Főoldal Filmek Christopher Nolan CGI nélkül alkotta újra a Trinity nukleáris tesztjét az Oppenheimer forgatásán
Filmek

Christopher Nolan CGI nélkül alkotta újra a Trinity nukleáris tesztjét az Oppenheimer forgatásán

Christopher Nolan elmesélte, hogyan vették filmre a nukleáris tesztet CGI nélkül.

464
Oppenheimer
Forrás: Universal Pictures

Természetes, hogy egy film, amely a világ első atomkísérletei körül játszódik, egy ilyen esemény felépítésére és – szó szerint – következményeire koncentrál, és Christopher Nolan legújabb filmje, az Oppenheimer is ezt tűzte ki célul, hiszen a főszereplő amerikai fizikus, J. Robert Oppenheimer történetét követi nyomon.

A valaha volt első kísérleti robbantás a Trinity kódnevet kapta, és 1945 elején történt egy új-mexikói sivatagban. Az akkori szemlélők “elképesztően fényesnek” írták le az eseményt, hozzátéve, hogy a fények előbb sárga, majd vörös, majd lila színben ragyogták be az égboltot. Megjegyezték azt is, hogy “gombafelhő-hatás” formájában emelkedett fel – innen származik a hírhedt “gombafelhő” kifejezés, amikor a nukleáris robbantásokra utalnak. Egy ilyen esemény filmre rögzítése rengeteg logisztikai tervezést igényelne, vagy CGI segítségével is reprodukálni tudják az eseményeket, de Nolan számára mindig is a gyakorlatiasság volt a járható út.

Az Empire magazinban Nolan bővebben is kifejtette, hogy miért döntött úgy, hogy mindezt CGI használata nélkül csinálja meg. A rendező zsigeri érzésről beszélt, amikor kollégák egy csoportja között nézhette, ahogy a tűz az égbe emelkedik. Miután a vizuális effektek felügyelőjével, Andrew Jacksonnal együtt dolgozott azon, hogy a lehető legjobban megvalósítsák az eredeti teszt gyakorlati rekonstrukcióját, a rendező úgy vélte, ez a legbiztosabb módja annak, hogy biztosítani tudja a hitelességet a forgatáson.

Nolan azzal folytatta, hogy a zaj hallatán és a nagy hőhatás érzése visszarepítette őt az időben a tudósok mellé, akik először nézték az eseményeket, egyszerre félelemmel és rémülettel, hiszen soha nem lehettek elég biztosak abban, hogy döntésük nem végződik majd rosszul.

Úgy értem, sok robbanás van már a hátam mögött filmben. De van valami nagyon egyedi és különleges abban, amikor az éjszaka közepén kint vagy a sivatagban egy nagy stábbal, és tényleg csak hatalmas robbanásokat csinálsz, és ezt megörökíted. Nem tudtál nem visszagondolni arra a pillanatra, amikor ezt a legnagyobb léptékben csinálták, hogy az elméjük mélyén tudták, hogy fennáll a lehetősége annak, hogy felgyújtják a légkört. Elég elképesztő volt részt venni ebben a fajta feszültségben.

Christopher Nolan

Az Oppenheimer főszerepében Cillian Murphy alakítja J. Robert Oppenheimert – az elméleti fizikust, akit gyakran az atombomba atyjaként tartanak számon. A készülő film az ő munkáját mutatja be a Manhattan Projectben, Amerika szigorúan titkos atomfegyver-projektjében a második világháború alatt. A filmben csupa nagy nevekkel találkozhatunk még, mint Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr, Florence Pugh, Rami Malek és még sokan mások. David Dastmalchian is nemrég csatlakozott a stábhoz egy ismeretlen szerepben, Josh Peck pedig Kenneth Bainbridge tudós szerepében lesz látható jövőre.

Az Oppenheimer a Pulitzer-díjas American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer című könyv alapján készült, amit Kai Bird és a néhai Martin J. Sherwin írt.

Az Oppenheimer premierje július 21-én lesz a mozikban.

Oppenheimer
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

28 nappal később
Filmek

Cillian Murphy szerepelni fog a 28 évvel később című filmben

A 28 nappal később főszereplője visszatér valamilyen formában.

Oppenheimer
Filmek

Hány millió dollár ütötte Christopher Nolan markát az Oppenheimer és az Oscar után?

Mennyi volt Christopher Nolan fizetése az Oppenheimer után, ami tarolt az idei...

Christopher Nolan
Filmek

Christopher Nolan már a következő filmjén dolgozik, ami egy tévésorozat feldolgozása lehet

Az Oscar után Christopher Nolan már a következő film forgatókönyvét írja.