Főoldal Filmek Christopher Nolan CGI nélkül alkotta újra a Trinity nukleáris tesztjét az Oppenheimer forgatásán
Filmek

Christopher Nolan CGI nélkül alkotta újra a Trinity nukleáris tesztjét az Oppenheimer forgatásán

Christopher Nolan elmesélte, hogyan vették filmre a nukleáris tesztet CGI nélkül.

36
Oppenheimer

Természetes, hogy egy film, amely a világ első atomkísérletei körül játszódik, egy ilyen esemény felépítésére és – szó szerint – következményeire koncentrál, és Christopher Nolan legújabb filmje, az Oppenheimer is ezt tűzte ki célul, hiszen a főszereplő amerikai fizikus, J. Robert Oppenheimer történetét követi nyomon.

A valaha volt első kísérleti robbantás a Trinity kódnevet kapta, és 1945 elején történt egy új-mexikói sivatagban. Az akkori szemlélők “elképesztően fényesnek” írták le az eseményt, hozzátéve, hogy a fények előbb sárga, majd vörös, majd lila színben ragyogták be az égboltot. Megjegyezték azt is, hogy “gombafelhő-hatás” formájában emelkedett fel – innen származik a hírhedt “gombafelhő” kifejezés, amikor a nukleáris robbantásokra utalnak. Egy ilyen esemény filmre rögzítése rengeteg logisztikai tervezést igényelne, vagy CGI segítségével is reprodukálni tudják az eseményeket, de Nolan számára mindig is a gyakorlatiasság volt a járható út.

Az Empire magazinban Nolan bővebben is kifejtette, hogy miért döntött úgy, hogy mindezt CGI használata nélkül csinálja meg. A rendező zsigeri érzésről beszélt, amikor kollégák egy csoportja között nézhette, ahogy a tűz az égbe emelkedik. Miután a vizuális effektek felügyelőjével, Andrew Jacksonnal együtt dolgozott azon, hogy a lehető legjobban megvalósítsák az eredeti teszt gyakorlati rekonstrukcióját, a rendező úgy vélte, ez a legbiztosabb módja annak, hogy biztosítani tudja a hitelességet a forgatáson.

Nolan azzal folytatta, hogy a zaj hallatán és a nagy hőhatás érzése visszarepítette őt az időben a tudósok mellé, akik először nézték az eseményeket, egyszerre félelemmel és rémülettel, hiszen soha nem lehettek elég biztosak abban, hogy döntésük nem végződik majd rosszul.

Úgy értem, sok robbanás van már a hátam mögött filmben. De van valami nagyon egyedi és különleges abban, amikor az éjszaka közepén kint vagy a sivatagban egy nagy stábbal, és tényleg csak hatalmas robbanásokat csinálsz, és ezt megörökíted. Nem tudtál nem visszagondolni arra a pillanatra, amikor ezt a legnagyobb léptékben csinálták, hogy az elméjük mélyén tudták, hogy fennáll a lehetősége annak, hogy felgyújtják a légkört. Elég elképesztő volt részt venni ebben a fajta feszültségben.

Christopher Nolan

Az Oppenheimer főszerepében Cillian Murphy alakítja J. Robert Oppenheimert – az elméleti fizikust, akit gyakran az atombomba atyjaként tartanak számon. A készülő film az ő munkáját mutatja be a Manhattan Projectben, Amerika szigorúan titkos atomfegyver-projektjében a második világháború alatt. A filmben csupa nagy nevekkel találkozhatunk még, mint Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr, Florence Pugh, Rami Malek és még sokan mások. David Dastmalchian is nemrég csatlakozott a stábhoz egy ismeretlen szerepben, Josh Peck pedig Kenneth Bainbridge tudós szerepében lesz látható jövőre.

Az Oppenheimer a Pulitzer-díjas American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer című könyv alapján készült, amit Kai Bird és a néhai Martin J. Sherwin írt.

Az Oppenheimer premierje július 21-én lesz a mozikban.

Oppenheimer
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

WGA
Filmek

Pénteken eredménytelenül zárultak a tárgyalások a stúdióvezetők és a WGA között

Továbbra sincs megállapodás a nagy stúdiók és a WGA között, folytatódik a...

Guillermo del Toro
Filmek

Guillermo del Toro megerősítette, hogy dolgozott egy Star Wars-filmen

Az Oscar-díjas rendező Star Wars-filmen dolgozott, és három szóban még azt is...

Marvelek
Filmek

A Marvelek költségvetése állítólag jóval több, mint amiről eredetileg beszéltek

Nia DaCosta nyilatkozata után úgy tűnt, a Marvelek lehet a stúdió legolcsóbb...

Thor: Szerelem és mennydörgés
Filmek

Taika Waititi üzent azoknak, akik a Thor: Szerelem és mennydörgés miatt kritizálták

Buta, unalmas és nagyon gyerekes volt a Thor: Szerelem és mennydörgés.