Főoldal Filmek FEJTÁGÍTÓ: Ha eddig nem tudtad, akkor Padmé Amidala teljes nevére is fény derül az új Star Wars-regényből
Filmek

FEJTÁGÍTÓ: Ha eddig nem tudtad, akkor Padmé Amidala teljes nevére is fény derül az új Star Wars-regényből

Nem Padmé Amidala volt a nabooi királynő teljes neve?

534
Padmé Amidala

Alighanem Padmé Amidala a Star Wars franchise egyik legismertebb karaktere, akit George Lucas a Star Wars-előzménytrilógiában mutatott be a nagyközönségnek a filmvásznon. A legújabb Star Wars regényt lapozva egy régi, de talán kevésbé ismert tényt közöl az olvasóval, hogy a nabooi királynőnek volt egy titkos neve, amit nem hallottunk a filmben. A hiedelemmel ellentétben Padmé családneve nem Amidala volt, ahogy mindenki megismerte őt a filmekben és történetekben.

Padmé kulcsszereplője volt a történetnek, hiszen ő volt Luke és Leia biológiai anyja, nem beszélve arról, hogy Anakin Skywalker igaz szerelme, a Naboo megválasztott királynője és szenátor, egyszóval a messzi-messzi galaxis egyik legfontosabb karakteréről van szó. Igen ám, csak eddig eltitkolták, hogy mi volt Padmé valódi családneve, ugyanis a karakter biológiai neve Padmé Naberrie – Ruwee és Jobal Naberrie közös lányáról és Sola testvéréről van szó a Nabooról. Egy viszonylag középosztálybeli családból származott. Padmé nagyon hamar bizonyította rátermettséget a közszolgálatra, aminek eredményeként 14 évesen királynővé választották, majd később felvette az Amidala uralkodó nevet. Ez az oka annak, hogy a köztudatban mindenki Padmé Amidalának hívja a nabooi királynőt, nem pedig Padmé Amidala Naberrie-ként hivatkoznak az előzménytrilógia női főszereplőjére.

A császárok és a pápák körében elterjedt, hogy uralkodó neveket vesznek fel, amikor megkoronázzák vagy megválasztják őket, hogy így különböztessék őket meg a régi önmaguktól, s a királyoktól/uralkodóktól. Valami hasonló történt a Star Wars univerzumban is, hiszen megválasztása után mindenki Padmé Amidalának hívta a királynőt. Mindez E.K. Johnson írónő legújabb Queen’s Peril című regényéből derült ki, ami azt a korai időt meséli el, amikor Padmét királynővé választották. A könyv még a Star Wars I. rész – Baljós árnyak előtt játszódik.

A Baljós árnyakban Sabé játszotta a királynő hasonmását, aki úgy mutatkozott be, mint Amidala. Még az embereket is képes volt megtéveszteni ezzel, mivel a Naboo királynőjét mindenki csak Amidala néven ismerte, s a hasonlóság miatt senkinek sem tűnt fel, hogy csak egy hasonmás; még a két jedit, Qui-Gon Jinn jedimestert és Obi-Wan Kenobi tanítványát is sikerült megtévesztenie. A film túlnyomó részében Sabén volt a királynő szerepében, és Padmé csak a film végén fedte fel személyazonosságát.

A könyv kitér arra is, hogy Naboo államformája királyi demokrácia, így akik hivatalba lépnek, automatikusan felvesznek egy álnevet, annak érdekében, hogy elrejtsék valódi személyazonosságukat. Ezzel a lépéssel magánéletük és családi kapcsolataik is rejtve maradnak az uralkodásuk alatt. Uralkodásuk után pedig visszatérhetnek családjukhoz, s békében élhetik életüket a nyilvánosságtól elzárva. Másrészt ez védelmet is biztosít a kormányzó rendszernek az esetleges korrupciótól és a dinasztiáktól is.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események