Főoldal Filmek Az Indiana Jones és a sors tárcsája nyitóbevétele még a 2008-as negyedik részétől is elmaradhat
Filmek

Az Indiana Jones és a sors tárcsája nyitóbevétele még a 2008-as negyedik részétől is elmaradhat

A gyenge kritikák mellett még bevételben is alulteljesíthet az Indiana Jones és a sors tárcsája.

488
Indiana Jones és a sors tárcsája
Forrás: Disney

Az elemzők ezúttal is jósoltak, hogy a Disney/Lucasfilm Indiana Jones és a sors tárcsája című filmje milyen bevétellel kezdhet a bemutató első hétvégéjén. Az elemzők számításai alapján a franchise ötödik résznek jelentős visszaesést jósolnak a 2008-as elődjéhez, az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságához viszonyítva.

Az első becslése alapján az új film 60 millió dollár körüli nyitóhétvégével kezdhet. Összehasonlításképpen a sokat kritizált az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága, amely 15 évvel ezelőtt a Memorial Day előtti csütörtökön nyitott, péntek-szombat között 100 millió dolláros nyitást hozott, és 317 millió dolláros amerikai és 790 millió dolláros nemzetközi bevétellel nyitott a mozikban.

A TheWrapnek nyilatkozó elemzők szerint a film korai amerikai bevételei inkább a 007 Nincs idő meghalni című James Bond-filmre emlékeztetnek, amely 2021 októberében 55 millió dollárral nyitott, és 160 millió dolláros amerikai és 774 millió dolláros globális bevétellel zárt. Egy másik összehasonlítási alapként a Mission: Impossible – Utóhatás, amely 2018 nyarán 61,2 millió dollárral nyitott, és 220 millió dolláros amerikai és 790 millió dolláros világszintű bevételt ért el, miközben a gyártási költségvetés a marketinget megelőzve 178M dollárra volt tehető.

Az említett két filmhez hasonlóan a források szerint az Indiana Jones 5. is jól teljesít majd az idősebb közönség körében, akik Harrison Ford filmjein nőttek fel. Indy kalandjára kevésbe lesz vehető a 35 év alatti közösség, akik először a 2008-as filmben találkoztak a régészprofesszorral, ám nem győzte meg őket. Mint mindig, az eredmények még változhatnak a film bemutatójáig, de a Disney nem dőlhet hátra, különösen azok után, hogy a film rettentően vegyes, de inkább rossz kritikákat kapott a Cannes-i Filmfesztiválon tartott világpremierjén. Az ítészek oldalán a cikk publikálásának pillanatában 51% olvasható a film mellett, azaz megkapta a rothadt paradicsom jelzőt 46 kritika alapján.

Idővel javulhat a pontszám a sajtóvetítések alkalmával, de egy másik összehasonlításban ebben is jobban kezdett az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága, ami 77%-on áll még most a Rotten Tomatoes oldalán.

Az Indiana Jones és a sors tárcsája június 29-én kerül a mozikba.

Indiana Jones és a sors tárcsája
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Az akolitus
Sorozatok

Minden, amit Az akolitus előtt tudni érdemes

Összeszedtük azokat a legfontosabb infókat, amik segítenek képbe kerülni a legújabb Star...

Star Wars
Filmek

Megváltozott James Mangold készülő Star Wars: A Jedik hajnala alcíme?

Egy biztos, a Star Wars: A Jedik hajnala az első Jedi történetét...

ws SW TalesoftheEmpire Digital KA v2 Lg 240509 053108
Sorozatkritikák

Star Wars: Birodalmi históriák kritika

Újabb animációs antológiasorozat érkezett a Star Wars világából, ezúttal Morgan Elsbeth és...