Főoldal Játékok BÉTATESZT: Call of Duty: Modern Warfare
Játékok

BÉTATESZT: Call of Duty: Modern Warfare

Ez lesz a Call of Duty széria és a Modern Warfare igazi feltámadása? Az esély mindenképpen meg van rá.

506

Ez lesz a Call of Duty széria és a Modern Warfare igazi feltámadása? Az esély mindenképpen meg van rá.

Az idén sem ússzuk meg Call of Duty nélkül, de ezúttal végre a 3 éves vetésforgónak köszönhetően ismét a rendszerint remek munkát végző Infinity Ward alkotásához lehet szerencsénk, akik megint a modern kori hadviseléssel traktálják majd a játékosokat. Ezúttal koncentráljunk csak a többjátékos szórakozásra, elvégre a BETA teszt csak ehhez engedett hozzáférést, pedig lesz itt még fincsi kooperatív mókára lehetőséget biztosító Spec Ops mód, valamint a múlt évi kihagyást követően egy akció- és érzelem dús, morális hullámvasutas egyjátékos kampány is.

Nézzük meg kicsit közelebbről a játékmenetet, ami az egyre pörgősebb darálásból szépen visszább vett, a szuperképességekből nem maradt semmi, egyedül a becsúszással lephetjük meg az ellenfeleinket. Viszont a környezettel való interakciók terén bevezettek pár kisebb apróságot. Ilyen például a falak, ládák, konténerek, szóval a fedezékként szolgáló pálya elemek sarkai, melyekhez hozzá rögzíthetjük a fegyverünket, ezzel pedig stabilitás, és pontosabb célzás lesz a jutalmunk. Az ajtók funkciója is jelentősebb lett, ugyanis lendületből nekik futva kirúghatjuk azokat, de az óvatos kinyitásukra és becsukásukra is van mód, védekezésnél ezzel hozva előnybe magunkat. A fejlődési rendszer nincs túlbonyolítva, a jó eredményeket fejlődési pontokkal honorálja a rendszer, amiből katonánk szinteket lép, ami azért fontos, mert az újabb fegyvereket, killstreakeket és kiegészítőket bizony az egyes szintek eléréséhez rendelték hozzá, így kell majd pár menetet tolni, hogy a durva Juggernaut páncélt bekészíthessük. Egyébként a Killstreakek aktiválhatósága a megölt ellenfelek függvénye, az említett gyilkos páncélruhához például nem kevesebb, mint 15 leszedett ellenségre lesz szükség, de szerencsére egy Airstrikehoz elég már 5, viszont egy gonoszabb fehérfoszfor ledobásához már 10 hullát kell felmutatnunk. A fegyverek is fejlődnek a használattal, így érdemes hamar megtalálni a kedvenc gyilkoló eszközeinket, ugyanis minél többet találunk velük, annál több tulajdonságjavító kiegészítővel aggathatjuk tele őket a Gunsmith opciónál.

A játékmódok közül számíthatunk az alap és közkedvelt lehetőségekre, mint a Team Deathmatch vagy a Domination, viszont egyes játékmódok kapcsán megesik, hogy a taktikusság is kifizetődő lehet, elvégre a Cyber Attack egy 6v6-os respown nélküli, EMP telepítős összecsapás, azzal a csavarral, hogy az elesett bajtársakat feléleszthetjük. A Gunfightban kétszer kettes csapatok üldözik egymást egy hangya pénisznyi területen, míg a Headquarters már csapat központúbb móka, kétszer 10 játékos harcol az egyes területek uralmáért. Akik komolyba tolnák, azoknak a Realism lehetőség fogja kielégíteni a vágyait, ugyanis itt semmilyen HUD-unk sem lesz, valamint az éjjellátós küzdelmekre fókuszáló Night mode is a realitások mezsgyéjén mozog valamelyest. Végezetül pedig a legnagyobb újdonság a mesterlövészeknek, vagy esetleg a sofőröknek lehet a kedvence, ugyanis a Ground War csaták egyenesen mészárszékek, mivel a nagyobb terepeken járművekkel is egymásnak eshet, akár 64 játékos is és persze a magaslatok, valamint a nagy látótávolság a Snipereknek kedvez majd igazán. Sajnos ez a mód még elég fejetlen, vágóhíd hatása van, de a megjelenésre csiszolhatják még kicsit.

