Főoldal Kritikák Fűrész X kritika
Kritikák

Fűrész X kritika

Lássuk, tényleg annyira durva lett a Fűrész X, amiről a külföldi sajtó ódákat zengett?

331
Fűrész X

Évekbe telt, mire a Lionsgate belátta, hogy miután a franchise hetedik részében megölték a Fűrész-filmek Kirakósának becézett gyilkosát, csak szenvedés volt. 2017-ben tettek egy próbát a franchise újrakezdésére, de az ítészek szerint a sorozat egyik legrosszabb filmje volt. Ugorjunk előre 2021-be, amikor a stúdió egy újabb reboottal próbálkozott a Spirál: Fűrész hagyatéka címmel. A film az előző 8 film után játszódott, a történet középpontjában pedig egy új, másolt Kirakóst ismerhettünk meg. Ez se váltotta be a kívánt sikert, és a rajongók sem voltak elájulva tőle. Itt igazolódott be, hogy Tobin Bell nélkül nincs Fűrész-film.

Fűrész X

Ahogy a címe is mutatja, a Fűrész X a franchise tizedik része, amely az első két film között játszódó előzményfilm. A filmet rendezte Kevin Greutert, aki korábban a Fűrész VI. és A Kaptár – Utolsó fejezet című filmeket rendezte, és aki emellett a film vágója is volt egyben. Fontos kiemelni, hogy Greutert vágóként dolgozott a franchise minden egyes részén, és a kezdetektől fogva nagy szerepe volt a Fűrész vizuális stílusának kialakításában. Mellette Josh Stolberg és Peter Goldfinger, a Fűrész és a Spirál írói is visszatértek. Azt is mondhatnánk, hogy mindenki visszatért, aki fontos szerepet játszott John Kramer életében. Ezen a filmen a legnagyobb rajongók dolgoztak. Itt minden John Kramerről szól, és a legújabb csapdái ugyanolyan csavarosak, mint egykor.

A történet a film készítői szerint néhány héttel az első film után veszi kezdetét, amikor John Kramer megkapja a lesújtó hírt, hogy már csak hónapjai vannak hátra az előrehaladott agydaganata miatt. Mivel betegségére nincs orvosság, John alternatív gyógymódok után néz. Felkelti figyelmét Cecilia Pederson doktornő (Synnøve Macody Lund) nem engedélyezett beavatkozása, aki egy kísérleti műtéti eljárással próbál segíteni a végstádiumban lévő rákos betegeken. Johnt Mexikóba csalják abban a hitben, hogy a “csodakezeléssel” teljesen felépül majd, és hosszú élete lesz. A gyanús műtét után John rájön, hogy egy orvosi csalás áldozata lett. Kirakós egymás után vadássza le a szélhámosokat, és ebben segítségére lesz tanítványa, Amanda Young (Shawnee Smith) is. A játék elkezdődik: élet vagy halál, maguk döntenek – ahogy mondaná Kirakós.

A Fűrész X nem sokat foglalkozik azzal, hogy mi volt eddig, tényleg csak az alapokat kell ismernünk a sorozatról, hogy ki a főszereplő, mert még Amanda szerepét is megmagyarázzák benne. Sőt, a John és Amanda közötti mester-tanítvány kapcsolat is új megvilágításban kerül, ahogy eddig még egyszer se láttuk. Míg a korábbi filmekben John Kramer csak a színfalak mögötti bábjátékos szerepét töltötte be, gyakorlatilag alig láttuk a képernyőn, csak a hangját hallatta, most kilépett a színfalak mögül, és amolyan játékmester szerepet tölt be a játékosok között. A Fűrész ritka példája annak, ami nagy általánosságban elmondható a horrorfilmek folytatásairól, hogy növelni szokták a főgonosz szerepét, ahogy egyre mélyebbre ásnak a gonosz múltjában, de John esetében nem ez történt. Időről időre feltűnt, de többet nem tudtunk meg, nem ástunk a karakter múltjába, nem tudtunk azonosulni a szereplővel. És legyünk őszinték, a franchise akkor működik legjobban, amikor Tobin Bell a képernyőn van – és ez különösen igaz az új filmre. A Fűrész X antihősként mutatja be Kirakóst, aki bosszút áll a bűnösökön, amiért életük utolsó napjaiban átverték a sebezhető rákos betegeket. John véres és kegyetlen játékai mindig többről szólnak, mint egyszerű szórakozás és bosszúállás.

