x
Játékok

Hőkamerás felvételek igazolják, hogy nem melegszik az Xbox Series X

Lehűtötték a kedélyeket.

Hőkamerás felvételek igazolják, hogy nem melegszik az Xbox Series X
  • Publishedoktóber 18, 2020

A múlt hét nagy szenzációja…. akart lenni, hogy az Xbox Series X konzolok túlmelegszenek. A szóbeszéd azoktól az influenszerektől indult el, akiknél már próbálgatják a konzolt és egyikük állítólag megégette a kezét, amikor kivette a memória bővítő kártyát a masinából.

A hírt élből cáfolta a Microsoft, maga Aaron Greenberg, az Xbox marketing fejese tett közzé egy Twitter üzenetet, miszerint nincs alapja a pletykának. Most azonban az összeesküvéselméletek nagy rajongói is lenyugodhatnak, ugyanis több lap is utánajárt a dolognak, hőkamerákkal figyelték a konzolt.

Elsőként a Windows Centralt említenénk, akik alaposan utánajártak az ügynek. Alaphelyzetben, készenléti üzemmódban 25 celsiust mértek, de komolyabb használat során (a Monster Hunter World-del nyüstölték a gépet) is csupán 35-ig ment fel a hőmérő higanyszála. Itt nem álltak meg, összehasonlították az eredményeket egy átlagos gamer laptoppal, egy Xbox One X-szel és a két PS4 variációjával is. A Series X mindegyiknél hűvösebb eredményeket produkált.

A holland Tweakers is hasonlóképp tett, de ők nemcsak a hőre, de a zajra és az áramfelvételre is kíváncsiak voltak. Az eredmények ugyanúgy a Series X-et hozták ki győztesnek. A Red Dead Redemption használata közben az új konzol 48 celsiusig ugrott fel, miközben a One X 65-ig meg sem állt, de a decibel és watt értékek is sokkal kedvezőbbek voltak a nextgen konzol esetében.

Tanulság? Nem szabad minden pletykának felülni. Sajnos az utóbbi időben nagyon elharapóztak a rémhírek, amelyek rendszerint futótűzként terjednek az interneten, mindenféle kontroll nélkül. Itt jön be a média felelőssége, a sajtó dolga lenne ezeket az értesüléseket helyén kezelniük és utánajárniuk (ahogy most is történt). De a gyártók is átgondolhatják, hogy kinek adnak megjelenés előtt teszt hardvert. Lehet a Sony megoldása célravezetőbb volt, miszerint senkinek nem adott PS5-öt, a japán influenszerek is kénytelenek voltak ellátogatni az ottani központi irodába, hogy véleményt alkossanak (amivel aztán sok-sok ezer ember véleményét befolyásolják).

Written By
Sinka Tamás

Általában egész nap játszom a munkahelyemen, ugyanis videojáték fejlesztésben dolgozom. Mellette hobbikritikusként okoskodom jó pár éve, immár szélesvásznon.