A nyílt tesztidőszak során elég jól érzékelhető volt a matchmaking kiváló működése, gyorsan és reálisan válogatja össze a játékosokat. A csaták alatt pedig nincs döcögés, akadozás, a netkódot rendesen megírták, a többjátékos részleg stabilan futott. Sőt a potya frageket sem osztogatja két kézzel a rendszer, ugyanis, ha pár másodpercig inaktívak vagyunk, mert kiugrunk brunyálni egyet, vagy bontanánk egy sört, akkor simán megeshet, hogy a menüben találjuk magunkat és a helyünket más játékossal pótolja a rendszer. Talán a respown pontokat nem sikerült most sem jól kivitelezni, nem egyszer volt, hogy újraszületést követően 10 másodpercen belül már hátba is lőttek. A ballisztikai megoldások is vérfrissítésen estek át, az egyes fegyverek másképpen viselkednek a különböző anyagokkal, azaz a nagyobb kaliberek átüthetik a vékonyabb lemezeket vagy a fából készült fedezékeket. A néhány órás tesztelés során érződött még egy kisebb javítani való a hitbox viselkedésén is, egyes találatok érthetetlen eredményeket produkáltak. Ezen mondjuk idővel javíthatnak még. A PlayStation 4-es BETA tesztben látottak grafikai szempontból bizony nem nyűgöztek le egy percig sem, de ezt tudjuk be a már elöregedett és a leváltás határán toporgó csodás kis gép gyengeségének. Főleg, hogy PC-n még káprázatos ray-tracinget is kapnak az arcukba a gamerek és látva az ízelítő videókat, alaposan eláztatják majd arcocskánkat látványos effektekkel. Legalábbis az éjszakai vagy sötét helyeken játszódó küldetések sosem látott fény-árnyék megoldásokkal fognak elkápráztatni, az éjjellátós missziók hangulata már most letépi az arcunkat.

De mi van azokkal, akiknek nem telik drága VGA-ra? Hát ők durrogtathatnak középszerű látvány mellett. Sajnos alapjáraton semmi komolyat nem tud felmutatni, talán annyit, hogy a korábbi részekhez képest egy fokkal modernebb lett a grafika. Mondjuk egy frissebb motort raktak a játék alá és nem a részről-részre foltozgatott IW engine kapott egy újabb, már agyon toldozott verziót. Ezáltal részletesebbek a modellek, élethűbbek a textúrák, látványosabbak a volumetrikus fényhatások és a globális megvilágítás. A BÉTA alapján pont azt tudom mondani, hogy az egyik szemem sír, a másik pedig nevet. Sír, mert a többjátékos mód még mindig a szokásos formulákkal variál, csak óvatosan merészel módosítgatni, a másik pedig nevet, mert végre vannak változások, megjelennek a nagyobb térképek, ezzel együtt pedig a nagyobb létszámú járműves küzdelmek is, melyek igaz, még kicsit stílusidegen hatást keltenek. De az Infinity Wardra egy rossz szavunk sem lehet, elvégre megoldották a periféria alapú matchmakinggel működő cross-playt, így a PC-sek, PlayStation 4-esek és Xbox One-osok is ölhetik majd egymást.

Az Infinity Ward lehet, hogy még az Activisionnal is tengelyt akasztott, elvégre a Kaliforniai vállalat nem arról híres, hogy nem húzná le az utolsó bőrt is a játékaikról és a vásárlókról, így felfoghatatlan, de ezúttal minden későbbi letölthető tartalmat ingyen kapunk majd. Ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy valamilyen más mikrotranzakciós lehetőséget építenek a játékba és már lehetett is hallani valamilyen lootbox rendszer feltűnéséről, de ezekkel ráérünk majd foglalkozni a megjelenés után. Viszont belengették egy jövőre esedékes free-to-play Battle Royal mód lehetséges érkezését is, ami tovább növeli a bizalmat az Infinity Ward és a Modern Warfare kapcsán. Hosszú ideje ez az első COD, amit komolyabb érdeklődéssel követtem, sőt még várom is az október végi megjelenést. Ti, hogy vagytok ezzel?

Szerző

Az operatőr / vágó szakmám mellett elképzelhetetlen mennyiségben fogyasztanám a videojátékokat, filmeket és sorozatokat. A munkám mellett azonban a családomra és a GameTeVe csatornámra sem jut elegendő idő.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Final Fantasy XVI
Játéktesztek

Final Fantasy XVI teszt

Tesztünk az idei év első nagy PlayStation 5 exkluzív játékáról.

Ghostwire: Tokyo
Játékok

Ghostwire: Tokyo teszt

Mennyire lett elátkozott Tokió utcái?

Horizon Forbidden West
Játékok

Horizon: Forbidden West teszt

Tesztünk az idei év első nagy PlayStation címéről, a Horizon Forbidden West...