felülmúlja azzal, hogy kivételesen figyelmes az emberekkel. Megérti, hogy mi zavarja Steve Rogerst az emberi életben miután megismerkednek.

3. Bruce Banner/Hulk

Bosszúállók: Végjáték

Dr. Bruce Banner egy tudós, akit számtalan területen nagyra becsülnek, ideértve a biokémiát, az atomfizikát, a robotikát, a számítógéptudományt és nyilvánvalóan a gamma sugárzást. Hollywood szereti a karaktereket számtalan doktori fokozattal kitüntetni az intelligencia jeleként – Bannernek 7 van – a valóságban senkinek nincs szüksége ennyire, és még ideje sem lenne az embernek mindet megszerezni. Ezek alapján kijelenthetjük, hogy Bruce szuper okos.  Ő a Bosszúállók ügyeletes kockája, aki a Tessereact bemérésétől kezdve a robotépítésig mindenben részt vesz. Bruce arra is rájött, hogyan kombinálja az emberi és a Hulk oldalát, hogy megalkossa Professor Hulkot, aki egyszerre szuper okos és szuper erős. Plusz, segített megcsinálni az időgépet és a Végtelen Kesztyűt, amivel végre legyőzték Thanost. Bruce csak tud dolgokat, ezáltal joggal gondoljuk, hogy okosabb, mint a legtöbb ember.

2. Tony Stark/ Vasember

Vasember

Az első Vasember ruháját a szemétből csinálta egy barlangban egy halálos sebbel a mellkasán. Szerintem mindannyian egyetérthetünk abban, hogy ő a Bosszúállók agya. Tony létrehozott egy teljesen új elemet, amivel biztosította az erőforrást a ruhához és még a repeszektől is megóvta. Folyamatosan bütykölte és fejlesztette a Vasember ruháit. A Végjátékban Scott ötlete nem hagyta nyugodni, és megalkotta az időgépet, amivel utazhattak a kvantumvilágban. Kevés dolog van, amit Tony Stark ne tudna elérni. A legnagyobb probléma az volt, hogy Tony egy kiforratlan hős volt. Éveket töltött azzal, hogy halálos fegyvereket tökéletesítsen az amerikai kormánynak, de miután a saját rakétája majdnem megölte, megváltozott az álláspontja. A képességeibe vetett túlzott önbizalma vezetett Ultronhoz, aki megtizedelte Sokoviát. Tony nagy árat fizetett önzősége miatt, és még halála után is gondot okoz majd a Stark Industry eszközei, amivel az Armor Wars foglalkozik.

1. T’Challa/ Fekete Párduc

Fekete Párduc

Többet nem látjuk T’Challát/Fekete Párducot (Chadwick Boseman), de az MCU örökre emlékezni fog a királyra. T’Challa tudományos érzéke ismert a képregényekből, habár kevésbé egyértelmű, mint a filmekben. Az intelligenciája extrém magas, amit az is bizonyít, hogy vadászkutyaként követi Bucky Barnest a Polgárháborúban. T’Challát körüllengi az intellektusa, ami figyelmessé, megértővé és logikusan gondolkodóvá teszi. Szemtanúja volt annak, hogyan szakította szét a gyűlölet Tonyt és Stevet, és nem engedi, hogy hatalmába kerítse a Helmut Zemo (Daniel Brühl) ellen érzett dühe, még akkor sem, ha Zemo megölte T’Challa apját, T’Chaka királyt. Hasonlóan megértő Erik Killmongerrel (Michael B. Jordan) szemben, amikor megpróbálja átvenni Vakanda fölött az uralmat. T’Challa realizálja, hogy a világnak szüksége van Vakanda technológiájára, ezért úgy dönt, hogy megnyitja az országa határait. T’Challa nemcsak egy univerzumban okos, ahogy a What If…? animációs sorozatban látjuk, képes megváltoztatni Thanos (Josh Brolin) véleményét a népírtásról. Könnyű belátni, hogy ő a legokosabb a Bosszúállók közül, a saját családjában viszont örök második lesz a rendkívül intelligens nővére Shuri (Letitia Wright) mögött.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Madame Web
Előzetesek

Megjelent a csajokkal teli Madame Web előzetese magyarul

Magyar szinkronnal is elérhető a Madame Web első nagy előzetese.

Pókember: Idegenben
Filmek

Tom Holland csak akkor fog újra Pókembert játszani, ha megéri visszatérni

Nyomós ok kell azért, hogy elkészüljön a Pókember 4.

Michael Waldron
BREAKINGFilmek

A Loki alkotója dolgozik a Bosszúállók: A Kang-dinasztia forgatókönyvén

A Multiverzum fő írója dolgozik a Bosszúállók: A Kang-dinasztia forgatókönyvén.