Tenet

Box Office 2020/36. hét: Eljött a várva-várt pillanat, Amerika is megkapta a Tenet-et

Az USA-ban is jól indított a Tenet.

Nagyon régen láttunk olyat, mint szeptember első hétvégéjén, ugyanis a magyar premier után egy héttel az USA-ba is eljutott Christopher Nolan legújabb filmje, a Tenet. A box office iránt érdeklődők, tűkön ülve várták hogyan fog teljesíteni az első héten, mert nagyon sok múlhat rajta. Lássuk akkor mi is történt és örülnek-e a Warnernél.

De előtte még gyorsan foglaljuk össze mi is történt március óta. A koronavírus világszintű elterjedése után, több helyet is bezártak, s sajnos a mozik pont abba a körbe tartoztak, amiket az első pillanatban zártak be. Magyarországon ez egészen július elejéig így volt, utána lassan elkezdett minden visszaállni a korábbi működés szerint. Vagyis majdnem. Ugyanis a mozik kinyithattak, viszont új premier nem igazán volt műsoron, néhány kisebb művészfilmet leszámítva. És a Pesti balhét, de ettől nem véletlenül nem volt hangos a sajtó. 

A legnagyobb amerikai stúdiók a bizonytalanság miatt elkezdték visszavonni a nyárra tervezett premiereket, a pénzügyeket szem előtt tartva. Így tolódott a legújabb Bond film – előzetesért kattintsatok ide -, Mulan, a Fekete özvegy és még sorolhatnánk tovább. 

A Warnernél azonban kemény csávók és csajok ülnek, ezért szépen az egész nyár folyamán X+2 héttel tologatták a premiert. Felmerült a streaming premier gondolata, de Christopher Nolan ezután sokkot kapott valószínűleg, így ez az ötlet hamvában halt el. De a néző türelmes, szereti a mozit és kivárta augusztus 26-át (itthon) és a szeptember 4-ét (USA) és már rohant is a moziba invertálódni.

2.810 moziban kezdték vetíteni, ez azért még nem a legnagyobb blockbusterekhez mérhető szám, de ilyen “koronás” időkben megsüvegelendő. A nézők pedig úgy voltak vele, hogy egye fene menjünk, nézzük meg mit csinált ez a Nolan gyerek. Minden kicsivel több mint 20 millió dollárra volt elegendő. Viszont, ha hihetünk a híreknek akkor a Tenet jóval tovább lesz mozikban, mint azt megszokhattuk a filmeknél, így adva van a lehetőség, hogy relatíve kisebb összegekkel, de egy viszonylag szép összegig el fog tudni menni.

A végére pedig egy kis összehasonlítás, hogy Nolan karrierjében ezt a nyitást hova sorolhatjuk.

Memento – 235 ezer dollár, 123 moziban
Álmatlanság – 20,9 millió dollár, 2.610 moziban
Batman: Kezdődik – 48,7 millió dollár, 3.858 moziban
Tökéletes trükk – 14,8 millió dollár, 2.281 moziban
A sötét lovag – 158,4 millió dollár, 4.366 moziban
Eredet – 62,7 millió dollár, 3.792 moziban
A sötét lovag: Felemelkedés – 160,8 millió dollár, 4.404 moziban
Csillagok között – 47,5 millió dollár, 3.561 moziban
Dunkirk – 50,5 millió dollár, 3.720 moziban
Tenet – 20,2 millió dollár, 2.810 moziban

Nagyon jól látszik, hogy a Sötét Lovag-trilógiát leszámítva, Nolan legerősebb nyitása az Eredet volt, de jellemzően 40-50 millió dollár körüli nyitást produkált általában. Így a körülményeket figyelembe véve, semmiképpen sem lehetnek szomorúak a Warnernél. Főleg ha mellé tesszük az USA-n kívüli 126 milliót. 

Tenet
Total
2
Shares
Previous Article
Ridley Scott

Ridley Scott megerősítette, hogy új Alien-filmen dolgozik, de nem a Prometheus és a Covenant folytatásán

Next Article

Hatalmas siker volt a Humankind OpenDev programja

Related Posts