Fűrész X

A film egyszerre lesz kielégítő azoknak, akik többet szerettek volna megtudni Tobin Bell karakteréről, és azoknak, akik visszakövetelték Kirakóst. A film meglepetésekben is bővelkedik; az új nézők mellett még a régi rajongókat is sokkolni fogják. Az ötlet már magában új, hogy ezúttal nem az Egyesült Államokban, hanem Mexikóban zajlanak az események, de a szabályokat most sem szegi meg Kirakós. Egyértelmű, hogy Bell szórakozott legjobban a forgatáson, teljesen beleélte magát Kramer beteges módszertanába, most viszont egy antihős szemszögéből látjuk a bűnösöket. Ugyanez igaz Shawnee Smith-re is, aki ennyi év után is könnyedén játssza Amandát. John és Amanda egyesítése nemcsak a cselekmény szempontjából volt fontos, de a rajongóknak is szerettek volna kedvezni a franchise két ikonikus karakterének egyesítésével. Szerencsére nem estek abba a hibába, amit oly sokan elkövettek már, amikor az úgynevezett fan service effekt előtt tisztelegtek, mert az olcsó nosztalgia helyett a forgatókönyv elmélyíti a két karakter kapcsolatát.

Mondanom sem kell, hogy mennyire durva lett a film, és egyáltalán nem ajánlott a gyengébb idegzetűeknek – és ez az, amit hallani akartak a rajongók. A készítők könnyen elkövethették volna azt a hibát, hogy mindent feltesznek a látványra, hogy egy brutális folytatással feltámasszák a franchise-t, de szerencsére nem estek bele ebbe a hibába sem. Kevin Greutert ügyesen lavírozik a cselekmény mélysége és a brutalitás között, hogy a film összhangban maradjon a franchise korábbi részeivel. Ami még ennél is fontosabb, hogy nem mindig veszi komolyan magát a Fűrész X. A rákos cselekményszál súlya mellett néhány vidám horrorisztikus képet mutat, hogy ellensúlyozza a gyomorforgató jeleneteket, de éppen csak annyira, hogy a pénzünkért ne egy melodrámát kapjunk.

Fűrész X

Bármennyire is nagyszerű a Fűrész X, akadnak rossz döntések. Például amikor Kirakós hátrahagyja az Államokat, és a színes világból átmegy az ellenszenves sárga szűrővel ellátott Mexikóvárosba, ami mára teljesen idejétmúlt, és ez csak egy a sokból. Az ehhez hasonló megoldásokkal sikerült elérni azt, hogy ízléstelennek tűntessék fel a mexikói eseményeket. Érthetetlenül állunk a döntés előtt, hogy miért használták ezeket a beállításokat, mivel rengeteget játszik a beállítással a film. Nem kevés időt töltöttek azzal, hogy megtalálják a tökéletes beállítást egy jelenethez, na ehhez képest olyan régi trükköket alkalmaznak, mint a sárga szűrő és társai.

VERDIKT

A Fűrész X abszolút a horrorszeretőknek készült, miközben a franchise egyik legjobbja, és nemcsak a vér és a brutalitás miatt, hanem mert váratlan fordulatokkal egészítik ki a sorozatot. Ki gondolta volna, hogy megéljük a tizedik részt, főleg a borzalmas utolsó részek után, de a halloweeni szezon egyik kötelező filmje lesz a Fűrész X. Tobin Bell ráerősített, hogy ő a modern horror egyik legnagyobb ikonja, és emlékezteti a közönséget arra, hogy miért is maradt fenn a Fűrész olyan sokáig: Billyért, a bábuért, aki kerékpáron begurul, hogy átadja a magnót a “játékosoknak”.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Mancs Őrjárat: A szuperfilm
Filmek

Box Office: Az Alkotó és a Fűrész X se tudta megszorongatni a Mancs Őrjáratot

A Mancs Őrjárat vitte a hétvégét, egy eredeti sci-fi és egy horror...

Fűrész X
Filmek

A Fűrész X megkapta a legdurvább korhatár-besorolást a magyar mozikban

A Fűrész X annyira durva lett, hogy csak 22 és 5 óra...

Fűrész X
Filmek

A szomszédok kihívták a rendőrséget a Fűrész X vágójára, sikoltozásra lettek figyelmesek

A Fűrész X rendezője elárulta, hogy vágás közben a rendőrség kopogtatott az...

Fűrész X
Előzetesek

A Fűrész X előzetese már magyar szinkronnal is elérhető

Fűrész hűséges segítője is felbukkan a 10. rész első előzetesében.