Főoldal Játékok BEMUTATÓ: Mortal Kombat 11 Ultimate
Játékok

BEMUTATÓ: Mortal Kombat 11 Ultimate

Nincsen szombat, de mégis itt az új Mortal Kombat.

480

A Mortal Kombat mára olyan videojátékos branddé vált, ami tuti benne van a top5-ben (de a tízben biztosan) ismertség szempontból. Ha kimondjuk a “mágikus” szavakat, akkor szinte mindenki tudja miről van szó, még az is, aki nem aktív játékos. Csaknem harminc esztendős a sorozat, így nem csoda, hogy mindenkinek megvan a saját emléke róla. Részemről az villan be, hogy amikor Amigán játszottunk, akkor nagyon okosan kellett logisztikázni, hogy melyik harcosokkal és milyen helyszínen akarunk megküzdeni, ugyanis a játék négy floppyn “terpeszkedett”, így nemigen lehetett elkerülni a diskek cserélgetését (még ha külső meghajtónk volt, akkor sem).

Ezzel szemben a legfrissebb inkarnáció már az új generációra is megérkezett, ahol nemcsak hogy csereberélni nem kell, de hála a gyors SSD-nek még várni sem nagyon a töltésre. A Mortal Kombat 11 Ultimate azonban most nem egy teljes értékű teszt lesz, hiszen alig pár hónapja, hogy az Aftermath kiadást alaposan kiveséztük. Mivel az alapjáték maga és az eddigi tartalmak változatlanok, inkább a változásokra fókuszálunk és ennek értelmében inkább a pontozást is elhagyjuk.

Két úton indulhatunk el, hogy miért is érdemes a játékot beszerezni, ebből az egyik a friss tartalmak. Természetesen az alap Mortal Kombat 11 mondanunk sem kell, hogy része a csomagnak, sőt az Aftermath Kollectionig bezárólag megkapjuk az összes jelentős DLC-t, tehát a Kombat Pack 1 (Spawnnal, Jokerrel és a Terminatorral), valamint az Aftermath DLC (Robocop) is jár. Hiányérzete legfeljebb a maximalistáknak lehet, hiszen a skin packok közül is megkapunk jó párat (pl. a DC Elseworlds Pack és Matinee Skin Pack is benne van), viszont például a Masquerade Skin Packet például nem.

Ha viszont az igazi újdonságra akarunk kitérni, akkor át kell térnünk a Kombat Pack 2-re, ez a friss tartalom és az új kiadás apropója is. Természetesen meg lehet vásárolni külön is, de hacsak valaki nem rendelkezik az Aftermath Kollectionnel, csak mondjuk az alapjátékkal, akkor jobban jár az új verzió megvásárlásával, mint ha egyesével begyűjtögetné a DLC-ket.

No de mit is tartalmaz a csomag? Három új harcost köszönthetünk, akik közül kettő régi ismerős. Mileena visszatérése azoknak lesz nagy öröm, akik az elvontabb vonalat kedvelik. A hölgy groteszk karaktere és nemkülönben a méretes kiölthető nyelve igazán karakteressé teszi, amit csak tetéznek a viszonylag könnyen elsajátítható támadásai. Rain ezzel szemben kissé szürkébb karakter, inkább csak pár rajongó fog a levegőbe csapni az érkezte láttán. Tény, hogy a ninják közül ő egy kevésbé kedvelt szereplő, a bíbor ruhás figura nevéből adódóan az eső (vagyis víz), ami kevésbé látványos, mint Sub-Zero fagyasztás, vagy Scorpion kampói.

Az igazi sztár azonban Rambo. A korábbi vendég karakterek mellé csatlakozik, így a Robotzsaru és a Terminator mellett egy újabb ikonikus filmhőst köszönthetünk. A hangja a szokásos módon az eredeti színészé, azonban nem csupán Sylvester Stallone-t halljuk, hanem a filmekből legendásan ismert mondatait is. Velük (vagyis a Kombat Pack 2 szereplőivel) együtt immár 37 karaktert számlál a Mortal Kombat 11 repertoárja, ami igen impresszívnek számít és nem csak mennyiségileg.

A Mortal Kombat 11 Ultimate minden létező platformra megérkezett, így az új generációs konzolokra is, térjünk át tehát erre, hiszen ez a másik újdonság faktor. Sajnos rögtön az elején le kell hogy hűtsük a kedélyeket: grafikailag sokat nem fejlődött a játék. Tény, hogy ehhez kellett az is, hogy már PS4 Pro-n és Xbox One X-en is el voltunk kényeztetve látványban, így az hogy most a majdnem 4K helyett már valódi 4K-t kínálnak a NetherRealm fejlesztői, az nem akkora fegyvertény. Talán helyenként kicsit élesebbek a textúrák, de ennyi (mi legalábbis PS5-ön vizslatva nem sok különbséget láttunk). Sokkal inkább tetten érhető az új konzolok egy másik fontos ismérve, az SSD-knek köszönhető gyors töltés. Csak alig pár másodpercet kell kibírnunk a meccsek betöltéséig, ami valljuk be, egy adrenalin fűtötte hétvégi játékpartin a haverokkal nagy előny lehet.

A Mortal Kombat 11 Ultimate nem váltja meg a világot, de mivel nem is új játék, ez nem is lehetett cél. A gyűjteményes kiadás elsősorban azoknak lehet jó választás, akik még nem vágtak bele a legutóbbi Mortalba, nekik most ideális alkalom, hogy csaknem az összes kiegészítővel együtt beszerezzék a csomagot. A korábbi vásárlóknak elég lehet viszont a Kombat Pack 2 megvásárlása, főleg ha Rambo vagy Mileena (esetleg Rain) jelenléte felcsigázta őket. Aki viszont pusztán nextgen élményre vágyik, az minden bizonnyal csalódni fog. Ennek az ideje még nem jött el, legalábbis nem Mortal fronton.

Szerző

Általában egész nap játszom a munkahelyemen, ugyanis videojáték fejlesztésben dolgozom. Mellette hobbikritikusként okoskodom jó pár éve, immár szélesvásznon.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Super Mario Bros.: A film
BREAKINGFilmek

Bejelentették a Super Mario Bros.: A film folytatását

Kitűzték a Super Mario Bros.: A film folytatásának premiernapját.

Dune: Awakening
Játékok

Arrakis életre kel a Dune: Awakening című online túlélős játékban

Új előzetesen csodálhatjuk meg a Dűne világában játszódó új túlélős MMO-t.