x
Close


Közelgő események

Játékok

Egyre növekszik a kínai behatás a videojátékoknál is

Az Engadget beszámolója alapján nem sok jóra számíthatunk.

Egyre növekszik a kínai behatás a videojátékoknál is
  • Publishedaugusztus 4, 2019

Az Engadget beszámolója alapján nem sok jóra számíthatunk.

Jó tíz esztendővel ezelőtt még menő beszólás volt (nem), hogy hamarabb lesz Kínában demokrácia, mint ahogy a Guns N’ Roses új albuma megjelenik. Nos az említett zenei anyag már régen kinn van, de a helyzet épp ellenkezőleg látszik változni: hihetetlen mértékben nő a még mindig kommunista mega állam befolyásoltsága az élet minden területén, így a szórakoztatóiparban is.

Az Engadget (korábban már ajánlgattuk anyagaikat) most ezt a témát pedzegeti, egy népszerű horror játék, a Devotion sorsa kapcsán. Azonban nem állnak meg ennél a témánál, hanem alaposan kibontják a cenzúra és kínai befolyásoltság kérdését, valamint hogy mi vezethetett hozzá és sejtetik hogy merrefelé tarthatunk. Nem akarom lelőni a videó lényegét, mindenképp érdemes megnézni a mindössze nyolcperces anyagot, ezért csak pár adatot szemezgettem ki.

Kínában 2016-ban következett be “forradalmi” változás, ekkor szűnt meg a külföldi konzolok forgalmazásának tilalma, vagyis egy óriási gát szakadt át hirtelen. Talán ennek a sokáig fennálló tiltásnak köszönhető, hogy arrafelé a PC és mobil játékok mindennél nagyobb népszerűséggel rendelkeznek, ezért nagyon erős az e-sport, továbbá a mikrotranzakciókkal sincs olyan nagy baja senkinek. A játékostársadalom viszont hihetetlen méretű, csak az USA-val összehasonlítva (csaknem négyszerese). Ennek (is) köszönhető, hogy Kína egyre nagyobb befolyással rendelkezik a videojáték piacra, továbbá ne felejtsük el, hogy kisebb-nagyobb mértékben olyan cégekben rendelkeznek tulajdonjoggal, mint az Epic Games, Riot Games, Activision Blizzard, Ubisoft, Bluehole, Supercell, Grinding Gear Games és Paradox Interactive. Érdemes tehát elgondolkodni a dolgon és felkészülni arra, ami várható (már ha lehet egyáltalán ilyesmire készülni).

Written By
Sinka Tamás

Általában egész nap játszom a munkahelyemen, ugyanis videojáték fejlesztésben dolgozom. Mellette hobbikritikusként okoskodom jó pár éve, immár szélesvásznon.